Kueteow Gulung

Kueteow Gulung



ASSALAMUALAIKUM  dan salam hari jumaat untuk semua adik2 blogger,menu apa agaknya pagi ni ya,pagi ni kak Noor agak rajin sikit sebab hari cuti sekolah jadi tak lah kelam kabut sangat nak jadi supir pepagi santai2 kat dapur sambil buat kueteow gulung ni



Takyah dok pok pet pok pet pepagi ni terus saja lah ke resepi supaya cepat boleh makan kan,mana tau ada yang ada kueteow kat rumah tu boleh try
resepi mudah ni,sebenarnya kak Noor dah kehabisan sayur,kalau ada taugeh lagi sedap untuk kueteow ni jadi akak capai je apa yang ada kat dalam petiais tu...

Bahan2

kueteow secukupnya * anggaran 3 orang
3 ulas bawang putih cincang
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu kicap manis
1 sudu serbuk cili optional tak nak pedas lupakan je
sedikit bancuhan tepung jagung
sayuran sawi dan taugeh
sedikit minyak utk menumis
beberapa ekor udang dibersihkan
beberapa biji telur untuk dijadikan dadar
sedikit susu segar


Cara nya

Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang putih sehingga kekuningan,masukan kueteow, 1 sudu sos tiram,1 sudu sos cili,1 sudu kicap manis,serbuk cili jika suka,sawi dan taugeh
gaul rata dan masak lah sekejab,dah lembut angkat dan ketepikan
campurkan telur dengan sedikit susu segar,kacau rata dan goreng dadar
*untuk sorang sebiji telur dadar dah cukup jgn lebih rugi heehe
ambil telur dadar masukan kueteow yang digoreng tadi dan gulung lah dan letakan dalam pinggan yang nak dihidangkan

Untuk kuah nya
masukan baki sos tiram,sos cili,kicap manis dan bancuhan tepung jagung dan masaklah dengan sedikit air rasa lah kalau kurang masin boleh lah tambah sedikit garam masukan udang dan masaklah sehingga udang lembut curahkan keatas kueteow gulung tadi
boleh lah makan time panas2 tu jangan lambat nanti kembang semangkuk dah tak sedap!!!! 
JOM MAKAN dah lapar ni hehe...


Lagi banyak udang lagi sedap woooo sayang taugeh dah habis 
kalau tak lagi sedap 
boleh tambah sayur fav masing2 jugak kesian sayur sawi je yang 
ada dalam petiais kak Noor
layan je lah janji sedappppppp


25 comments:

  1. Salam K.Nor,
    sedapnya kuetow tu...gulung lagi !
    mmg kretip la akak nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Asyifa cayang!!!hee kretip ke sekadar menggulung telur je tu tapi yg penting sedap kan thnks ya sudi singgah tengok gulungan ni

      Delete
  2. Salam kak noor! selamat pagi! cedappppp! kita pun n3 kuey teow hihihi... tp yg akak punyer ni lagi sedap sbb ada telur main gulong2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmsalam Ika, yalah hari ni hari kueteow kot or ada kueteow runtuh hahaa apa2 pun layan je lah janji kenyang,tapi Ika punya lagi sedap ada char lagi akak dah tengok tadi hehe

      Delete
  3. asslm Kak Nor...wah sgt best tgk kuetow gulung tu...kreatif n good idea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Qasey sayang kat sini ada satu restoran tu yang buat gini Qasey akak ni jadi peniru jugak hahahaa tkpe yg baik da lawa2 kita kongsikan ek....

      Delete
  4. Specialnya kuey teow kak noor ni siap gulung dalam telur dadar lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina, nnti boleh lah buat kelainan sikit daripada dok makan yg biasa tu macam nasi goreng pattaya la pulak jadi nya kan

      Delete
  5. istimewa sungguh kueteow kak noor hari ni kan..siap main gulung2 tu...tu yang duk bertenggek dua tiga ekor tu..bikin geram yang menengoknya nie... =) slurrrp...telan air liur je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. CikWan, sesekali apa salahnya kan kita deko sikit keuteow tu dari pada tak bermaya putih je bior lah ada kuning2 sikit dgn gulungan telur tu kan hehe

      Delete
    2. betul tu kak noor...kreatif tu...5* CikWan bagi kat Kak Noor =)

      Delete
  6. Sedapnya kak Noor,nanti bolehlah saya cuba resepi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Norzie, sila2 cuba resepi sempoiiii ni tak susah dan banyak bahan pun

      Delete
  7. menariknya kak masakan ni...tak pernah tengok kuetiau digulung dlm telor...cam telor bungkus lak...tapi dlm dia kuetiau..heehhe..bleh cuba nih..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila Q cuba lah anak2 akak suka snagat makan macam ni 2 gulung pun habis tu apa lagi bila ada kuah sikit alahai cakap pun tarak guna hehee

      Delete
  8. tengok pon dah terliur kak :)
    kena cuba buat ni, (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah dik try mesti sedap punya nitak susah pun kan..

      Delete
  9. Replies
    1. Kesuma, sila2 sebenarnya kat Brunei dah lama ni tapi kat restoran lah selalu ada tak terpikir pulak nak buat,ni time rajin boleh lah hehe

      Delete
  10. salam kenal kak noor....mmg menarik resepi ni, Liza tak pernah lg mkn kuetiaw gulung ni, nnt nk try buat laa...thnx yer kak noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 Liza thks jugak dari akak sudi follow akak,mesti cuba Liza baru tau kelazatan nya kan..

      Delete
  11. amboii kak nor..sexy telur tu posing yer..he hee gulung2 lg..akk bak sepinggan..kita suka udang lebih :)

    ReplyDelete
  12. zila cayang,telur sexy ok jangan tukang masak yg sexy ya tak?? ahahah dua pinggan ni akak free buy one free one boleh??

    ReplyDelete
  13. 1st time jumpa kuey teow gulung ni... sure sedappp... boleh cuba utk breakfast esok ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. OF COURSE SEDAP OGYEP mesti try tau tapi Ogyep punya mesti lebih sedap dari akak kan...

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home