Apam Sprite Oreo Kurang Mekar

Apam Sprite Oreo Kurang Mekar



ASSALAMUALAIKUM   dan selamat pagi selasa untuk semua pengunjung blog kak Noor
Sebenarnya  dah lama jugak teringin nak buat apam ni sejak QASEY HONEY poskan awal bulan ni,dok bertangguh2 akhirnya tiba lah masa untuk membuat apam ni pada petang semalam,biasa lah terlampau confident sangat semua bahan2 dah ada, tapi bila belek2 resepi QH lagi sekali alahai baking powder yang QH guna yang double action tu, akak guna yang biasa saja sebab takde double action,tu lah mungkin apam nya tak merekah sangat ,macam malu2 kucing je nak merekah alahaiiii tapi bahan lain semua dah ready akak gohead je lah,ikut nasib lah kalau apam ni  nak senyum ke tak,tapi ternyata memang dia tak mau senyum jugak aduiii malu jugak nak kongsikan gambar apam ni sebab tak lah secantik sifu QH yang senyum manjang je apam dia kan, takpe esuk lusa mesti nak beli baking powder double action tu jugak..
kalau berkesempatan memang nak try lagi..


 Tapi walaupun tak pecah dan merekah rasa nya tetap sedap dan sangat lembut makan sebiji memang tak terasa lagi mesti nak dua tiga empat biji,yang pasti anak2 suka sangat..







Makan bersama nescafe panas memang sedappp tak terkata,lagipun QH kata untuk lebih sedap makan keesukkan hari nya so tulah akak makan pagi ni memang ternyata sedapppp




QH izinkan akak kongsikan resepi kat sini ya,untuk kenkawan yang nak mencuba jangan lupa beli dulu baking powder yang double action untuk mekarkan apam ni kalau tak jadi macam apam akak ni lah yang malu2 nak mekar,tapi rasa nya memang sedap lah tak rugi buat ni sebab tekstur nya yang sangat lembut..


APAM SPRITE OREO
Resepi asal: Apam Coca Cola

Bahan2
200gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder / double action – QH guna double action * akak guna yg biasa je
25gm susu tepung
50gm serbuk oreo
2 biji telur A
2 sudu kecil ovalette
150gm gula pasir
50gm gula perang
1/4 sudu teh garam
225ml coca cola – QH guna sprite

Caranya
1. Pukul telur, gula pasir, gula perang, garam hingga rata. Masukkan 1 sudu besar tepung dan ovalette dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga putih dan pekat.
2. Tukar pada perlahan perlahan, masukkan tepung selebihnya yang di ayak bersama baking powder sedikit demi sedikit berselang seli dengan coca cola dan putar hingga bergaul rata.
3. Masukkan serbuk oreo dan kaupbalik hingga sebati.
4. Alas acuan lompang dengan paper cup, tuang adunan hingga penuh.
5. Panaskan pengukus terlebih dahulu dan kukus selama 15 – 20 minit dengan api sederhana.
6. Jika ingin apam mekar, guna double action baking powder, jarakkan acuan dan kukus dengan api yang besar.
7. Apam ini lebih sedap di makan keesokkan harinya.


20 comments:

  1. Aslmkum kak noor.
    Tak kembang mekar pun, hasilnya tetap terbaik kan. Teringin jg nak mengapam. Tp bila fikir yg nak mknnya berdua ja. . Sllu kansel ja. Baik beli. Tp tu lah, mn ada jual apam mcm ni kan.
    Tumpang mkn kak noor punya apam ja lah ya. Heeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Sue,..
      samalah akak pun nak buat apam pun kena tunggu makanan habis dulu lagipun tak ramai yg makan,kdg2 sampai lama kt dlm esbok tu kan hee,betul tu kalau berdua mesti beli je sebab lebih mudah dan tak banyak songeh..

      Delete
  2. yang penting rasan sedap...walaupun x mekar tetap nampak menarik :)

    ReplyDelete
  3. salam kak hemm ada apam yee...mcm ni negok pun dah ok kak...tp dlm gebu kan.....

    ReplyDelete
  4. memang nampak sedap apam oreo ni,tapi belum berkesempatan nak try..tp akan ditry jugak suatu hari nanti...bestnya tu makan apam sambil pekena nescafe panas..suke2x..

    ReplyDelete
  5. Haha...samalah kita Kak Noor buat apam tak berapa menjadi... tapi takpe boleh cuba lagi kan...janji rajin2 ke dapor yer

    ReplyDelete
  6. apam tu baru belajar nak menyengeh sebab tu dia malas nak memekarkan diri kot k.noor....(ayat ambik hati ...hihihi..)

    ucu pernah buat..banyak tak jadi dari jadi...hahahha..

    ReplyDelete
  7. As'kum Kak Noor cayangg.. gd morning awal sha singgah pagi ni sebelum turun ke dapur hehehe..

    Wahh kak Noor pada sha cantik apam tu... okay aje.. nape kak noor cakap tak cantik?? huisshh kalau sha ni dah kira hebat sangat ler tu hehehe...

    nescaffe tu waduhh hebat benerrrr....... slurpppp sha pun tengah minum nes ni kak noor.. :))

    ReplyDelete
  8. saya sampai sekarang tak berani nak buat apam guna sprite ni..hehehe..takut tak jadik..kekekek..tak tau la bila nak cuba..:)

    ReplyDelete
  9. Hi Kak Noor cayang, I nak 2 apam dan nescafe secawan. Tengah panas ni, kalu ada nescafe ice lagi sedapppp...

    Have a nice day, muahhzzz..........

    ReplyDelete
  10. salam k.noor...kalau ikut resepi asal k.wan mmg xmekar kak. cantik je licin apam k.wan ;)

    ReplyDelete
  11. salam kak noor, apam tu senyum kelat heheheh

    ReplyDelete
  12. walaupun tak kembang mekar. tapi kalau T makan mesti kembang kembang vontot ni. nak jadi jiran kak noor le. leh le rasa sebijik dua. ngeee

    ReplyDelete
  13. Mekar tak mekar belakang kira Kak Noor.. janji kenyang! Hehehe

    ReplyDelete
  14. panjangnya nama apam ni kak noor..
    takpe kak,dia suruh akk buat dia lagi tu..yang penting sedapkan..

    ReplyDelete
  15. Nampak sedap dan menarik sangat...apam tu senyum juga tapi cuma malu2 sikit.Tahniah kak noor sbb berani mencuba.

    ReplyDelete
  16. asslm kak Noor...terima kasih kak sudi mcuba lagi resepi dr blog QH yg buruk tu..hihi...dh ok n molek dh tu apam sprite tu...klau ikut empunya resepi asal..Kak Wan buat guna baking powder biase tu aje..bulat cantik aje..tp Kak Wan bg dua option..baking powder@double action powder...QH pilih yg nk merekah tu..hihi..suka tgk apam tu tsenyum..

    ReplyDelete
  17. Kak Noor sayanggg.... Amie tengok apam sprite tu cantik aje he he hehh kalau bagi kat Amie 3 biji, memang tak cukup, tapi nak jamu mata dulu di sini sampai kenyang baru balik hikhikhikkk

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home