Mini Orkid Gardenku

Mini Orkid Gardenku


Assalamualaikum, rakan2 yang sudi menjenguk blog Kak Noor, disamping hobi yang boleh mengenyangkan perut akak jugak suka hobi yang boleh mengenyangkan mata dan menyejukan pandangan jugak menghilang stress didapur hahaha,dah lepas bab main masak2 akak selalu kuar rumah tengok orkid2 ni.


Ini antara orkid2 akak yang berkembang hari ni, yang best orkid ni tahan lama berbulan2 sekali dia berbunga tulah yang menyerikan rumah akak yang tak seberapa ni hehee


Gambar ni " terkelabu" sikit tapi masih nampak bentuk orkid kan


Tapi sayang Kak Noor tak ingat nama orkid2 ni kalau tau  best jugak dapat letak nama kat sini selalu akak panggil orkid putih,kuning,oren haha

Sebenarnya tak susah sangat nak menjaga orkid ni hanya yang penting dan tersangat penting ialah AIR mesti cukup,akak selalu siram sebelah petang je tapi kena banyak lah sebab pasu nya tu kan berlubang so kalau siram banyak pun memang no hal punya dia akan turun ke tanah jugak..


Ni haa orkid purple Kak Noor cemana cantik tak??


Sila jamu mata ya ambik lah kalau ada yang  bekenan dihati hehe


Yang jenis ni memang tak putus2  berbunga pulak kalau berbunga mesti lebih dari setangkai,mungkin sebab dia kena letak dekat dengan pintu depan  yalah mungkin nak menyambut tetamu yang datang kot...

Jenis yang sama dengan yang di atas tapi ni sebelah kiri nya lagi sebab bunga pun nak juak berpasangan kan..

Ini yang colour oren selalu berbunga janji cukup minuman nya..


Sila lah jamu mata kat taman orkid kak Noor ni free of charge hahahaa





11 comments:

  1. Penziarah pertama yang datang dan dah amik semuaaa naaa.................... hhahaah cantiknya... rajin kak noor.. sha pun ada bela orkid nanti sha share kat blogs ekk... orkid hutan hehhehee...

    ReplyDelete
  2. hi kak noor, menarik bunga2 orkid kat taman kak noor. Saya tak pandai sangat jaga bunga orkid...tak menjadi je :)

    ReplyDelete
  3. Memang geram sangat tengok orkid kak Noor, rasa nak bawak balik jer anak2 benih tu ha..ha..
    tapi takut kastam rampas..
    akak kata selit2 bawah baju, kalau tau masa balik kastam x buka beg saya memang saya bawak masa tu menyesal pulak lerr...

    nanti datang lagi jeng...jeng...

    ReplyDelete
  4. Sha, mengisi masa terluang masa dulu2 sebelum ada fb dan blog dah lama sebenarnya orkid akak ni tulah mungkin dah serasi dngn orkid siram je pasti berbunga,akak ada jugak orkid utan tappi time ni tkde bunga lah pulak..

    ReplyDelete
  5. salam papa, kak Noor pun tklah jaga sangat pun orkid ni kalau ingat spray baja seminggu sekali tapi selalu miss jugak sbb busy alhamdulillah masih mampu berbunga janji air nya cukup setiap hari hehee

    ReplyDelete
  6. kastam ni ikut mood Qis kdg2 langsung tk tengok beg kita tu tapi kadang2 sampai habis dipunggah nya time tu lah kalau ada benda2 ni seram sejuk dibuatnya hahahaa,kena banyak "baca2" sikit kot nanti dtg lagi ya ambik benih banyak ni..

    ReplyDelete
  7. Aduhai cantik cantiknya. Saya angkat bendera putih dalam bab menanam orkid

    ReplyDelete
  8. Zie,tak susah sangat sebenarnya tanam orkid ni yg penting air cukup,ni pun dah lama tak bubuh baja tapi masih je ia mau berbunga ..

    ReplyDelete
  9. cantik2 orkid akak, rajin jaga. umah nisah cuma ada pokok lalang yang melebat setelah ditimpa dek hujan hehhee

    ReplyDelete
  10. lalang pun cantik jugak tu kalau dah berbunga Nisah oiii heeee,tk perlu sngt jaga pun gantung siram dan tinggal pastu sampai masa dia akan berbunga lah

    ReplyDelete
  11. nisah suke tanam pokok bunge yang melata kat tanah je.. entah kenapa lebih suke pokok jenis mcm tu, tapi tu la.. tak rajin menjaga.. haishhh kena tingkatkan usaha ni :)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home