Chilled Blueberry Cheese Tart

Chilled Blueberry Cheese Tart


ASSALAMUALAIKUM  adik2 bloggers yang disayangi yang selalu singgah kat dapur akak 
Hari ni hari yang paling sibok dan disamping tu hari yang gumbira jugak sebab akan berjumpa dengan
Orang jauh INSYAALLAH pada petang nanti, kita akan berbesar hati sekiranaya ada rakan2 yang sudi bertandang dirumah kita betul tak?? apa lagi mereka datang dari jauh terpaksa baik belon dulu kalau tak confirm tak sampai punya, semoga rakan2 akak tu akan selamat sampai diBrunei Darussalam ni dengan selamat nya,hehehee tak sabar ni nak jumpa kawan FB yang sorang dari Trengganu dan sorang dari KL,begitulah kan kalau kawan dah baik jadi macam sedara lah pulak syukur kepada ALLAH kerana menemukan kami heehee tak sedih cuma happy bangat ni



Jadi untuk menyambut kedatangan rakan2 dari jauh tu akak dah sediakan tart ni lebih awal sebab tart ni kena sejukkan dalam petiais dulu kalau tak tak sedap nanti, akak dah try memang sedap tart ni,resepi ni akak ambik dari RAHEL YANG TERER MEMBAKING TU please Rahel akak kongsikan resepi kat  sini lagi izinkan ya sebab lain kali memang nak buat lagi anak2 sudah boking mama buatkan utk raya nanti boleh?? hahaha makna nya sah sah sedapppppp..

Terus ke bahan2 ok sebab lepas ni nak jadi lipas kudong hahaha

Bahan pastri manis
80 gm mentega tanpa garam
180 gm tepung gandum di ayak
50 gm gula ising di ayak
1/2 sudu teh susu tepung
1/4 sudu teh garam
1 sudu makan kuning telur
1/2 sudu makan putih telur
1/2 sudu teh esen vanila

Cara buat pastri
1. Guna tangan,gaul mentega, garam , gula icing,telur dan esen vanila hingga sekata
2. Masukan tepung gandum dan susu tepung,gaul hingga menjadi doh yang lembut
3. Ambik sedikit doh tekan dalam acuan tart dan buat sampai habis
4. Bakar tart dalam ketuhar yang di panaskan pada suhu 200'C selama 25 minit
5. Setelah masak biarkan suam,keluarkan tart dari acuan dan biarkan sejuk

Bahan inti blueberry cheese cream
250 gm cream cheese dibiarkan pada  suhu ruang
100gm non diary whipping cream diputar hingga gebu dan bertanduk
70 gm gula icing
4 sudu besar blueberry pie filling
Blueberry pie filling secukupnya utk diisi dalam tart

Cara menyiapkan chilled blueberry cheese tart
1. Isikan satu sudu kecil blueberry pie filling dlm kesemua tart dan ketepikan
2. Putar cream cheese dan gula icing hingga licin dan tambah 4 sudu besar blueberry filling dan teruskan putar hingga rata
3. Masukan whipping cream dan kaup balik kan sehingga rata
4. Masukan adunan cream cheese kedalam piping beg yang sudah diletak nozel bulat
5. Paipkan blueberry cream cheese kedalam tart tadi
6. Sejukan dalam petisejuk sebelum dihidang

SEMUA KENKAWAN PASTI CUBA TART NI TAK RUGI TAU!!!! SEBAB RASA NYA LAZATTT
THANKS RAHEL akak suka sangat tart ni ...





Pasti tetamu berpuas hati nanti eheehe perasan lah pulak makcik ni kan!!



Ada sesiapa yang nak datang  umah kak Noor ke akak buat tart ni lagi heheee jom ramai2 ke Brunei Darussalam yang indah dan pernai ni moh booking tiket yuk!!

Kalau akak takde selama dua tiga hari ni jangan cari tau mesti  akak sedang melayan tetamu didepan mata lah tu,tetamu di alam maya harus tunggu nanti akak update kan gambar2 tetamu nya hehee


SORRY  pada adik2 yang akak tak sempat nak melawat pagi ni INSYAALLAH dah reda nanti pasti akak akan terbang kesana kemari di angkasa nan luas HAAHAHAA..
MOOD happy ni...

19 comments:

  1. salam kak nor cyg..
    wahhh bestnya leh laga2 pipi..he heee ..dah buat yer tart rahel nie..kita nk buat jgk la tart..rasa nk makan cis tart jew nie:)

    ReplyDelete
  2. zila cayangggggg tulah besttt sangat orang sanggup dtg kat pondok buruk akak ni kan laga pipi??dah wajib tu hehee buat zilaa sedap sangat tau anak2 akak suruh lagi lepas hari ni haha

    ReplyDelete
  3. salam k.noor,
    hehe...sy bru je buat ciz tat smlm...x smpt nak buat n3 pun...
    tp nnti nak try gak la yg rahel punya nie...nmpk cam sdap je tu...

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Noor cayang.. datang pepagi.. dahlah badan ni macam nak demam... nampak pulak cheese tart Kak Noor yang menggiurkan tu.. wahhh kecur tak sudah!!! sedapnya kak noor... sedapnya... kecur.. kecur...

    ReplyDelete
  5. macam sedap je..dah buat ke blom..hehehe..oklah sy singgah nk mengomen je..oklah sy singgah dan follow ok.nt follow me back ya..

    http://johariblogger.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. mmm... sedap. T suka snagat kalau yang berkaitan dengan cheese. tapi tak leh makan banyak takut kebabom 10x ganda. dah le sekarang pun kebabom dah. hehehe

    ReplyDelete
  7. ke laut kita hari ni ye kak Noor cayang... ;)sungguh CW tergoda melihat cream cheese tu...

    ReplyDelete
  8. Jangan lupa hinggap di Azie Kitchen ya.

    ReplyDelete
  9. ucu tungguuuuu...nk jugak tengok gambar2 tetamu k.noor tu...

    ReplyDelete
  10. asslm Kak Noor...geramnye tgk krim cheese tu...kemain tajam lagi...hihi...QH pon ade gak simpan resepi ni...

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Noor..tima kasih sudi mencuba tat keju dingin ni...tapi kan..Rahelnak tengok gak gambar tetamu yg tengah makan cis tat ni..hehehehe...

    ReplyDelete
  12. kemain rajeeen akak sorang ni, boleh sepiring bila saya ngadap mende ni..sukeeee sangat..

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Noor :)
    wah dh sampai ke dapur kak Noor yer..hehehe
    baru jer nmpk kat dapur Rahel tempoh ari ...sungguh menggoda betul tgk!!

    ReplyDelete
  14. Kenapa la kak nor suka buat yg sedap2 mcm ni... ggrrrrrrrrreram tau

    ReplyDelete
  15. Salam k.Noor.cheese tat tu....sedapnya...rasa nak jadi tetamu k.Noor juga...hi.hi. k.Noor dok Brunei rupanya....Brunei kat mana? sypun tinggal di Brunei dulu dr Mid 2006-end 2009, tinggal di Kg Manggis tak jauh dari Hua Ho..

    ReplyDelete
  16. sedapnyer kak nor .. cheese mmg feveret saya

    ReplyDelete
  17. wahhhh kaknoor pun dah buat resepi rahel ni...sedapnya kalau dpt makan je..hehehhe

    seronok ye kak dpt jumpa kawan2...bestkan kalau dpt berjumpa ni..saya pun suka kalau kawan2 nak dtg rumah....hehehhe

    sedapnya butterprawn...lama tak buat...hari tu fail masa nak buat part telor tu..tak berapa cantik...kekekek

    ReplyDelete
  18. hamboi.. hamboi.. hamboi... menu omputih ari ni.... dah biru matalah tu... sedap Kak Noor...

    ReplyDelete
  19. Assalam kak Noor..rasa mcm lama sgt tak singgah dapur akak ni..hehe sedapnya tgk cheese tart ni kak...nak jadi tetamu akak jugalah nanti...hehe

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home