Berbudi Pada Tanah Banyak Hasil nya dong!!!!

Berbudi Pada Tanah Banyak Hasil nya dong!!!!


ASSALAMUALAIKUM  adik blogger semua, disini akak kongsikan minat akak selain dari 
MEMASAK  dan makan sebelum jadi ahli kelab blog ni,tak rugi rasa nya kalau kita rajin sikit
MENANAM pokok2 yang mudah hidup dan berbuah ni
PENDEKATA akak ni semua kerja tangkap muat je 
TIME sekolah akak jadi SUPIR lepas tu balik rumah gitu gini gini gitu jadi
TUKANG MASAK pulak,sebelah petang ada masa sikit jadi
TUKANG KEBUN adoyaiiii banyak nya kan tugas ibu2 ni..
TAPI sebenarnya takde paksaan pun saja akak suka2 tengok pokok2 ni
HIDUP SEGAR DAN BERBUAH sejuk mata memandang
MAKLUM orang kampong lah kata kan suka tengok yang hijau2 gini..


Macam2 jenis tomato akak tanam ada yang BOLAT dan LONJONG gini,ada jugak yang tomato cerry tu tapi tak sempat ambik gambar dah kena makan hahaha


Ni tomato bulat pun tak lonjong pun tak jugak yang SEDANG2 saja lah ni 
4 serangkai hari2 dok tengok dan belek tomato ni macam jakunis pun ada gak..
Kalau nak tau baja yang akak guna ialah baja **** ayam je hehee yang dah kena proses lah tak busyuk punya dont worry


Yang ni cili padi putih walau pun putih tapi pedas nya aduyaiii telinga pun boleh bengang  YOU !!


 Yang tajam2 ni cili padi purple tapi nampak dalam gambar agak kehitaman sebeno nya kaler purple kuat pun PEDAS GILER NI!!!!


HAHAHA buah tomato nya dah masak macam sayang je nak ambik
TENGOK JE lah dulu...


 Ni yang spesis sangat BOLAT  tapi buah nya tak banyak hanya dua biji ni je yg menjadi yang lain KO




DAH kutip dapat lah se besen TOMATO FRESH takyah beli makan macam tu boleh,buat, buat sambal tomato pun orait gak lawan dengan nasi tomato,buat asam pedas pun sedap ni 
PENDEKATA serba boleh kita olah kan dengan TOMATO NI cemana teruja tak tengok my fresh tomato dari my garden yang semuanya ditanam dalam pasu je..

23 comments:

  1. amboi..tangan kaknoor mmg sentiasa menghasilkan yg bagus2 gitu...!
    cntik2 belaka tomatonya....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asyifa, masa tengah rajin tu daripada ber econ2 dlm umah biarlah berpeluh2 sikit tak lama pun menanam alhamdulillah rezeki dari tomato hehe

      Delete
  2. Assalam Kak Noor...wah kalau dekat2 ni untung berjiran...dapat sayur mayur fresh....kerap makan kerabu...ada tomato & cili...penyeri kerabu segala!...Yg penting Akak ada green tumb! TQ ya kak for the wishes...moga dunia blog ini lebih meriah lagi kerna kita di pertemukan di sini!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Watie cayang, yalah klau berjiran mesti dapat ni semua,jiran2 akak ni puas jugak lah makan tomat fresh cili fresh,yeke green tumb ape2 aje lah sje menghabiskan waktu2 boring petang2 tu
      alhamdulillah walaupun kita tk pernah jumpa dialam nyata jumpa di alam maya ni pun dah kira syukur lah tu Watie kan mesra gitu..

      Delete
  3. rajinnya kak noor bertanam...nani pulak tak berjodoh sangat dengan tanaman. orang kata tangan panas. tu pasal asik menguli roti aje. huhuh... selalunya kala benda yang nani tak berniat nak tanam tu yang tumbuh dulu. pernah nani campak biji buah mangga kat belakang rumah. sekarang dah besar panjang. tunggu setahun dua kot baru boleh berbuah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani,ade ke tangan panas tu!! tkpelah menguli roti boleh makan cepat daripda tanam pokok ni kan tapi suka2 hati je tengok pasu banyak kosong,tomato pun ambil benih daripada bekas2 kita masak tu ada yg tak baik tu akak ambik biji nya rendam pastu tabur alhamdulillah tumbuh pulak dia dan berbuah lebat lagi..
      wah pokok mangga dah besar panjang kira oklah tu menjadi jugak tu tangan panas Nani kan hehe

      Delete
  4. SAlam Kak Noorrr.. wahh sha memang suka pat tanam menanam ni.. menjaganya memang malas.. tapi bila dah berhasil uishhh mulalah berposing celah pokok hehehe..suka! suka! suka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tengok semua tanaman kak noor........... wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh <<< jakunis dan teruja benor

    ReplyDelete
  5. wlikmsalam Sha cayang!!!!! akak pun tak lah menjaga sangat pun tanam je rajin tpi alhamdulillah menjadi lah jugak,part yg posing2 celah pokok tu yg best kan hehee
    jom Sha kita tanam lagi akak ni bersemangat lagi sbb pokok yg lama dah tak banyak buah so kena lah tanam baru lagi jom gi kebun!!!

    ReplyDelete
  6. salam knoor. eeei, geramnya tgk pokok2 tu. mmg subur seger buger. tanah @sg liang tu mmg subur sama kan knoor. ros mmg suka tgk scenery kebun2 sayur spjg jalan @sg liang tu. btw mmg pernah try sekali je beli cili yg putih tapi pedas giler tu. mmg xleh tahan la, pastu smp le ni mmg xberani nak beli dah. huhuhu!!!mmg mcm berdegung otak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros lagi senang tanam sebab ada tukang kebun tolong jagakan mesti menjadi tu nanti cuba lah tanam heee dah berbuah bagitau akak gi petik ya ahhaa

      Delete
  7. salam kak noor.
    Geramnya saya tengok buah tomato tu...lebat buahnya ye.Pernah tanam tapi dahan dia patah dan terus mati.Setakat ni tanam cili aje menjadi.

    ReplyDelete
  8. geramnya tengok tomato fresh Kak Noor tu rasa nak gigit2 tomato tu. Senangnya tomato tu nak hidup ya ingat susah nak tanam. saya selalu campak2 biji cili dalam pasu pastu banyak anak2 cili, ada yang dah tanam dan berbuah nak makan petik je cili api tu buat ulam.

    ReplyDelete
  9. wah kak...bestnyeeee...jelous nih..hi2..menjadi betul tuaian akak (apa yg sy ckp ni, mcm tuai padi pulak..)ni kalu berjiran,asyik jeling2 jerr hasil2 tu..nak mintak mesti malu..hik2

    ReplyDelete
  10. Wah meriahnya buah-buah tu. Tak yah pergi pasar. Memang sedap makan petik terus masuk mulut kan.

    ReplyDelete
  11. Salam kak noor! siyeessss kita ckp ni bukan main2, tgn kita mmg tak leh tanam pokok hihihi... akak bygkanlah, pokok segar beli dr pasar, bwk balik rumah, petang kita yg siram, esok pagi dah mcm hidup tak mau rupa pokok yg kita siram tuuu ehehehe... sblm kita pindah kat rumah skrg ni, owner rumah ni ada tanam byk sgt pokok kat balkoni dia, tp awal2 kita mintak tolong alihkan tempat dia, tak pasal2 kita siram pokok owner tu sume mati hihihi.... tapi tu lah kita mmg minat sgt bercucuk tanam, nak tanam bunga nak tanam ini byk betul angan2 nak tanam itu ini tp tu lah tgn kita ni panas sgt :D

    ReplyDelete
  12. Aslmkum Kak Noor.
    First Tq..follow blog sue yg ntah apa2 tu..
    Akak..siyes sue teruja tengok hasil tanaman akak tu tau. Sue pun minat tanam2 ni..Tapi stakat ni, semenjak duk umah baru ni..ssh sgt nak menjadi apa yg ditanam. Bunga2 pun ssh sangat nak keluar bunganya. Sama macam Ika kot..tangan panas..hihihiiii...

    ReplyDelete
  13. Salam kak noor...seronoknye dapat hasil dari tanaman sendiri ye..Iza minat jugak menanam,tapi rumah iza x de tanah.Kena buat macam kak noor la....tanam dlm pasu gak.

    ReplyDelete
  14. Salam Kak Noor..teruja cikwan tengok! seronok nya bila dapat merasa hasil tanaman sendiri kan.. =) cikwan adagak tanam lada ngn tomato kat kampung..entah hidup lagi ntah tidak...dah 2 minggu tak balik kg. biasa ayah yang rajin menyiram..

    nak masak apa dengan tomato tu kak??..yang kecik2 tu..cikwan makan gitu je tu... =) sedap..fresh2 tu buat salad ke...ok gak kan

    ReplyDelete
  15. masya allah.. rezeki berbudi pada tanah. sejuk tangan kak noor ni. menjadi tanaman tu.

    ReplyDelete
  16. salam kenal akak...
    masyaallah kak...geram nya tengok tomato2 tu..kalau ucu pun sayang nk petik rasa mcm nk framekan ajer..hihihi...

    ReplyDelete
  17. adui kak..jeles gue nengok tomato akak ni..sedapnya...huhuhuhu

    ReplyDelete
  18. wahhhh..akak meriahnya geram tengoklah..

    ReplyDelete
  19. aslmkm k. nor.
    hamboi.. meriah sungguh! saya dulu student pertanian, pernah la jugak menanam tapi x sempat tgk hasil pasal kengkawan dh rembat dulu. penah gak wat cantuman durian, D24 lagi, kelas you, buatnye seploh pokok tp yg idupnye 4, yg jadinye pulak 2 je. huhuu.. haru sungguh. kene kutuk ngan supervisor "tgn panaz". la ni dh x bley nk menanam pasal dok kuarters kerajaan kt putraya. DILARANG MENANAM SAMA SEKALI.. dok kat apartment ni lagi la bley. sedey, nk tanam cili pun x bley..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home