Apam Nasi Merah Lagiii....

Apam Nasi Merah Lagiii....



ASSALAMUALAIKUM  dan selamat pagi pada semua yang sudi  mengunjungi blog Kak Noor,semenjak dua menjak asyik "mengepam" je tapi kalau hati dah suka nak buat cemana kan!!! lagi pun sayangkan nasi hari2 mesti lebih punya, buat nasi goreng pun selalu  tak laku jugak,tapi kalau buat apam ni ramai yang suka,so daripada membazir nasi tu baik lah buat apam ni kejab ja licin pinggan



Tapi untuk kali ni kak Noor guna setengah adunan saja sebab nasi pun cukup 1 cawan je jom kita tengok Bahan2nya

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula boleh tambah atau kurang ( pada tekak kak Noor dah ok manis )
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Kelapa parut putih secukupnya


Cara nya
Masukkan semua bahan2 kedalam mangkok besar kecuali nasi dan air,gaulkan dan ketepikan kejab
Kisar nasi hingga betul2 hancur dan campurkan dengan bahan2 yang di gaul tadi dan biarkan sebati
Perapkan selama 3 jam atau lebih sehingga adunan naik dan ber awan
Panaskan kukusan terlebih dahulu
Masukan adunan dalam acuan dan kukuslah selama 10 ke 15 minit untuk acuan yg kecil tapi kalau guna tray yang besar lebihkan masa kukusan lah
Dah masak gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan sedikit garam
Lepas tu boleh lah dihidangkan dengan kopi kaw2 ke! teh kaw tarik ke! terpulang fav masing2 lah tapi bagi akak mestilah kopi kaw2 punyeee



JOM TAK SABAR NAK BREAKFAST NI HEEEEEE
SIAPA CEPAT DIA DAPAT HAHAHA..

18 comments:

  1. asslm Kak Noor...aduh merahnya mak ngah apam tu...comeiii...gebuss gebass...

    ReplyDelete
  2. Salam Kak,
    sy pun suka kuih apam nie....x kisah la kalau dah suka kan....x pe hari2 makan..smpi jemu ...tp x kan jemu punyalah kak....sbb dah suka kan....hehehe...

    ReplyDelete
  3. As salam kak Noor.
    Nampak sedap apam nasi merah ni.Nanti saya nak cuba la resepi ni.Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi.

    ReplyDelete
  4. salam k.noor....merah menyala! begitu menghairahkan. hehe!

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan Kak Nor,

    Saya tak segan follower kak Nor.. dah join pun..

    Cantik menawan apam nasi merah kak nor ni... Boleh cuba ni.. saya mohon share resipi ye kak nor..

    ReplyDelete
  6. mak ai. merahnya apam tu. sungguh comel. suka la kak nor ni.

    ReplyDelete
  7. lawanya.... Kak Noor! Apam tu macam duduk atas salji putih! Menyerlah...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak noor saya baru je join kak noor... Terus nak tanyer, apa nama pewarna yang kak noor guna

    ReplyDelete
  9. YA Allah...merah berdahang nye makngah....
    buat orang geram jer tau k.noor ni...lagi2 ada kelapa lagilah sedap...
    ni yang nak jadi jiran sebelah dapur ni...walau akak tak bagi ucu tetap ambik tau...halalkan yer resepinya...

    ReplyDelete
  10. bestnya apam nasi merah Kak Noor, nak cuba buat gak ni sbb saya pun suka makan apam.

    ReplyDelete
  11. Salam k.noor.merah menyala apam nasi tu.....hidang 2 ketul tak cukup tu...hi...hi...

    ReplyDelete
  12. amboi kak noor.. merahnya makngahhh.. hehehe... akak dah 2 kali mengapam.. sy je yg tak sempat2 lg nak mengapam... kalau kat rumah sy.. buat nasi goreng gerenti habis punya.. anak2 suka sarapan berat.. kuih2 ni selingan dorang je.. hehe..

    ReplyDelete
  13. wahhh merahnya apam...hhehehe...saya pun dah lama tak buat apam nasi ni...sedap..:)

    ReplyDelete
  14. Hello, hello kak Noor, apa khabar? Sori kak, tak sempat nak singgah sebab ada manyak kerja. Minggu ini cuti sekolah ada free sikit, boleh tarik nafas tak semput lagi. hahaha

    Cantiknya apam warna merah, comel molek. Nak ngap 2 biji .... hehehe

    Cayang kak..muahhzzz.............

    ReplyDelete
  15. Cayang Kak Noor.. wahhh merah gitewww i like :))) mudah aje nak membuatnya ya kak noor nanti sha nak cubalah.. kalau ada nasi tak luak tu nanti sha nak tepikan dan buat macam ni..:)) macehh kak noor muahhhzzz

    ReplyDelete
  16. Assalam kak Noor, merah menawan apan kak Noor ni.sedapnya.hari-hari jamu apam pun tak pe kak...saya suka...:)

    ReplyDelete
  17. Mak tok,ada lg x apamnye..sedap n kalernye pun meletops!!

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home