Lamb Chop Dan Dayang - Dayang Nya Marbeles

Lamb Chop Dan Dayang - Dayang Nya Marbeles




Assalamualaikum dan selamat petang pada semua yang sudi singgah disini,hari ni dah lapan hari kita berpuasa,syukur ALHAMDULILLAH masih lagi ALLAH bagi kesempatan untuk kita melalui bulan yang mulia yang penuh barokah ni, yang untungnya kita surirumah ni setiap apa yang kita lakukan dengan hati yang ikhlas pasti akan berganda2 pahala nya apa lagi memasak dengan penuh kasih sayang untuk keluarga tersayang walaupun nampaknya simple tapi kalau ikhlas pasti akan mendapat ganjaran yang setimpal ..

HARI ni kak Noor nak kongsikan resepi lamb chop versi akak punya dah lama dibuat macam ni,anak2 kata sedap so teruskan yang macam ni,simple saja pun sebenarnya...

Bahan2 untuk lamb chop
Beberapa keping potongan kambing dibersihkan
2 sudu lada hitam dimesin kasar
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
1 sudu sos lada hitam
garam dan gula secukupnya

Perapkan kambing dengan bahan2 mesin dan bahan tumbuk campur gula dan garam dan biarkan selama 30 minit atau lebih,kemudian panggang lah diatas pemanggang ajaib masing2 hahaha tak kisahlah pemanggang apa yg dipakai janji kambing tu masak ok tapi letakkan sedikit minyak tau sebelum nak panggang !!!

Untuk sos lada hitam
Panaskan sedikit planta,masukan sedikit lada hitam yg dikisar tadi bersama sedikit halia dan bawang putih yang ditumbuk kacau biar wangi masukan bancuhan tepung jagung,kacau biar pekat,letakan kiub ayam secukupnya dan sedikit kicap manis,kalau nk lebih masin boleh tambah garam

Nasi goreng tu akak buat biasa saja lebihkan sayur lah carrot yang di slice nipis campur daun bawang dan sedikit cendawan, sebab ada yang tak puas tak makan nasi so jadi ikutlah selera anak2 ni,kentang pun masing2 punya fav,ada yang nak pegedil jadinya memang kena buat lah pegedil tu ikut resepi Bundo kalau ada yang nak semak boleh klik kat  SINI lepas tu ada lagi anak2 request wedges dan curly fries jadi tak mau  menghampakan walaupun seorang semuanya di masak,tapi wedges dan curly fries akak goreng yg frozen punya hahaha janji ADO...



DAH siap masak letakan kat dalam pinggang besar sbb dayang2 lamb chop ni kan ramai,letakan nasi dulu,pastu of coz lah lamb yang kita panggang diatas pemanggang ajaib tu,letakan pegedil,wedges dan curly fries lepas tu curahkan sos lada hitam kat atas lamb chop,boleh jugak letakkan sedikit mayonis dan ready untuk disantap masa berbuka,ni hidangan berbuka puasa akak dua hari lepas heee baru ada masa buat N3 apo dayo sibok jo hari2...

10 comments:

  1. kak Noor,ramai pulak dayang yang mengiringi sejak balik dari buckingham palace ya. Sedap tu....

    ReplyDelete
  2. Salam k.Noor. penuh dayang keliling lamb tu....kalau sy tak tahu nak jamah yg mana dulu ni...hi..hi.
    re;k.Noor, kwn2 siber yg dah lama kenal biasa panggil nama itu...tp panggil mamasyapun boleh...

    ReplyDelete
  3. selamat berbuka puasa kaknoor..perghh x tahan pn doc tgk lamb chop nih..baik lariiiiiiiiikk!

    ReplyDelete
  4. Salam kak Noor... alahai feveret suami sy lamb chop nih... lebih kurang je cam style sy buat bhn perapnya tuuu... cuma sy tmbh bwg besar ngn kuib ayam je... best nye

    ReplyDelete
  5. Selamat Berpuasa kak Noor...amboiiih menu omputih diaaa...tp anak2 Ummi pun suka, cuma maknya ni jek wat x berapa nak tau...hehehe.. tp sesekali makan camni mmg best kan...kenyang jgk dan x berat sgt...senang sikit nak tarawih..hehe

    ReplyDelete
  6. wahh kak nor cygg..terbaeekk hidangan tue..he hhee hubby zila mmg pggembar lamb..klu di reqst..kena buat jgk la nnt..hehhehe sedapppnye kak

    ReplyDelete
  7. Assalam kak Noor cyng, wahh..lamb chop tu...kelasss ni kak. kalah org yang dok kat negara omputih ni..hehe sedapx2 saya suka ni:)

    ReplyDelete
  8. sedapnya kak noor..tgok entry ni pagi2..terus rasa lapar..hish..sib baik posa..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home