Chocolate and Banana Muffins

Chocolate and Banana Muffins


Assalamualaikum  dan selamat petang untuk adik2 blogger semua, masa ni akak sedang berajin2  nak makan  muffin pisang, untuk yang dekat boleh lah datang terus ke rumah kak Noor dan yang jauh tu kalau rasa kena telan air liur saja lah ya tak dapek den nak nolong ni , PERTAMA kali buat muffin berpisang ni aduiiiii mak sangat lah sedapnya betul !!!!sebab sekejab je kita nak ke suatu tempat tuttttttttt HAHAA..


Bahan nya pun tak lah complicated sangat yang biasa ada kat umah je

1 cawan /120 gm tepung naik sendiri
2/3 cawan gula / 120gm gula
1 sudu kecil  bicabonate of soda
secubit garam
1/2 sudu teh serbuk cinnamon
100 gm dark chocolate dipotong
1 biji telur
120 gm butter cair
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji pisang di lenyek

Untuk topping 
Potongan pisang secukupnya
butter cair 



Cara nya
Panaskan oven 350'F atau 180'C
Masukan tepung,gula,baking soda,garam ,cinnamon dan dark chocolate kedalam mixer putar bersama dengan telur dan butter suam jugak vanilla
Masukan pisang yang dilenyek dan putarlah sehingga pekat dan sebati
Sudukan 3/4 adunan dalam acuan muffin dan letakan hirisan pisang di atasnya
Sapukan dengan sedikit mentega cair diatas nya dan bakarlah selama 25 - 30 minit atau sehingga masak


SANGAT SEDAP MUFFIN NI DENGAN RASANYA YANG AGAK LEMBAB2 GITU MEMANG PUAS HATI LAH 
NAK IKUT SIKIT KATA2 SHAHRIAH TAK CAYA SUDAH!!!!
KAK NOOR YANG KENYANG NI heheee..

DI ANTARA KEBAIKAN PISANG
Ianya berserat tinggi ketika kita sukar membuang air,pisanglah jadi bahan pembantu tindakan nya sangat cepat dan memudahkan proses pembuangan air besar
Pisang mempunyai tenaga yang tinggi, sebab tu lah buah ni boleh digunakan sebagai sumber tenaga dan anti keletihan
Pisang jugak mempunyai vitamen A bukan sahaja untuk kebaikan kulit tetapi untuk kesihatan mata
MEMANG BANYAK LAGI KEBAIKAN PISANG NI NAK TAHU LEBIH LANJUT
KENA BELI MAJALAH SEDAP bilangan 47 macam2 cerita pisang ada disana ..



25 comments:

  1. Assalam kak Noor...wah baru berkesempatan nak bw...dan jumpa mapin pisang yg sgt menarik....mak aaaai...dah lama tak bermapin sejak budak2 ni membesar...dia org pun konon2 nak control dietlah tu!!Hrmm dapat kunyah sebiji petang karang sodap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmsalam Watie,ala makan mapin boleh selalu ke toilet tau ok tu Watie menu diet lah ni heheeee
      tak cukup sebiji ni nah!! akak kasi 2 bijilah alang2

      Delete
  2. Salam Kak Noor,..telah liur la CikWan kat sini ye...teringin nak buat mufin..tapi sampai sekarang masih tak mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CikWan, sayang kat pisang tu lah akak buat dan sayang jugak kat perut ni yg teringin nak makaan heheeee

      Delete
  3. Salam kak noor! apa2 yg ada letak pisang mmg kita suke, dulu2 tak suke sgt pisang tp kerana dah duk jauh benda yg kita tak suke sume jadik suke hihihi.. sume2 kita nak cuba, kalau yg pisang2 ni pulak mmg tak pernah jemu :D siyess suke :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Ika,akak pun sama suke apa saja yg ada pisang mungkin kat sana banyak pisang kot tulah Ika jd suka pisang kan kan

      Delete
  4. wahh kak nor..ada pisang lg kt atas tue yer..geramm jew nengok..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila,biasalah kita ni kan suka tiru meniru idea dari buku pakcik om tu kak Noor ikut hehee

      Delete
  5. waduhhh Kak Noor...rajin memapin skrg ni yerkkk...pas 1...1 mufin kuar...hihi...xterkeja dbuatnya...sedap la nmpk mupin tu...atasnye tu pon nmpk garing...kecur kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qasey, anak ni kalau kuih lain tk suka mapin mapin ja,kek pun nak boh dlm acuan mapin jugak so camno tu!!! buat ajalah janji diaorang makan kan

      Delete
  6. cantiknya rupa paras muffin coklat+ pisang tu.Tgk lak petang2 camni..bestnya dijadikan minum petang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Ina,biasa lah akak make up sikit kat muffin tu lepas tu baru boleh makan mmg sodap petang2 yg dingin ni makan muffin

      Delete
  7. wlikmslam kembali Ika,sebenarnya pisang ni bagus kan,kalau dulu2 cekodok je kita buat skrg ni dah ada resepi macam2 terjumpa why not kita try sbb sedap tk rugi hehe

    ReplyDelete
  8. Sekarang sha percaya sudah! hahaa.. kak noor ke TUTTT tu ke mana???? kalau best nak jugak kek pisang tu sebab nanti nak ke TUTT hehhehee..... muahhzzz cayang kak Noor Taiko lama...:)))

    ReplyDelete
  9. mesti kena percaya jugak Sha sbb kenyataang ni,akak baru je ke tuttttttttttttt lepas makan 2 biji hahaa muahhhaahaa cayang Sha jugak Taiko baru yg ummppphh

    ReplyDelete
  10. salam kenal juga dari saya kaknoor... terima kasih sudi singgah blog saya. banyak juga resepi menarik kat sini.. nanti boleh cuba..

    ReplyDelete
  11. lama dah mas tak buat mapin..
    sedapnya tengokk kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas akak selalu buat sbb anak2 suka makan selagi terdaya ikut aje lah kan permintaan budak2 tu

      Delete
  12. Salam kenal K.Noor..sy memang suka sgt nengok umh K.Noor ni..dan ada jgk sy copy resepi dekat sini..maklumlah sebelum ni jdi silent reader K.Noor jer..K.Noor sy ada tag K.Noor..datang la umh sy plk klu nk tau apebenda la di tag oleh sy yer..Ahakss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih Adda pasti nya akak akan selalu berkunjung ke rumah Adda thanks ya sudi tag akak yg masih baru ni jab2 nak gi tengok lah ni.

      Delete
  13. Salam kenal k.Noor.dtg kunjungan balas.ada muffin pisang....sedap ni buat minum ptg....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai mamasya,muffin dah habis lah tpi don worry ada lagi yga lain utk yg lamabt dtg heeee
      terimakasih sudi singgah ya mamasya

      Delete
  14. sedapnya tgk muffin pisang akak ni..tak kira org jauh nak jugak!!..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieza,orang jauh mesti special delivery ni kot sure akak bagi kena sabar sikit lah ya heheee

      Delete
  15. terimkasih jugak dari akak sbb Hana sudi singgah kt sini ya,resepi yg simple dimple je tu hhee

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home