Jemput - Jemput Keledek Bercheese

Jemput - Jemput Keledek Bercheese


Selamat petang untuk semua sahabat disini, petang ni kes sayangkan keledek yang dah di rebus dan di lecek untuk buat donat keledek beberapa hari yang lepas,biasalah rebus dulu baru sukat gram nya rupanya sedikit je yang dipakai tu,jadi baki nya simpan frezer Alhamdulillah masih ok tiada cacat cela nya,so kak Noor main campak2 je takde sukatan pun buat jemput2 ni,tapi di akhir "kejadian" nya akak jadikan doh lah macam untuk buat donat jugak..


 Biasa lah nama nya baki so memang tak lah banyak sangat keledek tu,lepas tu akak main agak2 je masukan tepung naik sendiri,campak sikit baking powder,cheese mozarella tu pun nak habiskan stok lama,gaul je pastu masukan garam dan gula,gula lebihkan sikit sebab anak2 suka yang manis,teringat nak bubuh telur kasi lembut sikit tapi sebiji je,pastu air lah agak2 untuk lembutkan adunan ni,macam yang kak Noor tulis kat atas di akhirnya mesti jadikan adunan ni macam doh tu,lepas tu boleh buat bolat dan goreng dengan minyak yang sederhana panas, dia akan naik gebu dan bulat2 gini makan panas2 sangatttt sedap, kak Noor try cicah lebihan sambal tumis udang tu fulamak !!!terangkat lah,tapi sebab sambal nya sikit tak sempat nak ambik gambo

Yang pasti lain kali rasa nak buat lagi dan nak buat sambal tumis sekali baru ngancam habis makan dengan jemput2 aka cokodok keledek ni,lembut dan gebus tak percaya!! mesti cuba lah baru tau heee..

8 comments:

  1. Salam kak noor adoii nasi belum lagi turun kak noor dah jamu pulak dengan cekodok yang gebus dan cantik menawan tebabom tuh! bonda tak de so keledek memang tidak akan ada tergolek2 dalam raga hehee... tq kak noor muahhhhhh...

    ReplyDelete
  2. Salam mu diterima Sha, nak tanya sikit keledek utk orang bonda2 je ke aduiiii tk kisahlah tu akak pun dah jadi mak bonda jugak ni tak lama lagi dah dpt menantu hahaaa meh lah Sha kalau sudi ek..

    ReplyDelete
  3. Kak Noor, terima kasih follow blog saya. I pun follow your blog juga.

    Ini jemput jemput keledek sedap dan cantik molek, tengah lapar ini belum makan lagi.hahaha

    Kak, kita jumpa lagi ya. Nanti lepas makan I singgal baca posting yang lama.
    Regards
    Amelia

    ReplyDelete
  4. Assalam Kak Noor baru berkesmpatan dapat flight malam nak menjenguk ke dapur Kak Noor...nak minta jemput2 keledek yang bam2 bulat2 tergolek tu....tak pe sambal udang kita ada lagi..kita bawa sepiring untuk Kak Noor ni...cukup tak??

    ReplyDelete
  5. Ame, thanks jugak dari akak susah2 je dtg sini nk jamu cekodok ni pun dah habis dah biasalah mendung je petang td laris lah keledek pun ssmua kena bantai jugak hee
    sorry ya posting2 lama agak kureng maklum baru je start ber blog ni 2 bulan pun belum sampai..

    ReplyDelete
  6. wlikmlsam Watie, tulah teringat sambal udang Watie yg debab2 tu boleh jugak tapi masalah nya keledek bolat ni dah tkde hahaaa esuk2 ngintai keledek lagi kat uncle Chin tu ambik dulu lah simpan sambal udang free ni cukupppppppp tu don worry...

    ReplyDelete
  7. salam kak,
    tak pernah lagi buat jemput2 keledek..kreatif

    ReplyDelete
  8. Salam Rohah, akak pun first time jugak ni buat sbb sayangkan keledek yg dah di lecek tu daripada membazir baik mereka resepi hentam2 je janji boleh makan tapi alhamdulillah sedapppp boleh try nnti

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home