Laksam Hana Aspire Kuah Kak Noor Aspire Jugak haha

Laksam Hana Aspire Kuah Kak Noor Aspire Jugak haha


ASSALAMUALAIKUM  adik2 blogger semua salam hari isnin dari  kak Noor semoga sihat sejahtera hendaknya ya,hari ni mood tak mau makan nasi bukan nak diet pun tapi nak makan laksam
sesekali tukar selera makan laksam sedap jugak ni hehee
lagipun laksam nya dah ada cuma buat kuah je perkara enteng tu hehe
semalam akak meronda kat umah kawan ingat memang malas juga nak buat kuah
kalau ada yang dah ready why not beli ja tapi sayang seribu kali sayang kuahnya belum siap!!!
terpaksalah kak Noor beli laksam dan kuah kena buat sendiri lah
tapi ok jugak sekurang2an save satu kerja hehee

Bahan2 kuah 

1 kg ikan kembong direbus dibuang tulang dan dimesin
7 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci lengkuas * optional akak suka wangi nya 
2 sudu lada hitam kisar kering
2 cawan santan
3 keping asam keping
sedikit garam dan gula merah

Kisar semua bahan2 yang bertanda * kemudian masukan dalalm periuk bersama bahan2 lain dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat,seeloknya guna api perlahan dan selalu dikacau supaya tak pecah minyak
rasanya masin masam dan manisnya sikit dan tutup api

Bahan2 ulam
Timun,kacang panjang,taugeh,bunga kantan,daun kesum dihiris kecil
Buat sambal belacan macam biasalah utk diletak atas laksam.




Bila dah ready nak makan potong laksam,letakan semua bahan2 potong masukan kuah dan letak sambal belacan yg ngancam tu,lagi banyak sambal lagi sedap wooooo



36 comments:

  1. alamak kak noor dok tayang laksam pulak dah, liza punya peberet giler tuuuuu...tgk gambar pun dah telan air liur....hiihihihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza,jom kita makan sama2 laksam ni best ni tambah sambal kasi lebih2 tk nampak telinga dah ni percaya lah haha

      Delete
  2. Assalamualaikum , terliurnya tgk k.noor oiiii..pereret kami seisi keluarga..! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Sofea,terimakasih sudi follow akak,laksam makan banyak pun tak muak tulah fav kat sini jugak hehee

      Delete
  3. aduhhh kak Noor sedapnye...tgugat juga tgk..sbb posa hrni...hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qasey,wah puasa lagi !! rajin nye adik akak ni masa ni tentu dah kenyang kan opppss sorry rasa nya di Msia belum magrib kot sabar ya kejab lagi tu..

      Delete
  4. salam perkenalan k.noor.. meleleh ayaq liuq nie.. pernah jumpa org jual laksam ni, tp x reti nak buat kuah. lps nie blh try.. tq kak share resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Hazel,terimakasih sudi singgah sini ya kat teratak usang ni hehee akak sangat menghargai nya,akak pun jarang jugak buat tunggu anak2 balik ni sbb dah ada laksam tu kena lah rajinkan diri buat kuah jugak ..

      Delete
  5. laksam la plk....adoiiii peberet nih...adda ni namanya org kelate tp laksam pun xpndai bikin...ahhahaha...tercabar nih nengok laksam sedapp nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adda,ala cemana neh spatutnya orang kelantan lebih terer tau,akak asal orang kedah pun boleh buat ala tk susah sebeno nya kena rajin cikittttttt je hehee

      Delete
  6. tu dia....dah kuar dah laksam! heheh..menarik2..nampak sedap..cikwan buat semalam..guna laksa segera.. kak noor rajin tu boleh buat yang gulung.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah cikWan menu kita samalah laksam dengan laksa adik lah tu kan,mana lak akak gulung,orang lain yg gulung akak masak kuah je lah Wan sayang hehe

      Delete
  7. Salam kak Noor.
    Feveret saya ni...selalu beli laksam kat pasar malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norzie,puas tak makan yg beli tu??mesti sedikit sambal nya kan hehe akak suka sambal nya yang banyak bagi berfeluh2 tu adooiii ckp pun tak guna

      Delete
  8. Saya mmg suka mkan laksam...selalu beli jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain,kat tkde orang jual laksam ni,so kena buat lah kalau teringin nak makan,kalau ada pun mesti yg campur Malaysian kalau tak mmg dok telan air liur je lah

      Delete
  9. sungguh mengiurkan laksam itu. T suka mkan laksam. kalau makan laksam suka letak kacang panjang & taugeh tu banyak banyak.
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. T...sama dgn akak suka togeh dan kacang biar ranggup2 gitu kan lepas tu letak sambal banyak2 wow...

      Delete
  10. Salam K.Noor,
    nie menu melelehkan air liur nie.....
    nmpk sedap tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmsalam Syifa,sesekali makan mmg sedappp supaya tk leleh air liur buat lah cepat heheee

      Delete
  11. suka makan laksam ni..tapi sayur letak sebelahlah tak suka mentahnya tu.terliur la pula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakna,alahai kena tak suka mentah terbalik pulak dngn akak suka yg mentah2 tu lagi mentah lagi ranggup sedappppp tkpelah makan dgn kuah saja + sambal pun ok gak tu hehee

      Delete
  12. Aduyai Kak Noor..ngidam..ngidam..camne nih, lama dah tak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rohah,kalau ngidam malam ni jugak akak hantarkan tak tunggu esuk lagi tau heheee

      Delete
  13. salam kak nor cyg
    aaiishhhh melampau..wt kita kecur...mcm nk amik jew sepiring tue..h ehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. zila sbb tak tahan tengok bunga kantan tadi tu tulah tk tunggu lama terus je buat hehee

      Delete
  14. sedapnya kak noor! sini tak dak juai bunga kantan, daun kesum :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian kat Mala nak kak Noor pos kah bagi alamat cepat banyak ni bunga kantan kt umah fresh2 lagi

      Delete
  15. Salam kak noor...laksam..nampak sedap je..iza x pernah makan.klu laksa tu selalu..

    ReplyDelete
  16. Izaaa, aduiiii kenapa tk pernah makan makanan yg sedap ni rugi tau baik pi cari kat mana ada juaiii kalau tak meh sini kita makan sesama sedapppppppp

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Kak Noor.. wah wah Ani jenguk je ada laksam.. sedap tu kak Lama Ani tak makan.. ani follow skali ya.. ;)

    ReplyDelete
  18. KAK NOOR kat JB nih ramai orang jual laksam tapi semua tak macam original kecuali ada satu warong kelantan yg kecik dan berselindung dari orang ramai je yang buat best sangat. saya selalu pegi sana kalau ada kesempatan makan ikan percik dia yang ori kuah. nanti saya kene masuk dalam blog supaya promosi skit warung tu

    ReplyDelete
  19. sedapnya tgk laksam kak Noor ni..tak pernah buat sendiri lagi pernah mkn jer..:)

    ReplyDelete
  20. Sedapnyaa tgk laksam nie..saya dulu tak makan..lepas je MIL buat.. terus jatuh chenta..hehehe...buat masa nie tau makan je..masak blum lg.. :D

    Salam perkenalan dari saya..
    singgah n follow :)

    ReplyDelete
  21. SAlam Kak Noor wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh kecurrRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR dah niiiii serius ni kecur.. sha suka sangat tapi kalau makan tiba bulan puasa aje.. beli kat bazar ramadhan.. nanti sha nak cuba jugaklah... sedap dan kecur mana boleh tahan.. lama lagi nak tunggu bulan puasa.. huaaaaa

    ReplyDelete
  22. ina tak pandai buat ...tau makan je.Semua org dah leleh air liur tau dibuat kak noor *pejam mata dok bayang "kalu kak noor jiran aku..tentu aku dah merasa ni..."

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home