Pizza Mewah Seafood

Pizza Mewah Seafood


ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi  untuk semua adik2 blogger yang disayangi
Hari minggu lepas kebetulan sudah gi jenjalan shopping barang2 makan ternampak base pizza kosong ni
teringin pulak nak buat untuk anak2 breakfast hari ni ,lagipun dah ada base tu memang rajin lah nak buat topping nya sebab tak lama sangat proses nya kan hehee malas pun ada jugak.
lagipun tak ramai sangat  yang nak makan pun dua base pizza tu pun sudah cukup untuk kami berempat..wah kuat nya makan kan..tapi kita kat sini tak kuat sangat makan dibandingkan dengan orang putih or mat salih tu pernah akak tengok diaorang ni makan sebiji sorang yang besar lagi tu!!!! dah tu bukan pizza saja banyak lagi eksesori lain yang diaorang order tapi maintain je diaorang makan sampai habis hahaa sebab tu lah badan diaorang besar2 dan tinggi2 rupanya kuat makan heheee
jangan marah hah siapa yang keturunan mat salih kat sini tapi kebenaran jugak lah tu..


Boleh terus ke bahan2 nye ok,pagi2 tak boleh cakap banyak sebab belum sarapan belum aktif,pizza ni akak buat style sendiri je hentam2 apa yg ada kat umah..

Bahan2nya
2 base pizza kosong
tomato sos secukupnya
cili sos secukupnya
udang dikupas kulit secukupnya
sotong dihiris bulat secukupnya
sosej dipotong bulat secukupnya
1 biji bawang besar dihiris dadu
1 kiub ayam
capsicum merah,kuning dan hijau di potong dadu
cheese mozarella dan oregano secukupnya
sedikit minyak utk menumis

Panaskan sedikit minyak dan tumislah bawang besar sehingga wangi,masukan udang,sotong,sosej dan kacau lah biar sebati masukan sedikit cili sos dan kiub ayam
masukan semua jenis capsicum dan kacau lagi biar sebati tak perlu lama nanti kaler capsicum dah tak lawa
* kak noor tak masukan cendawan sebab dalam rumah akak ada yg tak suka cendawan so lupakan je lah
tapi kalau ada yang suka boleh lah masukan cendawan ok
kemudian ambil doh pizza sapukan dengan sos tomato biar rata dan masukan lah bahan2 topping tadi di atas nya dan aturkan biar rata letakan cheese mozarella dan oregano di atas nya dan bolehlah dibakar didalam oven yang sudah di panaskan pada suhu 180C selama 15 ke 20 minit atau sehingga masak lah..

Untuk memudahkan kerja akak buat malam before tidor lepas tu masukan dalam petiais,pagi2 ni akak terus masuk oven je tak susah2 lagi kan mudah dan cepat,hanya 15 minit dah boleh makan pizza kan 




Teruja tak tengok udang yang bergolek yang hampir jatuh tu  nasib baik dalam pinggan kalau tak sayang woooooooo kan hehee
Aduh tak sabarnya nak makan ni panas ~ panas ~

18 comments:

  1. Tengok pun tahu memang sedap Kak Noor. Tak sempat nak bergolek udang tu Kak Noor dah kena ngap hihi..

    ReplyDelete
  2. asslm Kak Noor...wah pepagi lg dh tayang piza yer...lapo terus dbuatnya...sedapnya...penuh topping kt atas tu...puashatikan...lum bfast lg ni...nk mintak 2 slice bleh...hehehe

    ReplyDelete
  3. dah tayang pizza lak...mewah betul yer topping nya...klu jual ni mau berpuluh hengget...kalah pizza hut..:p

    ReplyDelete
  4. lama tak makan pizza... will bake pizza for our dinner tonight...tq 4 sharing kak ;)

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Noor cayang wangi wangi!

    wahh kak noor... sarapan pagi dengan pizza wahh sure mata dah hijau tu hehhee... sha sarapan biskut aje ni kak noor.. kecurr sangat tengok udang dan cheese yang melting tu waahhhhh berapa kali kunyah biskut bayangkan pizza kak noor yang sha kunyah hahahhaa...

    ReplyDelete
  6. Ambooi mewahnya seafood. Terliur tengok udang besar besar tu. kalau beli, tak tahulah berapa harganya kerana kos bahan saja dah mahal ni. Belum lagi upah chef yang memasaknya

    ReplyDelete
  7. Wah kak noor... terliur nengok pizza panas tu!

    ReplyDelete
  8. memang best kalau pizza buat sendiri ni. mana tak nye makan masa hot from oven la katakan. kak noor the best!

    ReplyDelete
  9. Nie dh kali ke 3 sy try komen, ntah kenapa dr semalam sy xleh post komen blog akk huhuhu....

    Mmg mewah..mkn kt luar lum tentu mewah camgini kan kak... Puas hati dpt buat sendiri kan, mcm2 kita leh bubuh ats base tu tanpa sukatan hihihihi.....

    ReplyDelete
  10. puas makan kalau buat sdiri tp sekalipun ina tak penah buat..tau makan je pizza ni.

    ReplyDelete
  11. gegegegeeee....geramny atgk isi piza tuh..kalo jual ni mau tutup kedai sbb tak untung..kikiiii

    ReplyDelete
  12. meriah Pizza dia, melimpah ruah diapunya isi yg masyhuk tu, puas ati mengadapnya

    ReplyDelete
  13. Meriah dan mewah pizza Kak NOor! ;) cikwan dah terlambat ke datang dapur kak noor arini?? kalau ada barang satu slice pun cukup la...hehehe..meleleh tengok.

    ReplyDelete
  14. memang meriah sgt tgk pizza kak Noor ni...saya suka topping gini..hehe

    ReplyDelete
  15. walla..walllaaaa..fengsan gue tengok pizza yg byk udang na...menawan kalbu..lama jugak Rahel tak buat pizza...tepung roti ada lagi kat dapur ni..

    ReplyDelete
  16. amboi... betul2 meriah pizza tu.. ada manyak menatang laut lah... sedapppppnya...jual tak????

    ReplyDelete
  17. amboi kayanya dengan cis.. Isi pun melempah ruah. mestilah sedap. Kat sini pun ada jual base piza ni. Bagi yang nak cepat, beli jelah yang dah siap ye tak. Kita tinggal taruk inti bebanyak je.. dan makan sampai pengsan..haha

    ReplyDelete
  18. Salam kak Noor.
    Sedapnya pizza kak noor ni...mmg feveret anak2 saya.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home