Donut Keledek Istimewa Sangatttttttt Sedap

Donut Keledek Istimewa Sangatttttttt Sedap


Kita ni selalu kalau masam mesti nak ikut kawan2 apa lagi bila tengok gambar2 yang cantik dan menarik  pos dari kawan mesti dalam hati nak tiru je kan,tak tau lah pada orang lain tapi pada Kak Noor ish teringin sangat nak buat kalau tengok resepi yang mudah2 tu haha sama jugak dengan donut ni dari resepi Izah Muffin Lover sebab teruja tengok gambar dia tu lah maka nya akak buat ni ..


Tapi ini kali ke2 buat selepas sehari maksudnya kemarin buat hari ni pun buat haha,lagipun dah kebetulan ubi tu masih berbaki jadi nya untuk puaskan hati berdonut2 saja lah akak dan family dua hari berturut2,mesti sedapppppppp lah tu kan kalau tidak masakan akak buat lagi hahaa


Untuk Izah Muffin Lover izinkan akak kongsikan resepi tu kat blog akak jugak ya ,tak banyak sangat pun bahan2 nya

  • 200 gm tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil yis mauripan
  • 100 gm ubi keledek jepun * kak Noor guna keledek biasa tu je
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 50 gm gula halus
  • 1 1/2 besar mentega
  • 1 biji kuning telur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 60 ml air
  • gula icing utk di salut
  • minyak untuk menggoreng


Cara membuatnya

  • Kupas keledek rebus sehingga empuk dan lenyek ketika masih panas2 sehingga halus dan sejukan
  • Satukan tepung,gula dan yis dan gaul rata,masukan keledek yang telah di lenyek bersama bahan2 lain kecuali air, gaul rata dan masukan air sedikit demi sedikit sehingga doh yang lembut dan elastik
  • Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan plastik atau kain supaya dia mengembang
  • Canaikan dan terap dengan acuan donut dan letak di atas dulang yang di tabur sedikit tepung dan biarkan kembang lagi selama 20 minit 
  • Goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan dan salutkan dengan gula icing atau coklat
  • Kak Noor salut dengan gula je sebab kalau salut coklat nanti tak terasa sangat kesedapan donut ni lebih ke rasa coklat lah pulak nanti, jadinya kak Noor biarkan rasa nya yang original gitu..




11 comments:

  1. Salam Kak Noor.. hadoii tergolek-golek mata nengok kuih donut kak noor tu.... lapo ni!

    ReplyDelete
  2. kak noorrr... saya ni kepantangan tengok donut, apatah lagi kalau anak saya dua org tu nampak donut. sah sah dan dan tu nak makan donut. hehe.. jenuh menahan diri melihat donut keledek kak noor posing.. owhh terliur. :-P

    tq kak noor sudi cube resepi dri blog saya yag saya olah dari resepi kak 1 CITARASAwan..

    ReplyDelete
  3. wah ada perkataan baru ni Izah kepantangan hahaaa tulah akak pun dok tengok yg Izah tu macam anak2 Izah jugak kepantangan teringin ja nak buat lagipun tak susah sngt tulah laju jadinya tu hahaa..
    nanti boleh korek2 lagi resepi yang sedap2 cari CITARASAwan tu ya..

    ReplyDelete
  4. Sha,hajat dihati nak buat besar macam taya keta tu tapi tak cukup tepung lah pulak biar terlebih golek sampai seberang lautan ke haha

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Kak Noor,
    salam kenal dari Amie, follow sini ye

    ReplyDelete
  6. wlikmsalam Amie, thanks coz sudi follow akak ya,salam kenal dan saling mengenali ya heeee

    ReplyDelete
  7. Kak Noor,

    baru nie dapat nak duduk bersimpuh kat rumah akak.selalu datang ketuk pintu,tapi tak sempat nak masuk..line problem sungguh.terimakasih yer follow blog kita...
    rini dapat merasa donut kak noor....:)

    ReplyDelete
  8. oh yeke Kak ASma,sila2 duduk jangan malu2 masih ada cikit lagi donat tkpe kalau habis pun jamu lah ape yang ada kan eheheee biasa lah line tenet ni kat sini pun hujan ni tapi harap2 tk lebat kalau tk kena tutup jugak ni..

    ReplyDelete
  9. menariknya donut kak noor ;)

    salam kenal dari sy :mamyharraz :)

    ReplyDelete
  10. salam kenal jugak dari kak noor mamyharraz, thanks ya ala menarik pun dah habis jugak kena makan haaa sangat lazat sbb kelembutan nya tu mamy cuba lah..thanks sudi follow akak ya

    ReplyDelete
  11. Sedap makan donat time minum petang,kena pulak ngan teh panas..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home