Tart Cheese Blueberry Kembali lagiii

Tart Cheese Blueberry Kembali lagiii


Selamat petang untuk semua pengunjung setia dan siapa saja yang sudi jengah 
kat dapur usang kak Noor ni
dah lama sangat tak buat tart ni teruja lah tengok kat blog kenkawan yang dok melorek kat atas tart
cheese ni tapi akak tak pandai nak melorek untuk kasi glamour 
main lukis je lagipun nak cepat mengejar masa sebab time dah panggil jadi drebar pulak lepas jadi tukang masak tulah agak kureng lah glamour tart ni tapi alhadulillah 
walaupun tak lah se hebat orang lain punya, rasa nya tu yang tak tahan asyik nak makan je lepas satu satu satu hahahaa...


Bahan2

180 gm mentega
180 gm gula icing


1 biji telur 
1 sudu makan susu tepung
400gm tepung gandum

Cara:

Campurkan semua bahan-bahan gaul hingga sebati akhir sekali, masukkan tepung gandum dan susu tepung.

Inti tart:

Bahan:
250gm cheese philadelphia
20gm mentega 
40gm icing sugar
1 biji telur
3 sudu makan thickened cream dan blueberry filling

Cara:
Masukkan cheese, mentega dan icing sugar. Putar hingga sebati. Masukkan telur. Akhir sekali, masukkan thickened cream. Ambil secukup adunan, masukkan ke dalam acuan tart. Tekan dan kemaskan sehingga berbentuk kulit tart. Bakar selama 10 minit dan keluarkan. Masukkan Blueberry filling ke dalam tart. Kemudian, masukkan adunan inti tart. Akhir sekali, titikkan Blueberry filling di tengah tart dan lorekkan ikut citarasa sendiri. Bakar selama 10 minit, sehingga inti agak keras sedikit.












15 comments:

  1. Assalam kak Noor...wah....siap memgetart drebar hari ni...Watie jer dok KIV dari dulu tak buat2 lagi...cantik tart tu..mesti sedap bangat ni!!Nak le sebiji dua kak Noor tu pasal kita dtg awal-awal ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlkmslam Watie,kulit tart buat awal jadi nya inti nya hari so kerja2 jad cepat hehee
      akak sedekah je semua kat atas amik lah jgn segan Watie hehe

      Delete
  2. fuh kak nor, sedap tu kak nor. kalau beli kat luat sebiji pun mau dalam seringgit lebih. kalau makan lepas sebiji sebiji, mana leh tahan. kasi kopak poket cam ni.

    kena buat ni kak nor. thanks for the recipe. nak try lalalala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wantie,betul lah tu untung kalau rajin membuat berapa biji pun boleh masuk mulut kan hehee

      Delete
  3. Salam Kak Noor, lajunye update hari ni.. sedap tu nampak cheese tart tu,.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikwan syang, mesti laju akak pakai turbo hari ni hahahaha superb dupper n..

      Delete
  4. SalamK.Noor......
    aduh...! akak tyang ciz tat nie.......sy x terbuat lgi kak..
    seru x smpi....! hehe...

    ReplyDelete
  5. Salam kak Noor.
    rajinnya kak Noor...kemas dan nampak sedap sgt tat tu.

    ReplyDelete
  6. kak nor..ada lg x nie..he hheee..nak 10 pcs...dh lama x buat kak:P

    ReplyDelete
  7. salam nor. Ade lagi ke tart tu. Nak cikit..

    ReplyDelete
  8. As-salam k.noor,
    thx follow sy..sy mmg suke BW blog masakan
    selain belek makanan yg sedap2
    sy suke jugak cuba resepi
    klu sy cuba rsepi akak jgn marah ye ;)
    salam perkenalan dr sy

    ReplyDelete
  9. Hi Kak Noor, selamat pagi. Apa Khabar kak?

    Wah... manyak sedapppp ... I mau 4 biji tukar ngan saya punya tart kelapa, boleh? hehehehe

    Jumpa lagi,bye.... cayang akak, muaahhzzz....

    ReplyDelete
  10. salam kak noor cayang.. hadoi cantik dan sedapnya.. kak noor tau tak.. sha dah nampak N3 kak noor tapi belum lagi bagi komen.. terus kirim dengan Pak Habibi cheese tart kat kedai hahahaa.. dah lepas gian baru masuk dapur kak noor.. kecur kak noor kecurr.. nak buat malas.. hadoii

    ReplyDelete
  11. sedapnya tgk cheese tart kak Noor ni..lama tak buat..tumpang mkn yg kak Noor buat ni dululah yer..hehe

    ReplyDelete
  12. Assalam kak, nak tanye..
    Bakar tart ni berapa darjah celsius ye?
    n gune acuan ape ye..?

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home