Japanese Cheese Cake

Japanese Cheese Cake


Teruja dengan menu kat wall seorang kawan  Jamilah Yatie bila baca resepi macam senang je,dah cukup bahan Kak Noor tak tunggu lama sebab nanti menu baru dia datang lagi tak mau ketinggalan ni, tapi memang sedap lah siapa tak mau mencuba rugi besar tu, dengan rasa nya yang sangat lembut bak kapas,sebab tu ada jugak yang panggil cotton cheese cake,semak dulu resepi kalau ngam boleh lah try ya..

Bahan-bahan nya

  • 140 gm gula halus
  • 6 biji putih telur  * pastikan takde sikit pun kuning telur dalam putih ni tau takut tak jadi pulak nanti * pesan sifu lah ni
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sudu krim tartar
  • 50 gm mentega
  • 250 gm cream cheese
  • 100 ml susu segar
  • 60 gm tepung naik sendiri
  • 20 gm tepung jagung
  • 1 sudu besar jus lemon
Cara membuatnya
  • Cairkan cream cheese,susu segar dan mentega di atas api yang perlahan,kacau selalu kemudian sejukan
  • Udah sejuk masukan kedua-dua tepung bersama kuning telur kedalam adunan cheese dan pukul lah sehingga sebati dan kemudian tambah jus lemon
  • SEBELUM NAK PUKUL PUTIH TELUR TU PASTIKAN MIXER TU KERING BETUL2 NANTI KALAU TAK JADI JANGAN SALAHKAN DEN PULAK TAU!
  • Dalam bekas yang lain pukul lah putih telur,gula dan krim tartar hingga kembang dan menjadi meringue yang macam bertanduk gitu,meringue ni kalau kita terbalikkan mangkok dia tidak akan tumpah,kalau dah jadi macam tu memang jadi lah tu ok
  • Ambil satu senduk adunan meringue masukan ke dalam adunan tepung dan kaup balikan sehiingga habis meringue tu
  • Lengserkan loyang dengan sedikit planta alaskan dengan kertas minyak dan taburkan sedikit tepung dan bakarlah dengan menggunakan cara waterbath pada suhu 160'C selama 1 jam dengan menggunakan api atas dan bawah atau sehingga masaklah
  • Keluarkan dari loyang dan sejukan,sebelum dimasukan dalam petiais sapukan filling starwberry ke,blueberry ke untuk  menambah keenakan Japanese Cheese Cake ni tapi kalau ada yang tak suka dengan filling2 ni boleh lupaka saja makan begitu saja pun dah sedap sangatttttttt...

0 comments:

Post a Comment

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home