Lempeng Pisang Madu

Lempeng Pisang Madu



ASSALAMUALAIKUM  dan salam pagi jumaat untuk semua yang sudi singgah di blog akak yang tak seberapa ini, hari jumaat hari cuti disini,jadi kalau cuti mesti anak2 nak yang berat yang ringan2 macam ni tak main lah diaorang tu,jadi lempeng ni untuk mama lah ya yang suka ringan2 je sebab mama dah berat tak boleh bertambah lagi berat nanti bahaya terlebih berat tak muat baju sayang ooooooooo...
Dah banyak baju baru ditempah untuk raya hahaa aduiii puasa pun belum dah ingat raya lah pulak,bukan ape time raya semua anak2 berkumpul jadi nya tak sabar lah mama nak tunggu ni..


Sebenarnya Kak Noor sayangkan pisang yang dah hampir hitam,nak buat kek pun baru je buat muffin pisang coklat seminggu lepas,lagipun lempeng pun dah lama jugak tak buat sesekali layan best jugak ni,tapi sebab utama nya tertarik dengan cara chef dalam Saji tu Marhaini Mohamad Ashaari meletakan hirisan pisang kat atas lempeng tu nampak cantik so akak pun ikut lah kebetulan memang nak habiskan pisang jugak maklum lah ujung bulan ni habiskan stok lah katakan, dalam buku Saji ni jugak ada resepi dari chef tersohor AZLITA MASAM MANIS tu mesti nak try jugak bila dah ready bahan2 nya sebab memang tertarik lah tengok Ayam Boxing nya tu,menunggu Mr R datang belum sampai otw dah kot tu heee..
Oklah jom lah kita cek resepi mudah ni semua orang boleh buat CAYA LAH..

Resepi Lempeng Pisang Madu
Sumber: Majalah Saji Jun 2012



BAHAN2

  • 5 biji pisang berangan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar madu
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan kelapa parut putih
  • sedikit garam


CARA NYA

  • Lenyek pisang sehingga halus dan satukan kesemua bahan,gaul sehingga sebati dan ketepikan
  • Panaskan kuali leper ( akak letak sedikit marjerin ) ambik sedikit adunan tuangkan dan ratakan letakan hirisan pisang kat atas adunan tu 
  • Masak lah sehingga kedua2 belah nya tu keperangan dan boleh lah di angkat dan dihidangkan
  • Sedap dimakan time panas2 tu dengan secawan nescafe kaw2 heeee



SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG SANGAT MUDAH NI 
RESEPI PENGHABISAN STOK PISANG HAHAHA


TERIMAKASIH  DIATAS KESUDIAN KAWAN2 BERKUNJUNG KESINI 
TERIMA LAH FRIDGE MAGNET IKHLAS DARI AKAK

21 comments:

  1. salam kaka Noor harap sihat di samping keluarga.. :-)
    hemmm lempeng pisang manu nostagia ni heheheh sdp nya....suka makan pencake melayu...dpt 2 keping dah kenyang....nak pulak letak madu....cicah kelapa parut pun sdp kan..... resepi pun cam cekodok pisang je.. ni kalau x buat lempeng lah juga buat cekodok pisang...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam Sheila..
      alhamdulillah sihat2 ada nya timakasih ya sudi singgah sini yalah betul snagat tu resepi nostalgia lempeng pisang sejak dari dolu2 celik mata dah makan lempeng ni,boleh jugak dicekodokan bahan yg sama ni Sheila terpulang taste sendiri lah...

      Delete
  2. Assalam kak Noor syg.
    Nampak sedap sungguh lempeng pisang ni,siap ada hirisan pisang diatasnya...terliur sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam Norzie cayangggggggg
      kak Noor pun sbb utama try ni sbb nampak hirisan pisang tu jadi teringin lah pulak nak mencuba..

      Delete
  3. Aslmkum Kak Noor.
    Nakkkkk!!!!..Nak lempeng juga...Bukan nak Lempang ya..Hehehehe.
    Teringat lempeng mak..(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumulsam Sue cayang tak kan nak lempang pulak adik comey ni nah!! ambik lempeng ni ingat akak lah sbb akak yg kasi ok heeee tkpe lah lepas tu ingat mak, kirmsalam utk mak ya Sue..

      Delete
  4. salam kak nor cyg..
    wahhh ada lempeng pisang yer..sedapp tue..ada buh pisang lg atas tue...x der pisang kt umah nie..biasanya wt cengkodok jew..nnt nk try lempeng pulak la..:)..thnks jgk ..fridge magnet tue..kita angkut bwk balik yer..muahhhh..cyg kak nor:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmusalam adik zila manisssssss...
      lempeng versi nak habiskan stok tepek je kat atas tu supaya cepat habis pisang zila, hangkut je bawa balik mmg nak kasi pun letak kan kat fridge ok hee

      Delete
  5. Kak Noor cayangggg.... ini bukan lempeng biasa ni, ini lempeng luar biasa ni siap dengan madunya, denga nhirisan pisang berangannya!
    Amie angkut fride magnet tu bawa berenang ke lahad datu ye Kak Noor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie cayanggggggg luar biasa sikitttt je sbb nampak pisnag kat atas tu kan lagipun ditambah madu jadi sihat tu apalagi kalau madu nya asli kan,tapi janga lah bermadu ya TAKUTTTTTTTTT

      Delete
  6. fuh kak nor. kalau t wat lempeng semua pisang tu t lenyek. Tapi mcm best je bila kak nor potong potong pisang tu cenggitu.

    ada kelainan. kenapa la tak terpikir sebelum ni. thanks kak nor for the idea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. T, sam ajugak cam akak kalau tak tengok majalah Saji tu yalah kadang2 kita ni tengok dunia luar jugak kan baru open minded kita heeee

      Delete
  7. Alamak kak...timbul2 lagi pisangnya tu...mabeles lah...!

    fm tu kak.....ala kak......bagi la realnya....hehe...~ demand plak ye x? gurau jek...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syifa cayang,amboiii nak yg real ke alolo pm add pleaseeeeeee nanti akak hanto yg real ok hee

      Delete
  8. Salam K.Noor...
    sedap lempeng pisang dihidang time pepagi ni..wangi je kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumuslam Rahel cayang dah habis loh lempeng nya sebab sedap sangat lama tak makan semerbak harum serumah wnagi nya..

      Delete
  9. asslm kak Noor...blurpp...wah sedapnye...molek aje QH tgk lempeng pisang akak ni...QH pon ade buat jugak...nti QH tunjukkan yer...agak geseng skit rupanya..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam QH..oh ye ke nampak selera kita sama lah kan cepat lah tunjukkan lempeng tu nak tengok mesti lebih hebat ni kan..

      Delete
  10. Salam kak noor...nengok lempeng pisang kak,teringat mak mertua Iza,dia rajin buat klu anak cucu dia datang petang2.Itu yg dia hidangkan.Garing2 sedap nooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmslam Iza..
      biasanaya orang tua cukup suka ni ni lempeng pisang kan Iza akak ni boleh di kategorikan nenek2 dah ni cuma cucu je belum ada lagi heee

      Delete
  11. sedapnya lempeng..tapi saya paling malas nak buat sebab kena masak satu2 lepas tu kena tunggu lama..hahahhaha...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home