Cheesecake Pancakes English Mari

Cheesecake Pancakes English Mari


Rasa puas hati sangat buat pancakes ni sebab hasil nya yang amat memuaskan,dengan lembut dan gebu sekali,kira nya selama Kak Noor pernah buat pancakes yang ni lah yang paling best lah rasa nya chewahhhhh !!!heheee,mungkin sebab didalam nya ada cheese tu kot, tulah sebab nya Pak hubby sampai dapat habiskan 4 keping sekali gus hahaa aduiii ...


Jom tengok bahan-bahan nya dulu

  • 8 oz cream cheese  * Kak Noor guna cheese philadelphia tu
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 cawan biskut kraker dihancurkan
  • 1/4 cawan gula
  • 1 cawan susu segar
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan strawberry
  • syrup strawberry secukupnya


Cara membuatnya

  • Potong cream cheese kecil2 dan ketepikan
  • Masukan tepung naik sendiri, biskut kraker,gula,susu segar dan telur didalam bekas dah adun lah sampai sebati dengan menggunakan whisk.
  • Kemudian masukan cheese yang telah dipotong tadi dan adun kan lagi sampai jadi batter
  • Panaskan kuali pancake dan masukan sedikit planta,dan tuangkan 1 senduk batter ni dan masak lah sampai kekuningan
  • Buatlah sampai habis adunan memang banyak jugaklah dapat  untuk satu adunan lebihkurang 12 biji,tulah family akak asyik dok buat siaran ulangan je hahahaa


  • Bila time nak makan tu boleh lah letakan strawberry syrup dan hirisan strawberry kat atas pancakes ni  ya tapi kalau ada yang tak suka manis,makan pancakes ni single mingle pun sedap tau,kawan2 perlu cuba jangan tak cuba rugi ni sebab Kak Noor dapat resepi ni dari buku Pak Cik Omputih hahaa

12 comments:

  1. Assalam Kak Noor...insyaallah nanti nak cuba gak buat..sebab dah meleleh-leleh air liur Watie nengok...4 keping??? boleh tahan juga qty permakanan Pak Hubby Akak ya!!...kalau Hubby Watie rasanya paling banyak 2 keping jer...itupun agaknya jenuh nak kena pujuk....dia suka makan nasi jer!

    ReplyDelete
  2. As salam kak noor, krim cheese dgn cheese sama ke? kalau krim cheese tak payah potong2 kan? ke saya yg salah...
    Anak saya pun suka pancake, boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  3. Sedap nyer. Nnt nak cuba juga

    ReplyDelete
  4. YUmmYYYYY... gebu dan mesti sedap tebabOM kan kak Noor... i like... sha sarapan roti aje hehehe...:))

    ReplyDelete
  5. waalikumuslam Watie hahaha mesti buat tu rugi besar tu tak mencuba,biasa lah Mr hubby ni ikut2an anak2 dia pun tak mau nyusahkan Mrs dia jugak sbb anak2 request so dia join sekali lah hehee tolong lap dulu yg meleleh tu hehe

    ReplyDelete
  6. waalikumsalm Zana,sebab akak guna cheese philadilphia tu, kan dia seketul gitu so mmg kena potonglah,tapi boleh jugak guna cream cheese yg dlm botol ke sbb kat tempat akak ni hanya cheese philadilphia tu je yg berlambak kt supermarket jadi nya terpaksa lah guna yg tu,lagipun dlm original resepi nya kata kena potong2 cheese tu so akak ikut lah heee

    ReplyDelete
  7. Azie, hehe mesti cuba pasti ur hubby nak bertambah2 makan nya sbb ia sangat lembut dan sangat sedap tatau lah orang lain tapi rasanya uuppphhh lah

    ReplyDelete
  8. Sha, lepas makan ni mesti terlebih tebabom bom kan haha tkpe lah tebabom sikit cantik jugak tu kan hehe ayat penyelamat tu
    roti pun sama jugak sepupu dngn pancake ni sha..

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Nor..wowwww tembam bam bamnya pancake akak tu...geram tengok..makan ngan eskrem pun sedap ni

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Noor,
    Mesti sedap pancakenya sbb.....ada chesee..hehe

    ReplyDelete
  11. wlikmsalam Sue, ingat lagi sekali nak buat nak makan dgn ais krim pulak sbb memang ngam lah gebu dan manis ais krim tu Sue

    ReplyDelete
  12. first time ni akak buat yg ada cheese sangat sdap Rohah mesti cuba ni tau heehee

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home