Sambal So Dang Petai Belalang

Sambal So Dang Petai Belalang



SELAMAT tengahari semua...
Hari ni  kak Noor nak kongsikan satu resepi sambal yang kawin punya, mana tak nya sambal So Dang means 
Sotong dan Udang di pendekan jadi lah so dang
Anak2 ni biasalah sorang suka udang sorang lagi suka sotong,yang suka udang dia tak kan makan sotong,dan yang suka sotong dia tak kan makan udang jadi untuk mudahkan kerja mama nya buat short cut di longgokan udang dan sotong dalam suatu kuali buat sambal ni makan lah pulak,tapi sendiri punya fav pilih sendiri lah haaa,mama pulak suka petai jadi bila time makan tu masing2 memilih lah hehee...






Bahan2nya
1 ekor sotong kembang di hiris kecil dan dibersihkan
10 ekor udang sederhana besar dibersihkan, nak yang besar pun boleh tkde masaalah
beberapa tangkai petai belalang di ambil isi
3 sudu cili kering kisar
5 ulas bawang merah tumbuk
2 ulas bawang putih tumbuk
1 sudu air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Caranya
Panaskan sedikit minyak dan tumis lah bahan tumbuk sehingga wangi masukan cili kisar
Kacau sehingga cili pecah minyak masukan air asam jawa,garam dan gula,kalau perlu masukan sedikit air
Dah secukup rasa masukan sotong masak biar air nya agak kering,baru lah masukan udang,udang tak perlu lama cukup setakat seminit dua je,pastu masukan petai,boleh jugak tutup api baru masukan petai
Baru terasa wangi petai tu kalau ia nya masih fresh
Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih atau nasi lemak



Kalau ada sambal ni mesti makan bertambah tak tau lah suka bebeno kot dengan aroma wangi 
SANG PETAI TU
KE SEBAB KEENAKAN SO DANG TU!!!
SENDIRI PUNYA TASTE 
LAYAN JE..


9 comments:

  1. wow! sedapnya,terliur saya kt sini kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. menu kampong yg lekang dik panas Myda busyuk2 pun nak jugak makan kan

      Delete
  2. Assalam kak Noor syg.
    Waduhh....sambal akak ni nampak sungguh menyelerakan.Sambal sodang....sedap nama resepi ni eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norzie,menu tak susah kan mama ni sodangggg kan kalau tak kena buat dua sambal pulak so kalau buat sodang ni kira nya 2 in 1 lah

      Delete
  3. ahahh...ingatkan apa sodang tadi tu Kak Noor..rupanya sotong dan udang! Petai belalang tu sedapkan kak, tapi dah lama tak jumpa (bukan tak jumpa... pokok orang) he he heh

    ReplyDelete
  4. memang sedap Amie petai ni akak sampai tanam kat umah malas nak pergi kat tepi2 jalan tu mengutip buah nya,lagipun senang bila2 nak buat sambal sodang ni just kuar ambik je heee

    ReplyDelete
  5. salam kak Noor...rupanya yang selama ni saya dok komen2 entry kak noor sy belum follow rupanya...hari ni dah follow...sowi kak...sungguh tak perasan sgt2...pd hal setiap entry kak noor sy mesti dtg singgah...sambal so dang petai itu sungguh mengiurkan... kompem makan nasik bertambah2... ^^

    ReplyDelete
  6. Selamat mlm kak noor, selongkar dapor memalam ni.....mcm nk kutip petai je. Sini petai mahal beno.Se

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Noor cayang hehehehe so dang! ade1 ajelah kak Noor ni... wahh petai belalang tu boleh makan cam tu yaa.. kat rumah ni ada tapi kering je kat atas pokok.. wahh nanti nak cubalah.. macehh kak Noor muahhzzz

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home