Pancake Ekspress

Pancake Ekspress



Assalamualaikum dan selamat pagi minggu untuk semua,hari ni baru start cuti sekolah disini,jadi nya kak Noor tak lah se busy hari sekolah yang selalu mengejar masa,lebih rileks dan santai sikit lah,pagi ni menu pun santai jugak hanya pancake je peneman dengan sang kopi ku,anak2 memang tak main ni pancake untuk sarapan,untuk makan main2 boleh lah, untuk anak2 akak dah buatkan maggi je cepat dimasak sedap dimakan,sesekali boleh tau makan maggi jangan di amalkan tak baik untuk kesihatan, jom terus tengok pada resepi pancake ni ya supaya tak buang masa heee


Bahan2nya
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula
1 biji telur 
1 cawan susu segar atau susu cair
2 sudu mentega cair


Dalam bekas besar campurkan tepung,baking powder dan gula, kemudian dibekas yang lain pukul telur susu dan mentega,kemudian campurkan campuran kedalam tepung perlahan2 dan kacau supaya tidak berketul
Panaskan non stick pan,letakan sedikit majerin,kemudian masukan adunan pancake, perlahankan api,tunggu sehingga gelembung buih keluar terbalikkan pancake dan buat lah sehingga habis adunan
Hidangkan dengan sirap maple atau madu atau peanut butter or apa2 fav, hatta aiskrim pun boleh makan dengan pancake ni tapi pagi2 tak kan nak layan dengan aiskrim pulak sakit gigi den tak tanggung jawab heee

Ekspress je akak buat ni sebab lepas ni nak kuar kejab biasa lah anak2 kalau cuti ni tak gi sekolah tapi nak ke kedai lah pulak aduyaiiii ingatkan nak cuti jadi supir belum lah nampak gaya ni takpe
Walaupun waktu ni hujan turun terpaksa kena tunggu hujan reda sikitlah ni jalan tetap jalan hahaha
SABO SABO esuk nak minta leave lah  heeee..


14 comments:

  1. Selamat pagi Kak Noor cayangggg...
    wah pancake dengan kopi ye! Memang kalau dah ada kopi tu kira cergaslah pergerakan pagi ini ye Kak Noor... selamat menyupir he he he hehh

    ReplyDelete
  2. Salam kak noor..yg manis bak madu,hari2lah makan madu baik untuk kesihatan tau...apa-apa pun sedap pankek tu..manis madu gitu...

    ReplyDelete
  3. yang manis2 suke sangat la cw ni;)) nasib baik dah bekpes td kak noor..

    ReplyDelete
  4. walaupun ekspress tp nampak sungguh sedap..
    hulur le sini satu kak..hihi

    ReplyDelete
  5. asslm Kak Noor..sedap tu...lg sedap dimakan panas...nk jugak skeping..hehe

    ReplyDelete
  6. As'kum Kak Noor ku cayang.. mana boleh jemu dengan pancake sebab mata ni kejap biru kejap hijau kekadang kelabu *bergantung pakai baju keler apa* contact lense hehehhe.. penangan makan pancake hehehehhe

    ReplyDelete
  7. Assalam kak Noor.
    Sedapnya....terliur sudah.

    ReplyDelete
  8. Salam kak noor ^^ tun suka makan penkek! tp jarang2 buat sbb kalau buat tun je yg kene habiskan. hasben tun nih, kalau buat penkek utk bekfes, mula laa ckp 'penkek jee..?' nak x nak kene laa goreng cekodok ke, goreng mee ke. haish..

    ReplyDelete
  9. pancake ka peknga ni...apa2 pun janji blh nyap...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Kak Noor,
    sedapnya tngk pancake akak ni, lama tul yatie tak buat dan makan pancake...asyik makan lempeng je sejak balik Msia, masa dok oberC konon2 wat pancake je..he3..dah balik asyik wat lempeng je..he3..

    ReplyDelete
  11. kak Noor, laparrrrrrrrrrrr!!!

    ReplyDelete
  12. haha... kak nor, nampaknye saya nyer lagi ekspress. tak yah pukul2 bagai buat penat tangan, saya blend je terus semua bahan. ni lah die mak budak yg paling pemaleh. buat roti jala pun main blend, buat puding roti pun blend dgn roti2 skali den blend. hehee..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home