Mashed Potato Ala Program Masterchef

Mashed Potato Ala Program Masterchef



ASSALAMUALAIKUM dan selamat berpuasa untuk adik2 blogger semua,hari ni dah hari ke3 kita berpuasa semoga ALLAH berikan kesempatan untuk kita meneruskan RAMADHAN sehingga kehujungnya dan menikmati SYAWAL yang sangat ditunggu2 MUDAH2AN ALLAH panjangkan usia kita semua 
AMIN YA RABBAL 'ALAMIN

Berbalik pada resepi mashed potato ni sebenarnya akak buat ni masa first day puasa baru bekesempatan untuk buat entri hari ni hanya dapat tengok gambar je lah ya,semuanya dah masyuk dalam perut budak2 anak kak Noor yang sangat suka dengan benda ni,masing2 nak lebih nampaknya kena try lah sebab biasanya akak tak pernah panggang lagi kalau mashed ni biasa nya rebus dan gaul segala bahan lepas tu skop dengan skop aiskrim dan curahkan sos dia,tapi sejak dok tengok ulangan MC kat tv tu macam nak try lah jugak yg main bakar2 ni ternyata sangat sedap sekali hadap saja oleh anak2 akak,ada lagi dibelakang tabir tu ingat dapat dalam 20 biji lebih jugak lah semuanya.





Bahan2nya
4 biji kentang US yang besar dan hitam tu dibuang kulit direbus dan dilenyek
2 sudu planta marjerin
4 sudu susu cair
sedikit cheese mozarella optional tkde pun tkpe *kes nak habiskan cheese heee
sedikit garam


SEMUA bahan2 tu digaul dan dibiarkan sebati,masukan dalam piping bag yang ada nozel bunga dan tekan lah ikut kreativiti masing2 lepas tu bakar dalam oven sehingga kekuningan dan dimakan begitu saja pun sodap,tapi anak2 akak lebih suka dengan sos lada hitam,jadi akak buatlah panaskan sedikit planta,kemudian masukan bancuhan tepung jagung,kiub ayam,serbuk lada hitam,dan air secukupnya dan masak sehingga pekat tambah sedikit kicap manis utk perasa dan pewarna dan curahkan ke mashed tadi.
ALHAMDULILLAH anak2 makan sehingga menjilat jari esuk lusa nak try lagi ni heeee



Selamat mencuba untuk pencinta kentang memang tak rugi tengok program Masterchef tu dapat idea2 yang sihat untuk makan HAHAHAA...

30 comments:

  1. best ni kak nor, next time cer masuk masterchf msia, KA sokong aje hehehe

    ReplyDelete
  2. alahai KA cayang baru nak try main masak2 ni mana boleh masuk masterchef lagi dik oiii..entah2 kena out first round hahaa

    ReplyDelete
  3. nmpk senang, bahan pun ada ni cuma cheese aja yg tk dk, tpi boleh cari, hanya masa yg tk dak hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try kak Yam mashed ni memang senang sangat pun tarak susah maaaaaa,cheese tu tkda pun tkpa sedap gak..

      Delete
  4. Sangat sedap ni.. Che Mid pun dah lama tak buat, boleh cuba style pulak kan.. t kasih kak noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. betuii che Mid sedap ni ranggup walaupun pun tak krup krup tapi memang the bestt

      Delete
  5. assalamualaikum kak noor.. lawa nyer mashed potato akk tu. memula nampak mcm cream puff. hehe.. sedap dimata dan sedap di mulutkan kak noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam Izah cayang..
      tulah skrg ni nak makan pun anak2 nak yg lawa je kan,dah tak mau pesen lama punya yg pakai skop tu haha gara2 tenok Mc kat tv lah ni...tapi conpem sedappppp

      Delete
  6. wahhh comel nye design mashed potato sis..nmpak lebih menggoda qolbu gitu heheh

    Salma singgah..Salam Ramadhan buat sis & famili ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Salma sudi singgah kat blog akak n follow akak jugak dah follow U salam ramadhan dari kejauhan ya..

      masa tengha buat dah tak tahan jugak tengok tu apa lagi bila dibakar dalam oven wangi nyaaaaaa aduiii qolbu pun boleh bergetar tu heee

      Delete
  7. Salam Kak Noor..
    memang konfirm sedap ni..di rumah ni suka mkn kentang..nanti nak try la..terima kasih kak share resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam sayang Rahel ..
      anak2 akak mmg hantu kentang Rahel,apa saja yg ad akentang mmg diaorang kebas je apa lagi kalau cantik molek macam Rahel ni buat mesti sedap bangat kan...

      Delete
  8. Memang menarik....boleh try untuk anak mas nnt, selalunya mas bg dia kentang rebus je tp dia mcm jemu plak, pasni try dari idea akk plak hihihihi

    Psstt.... Cntik molek je kentang akk tu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Mas variasikan utk anak2 pasti diaorang suka snagat apa lagi dibuat oleh ibu sendiri dengan kasih sayang mesti bertambah sedap kan,thnkss puji kentang tu dah kembang ni tau Mas heeeee

      Delete
  9. Asslmkum Kak Noor.
    Hari tu tgk dlm MC je..dah terguda dah..Ni tgk kentang kak noor, lg la terguda. Kompem sedap punyalah ni..Next time ble try pulak..Tak la asyik meleleh tgk mashed potato akak saja..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam Sue
      betul akak start tergoda bila tengok dalam tv tu lah,sbb sebelum ni mmg tak pernah buat yg gini,anak2 punterus jatuh cinta dan minta buatkan lagiii mmg tak rugi lah buat ni Sue...

      Delete
  10. selamat berpuasa Kak Noor... Lama tak menjengah dapur Kak Noor... tetap meriah gitu... Anak dara ogyep pun dah minta mashed potato gak ni... ntah bila dpt dibuat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan jugak dari kak Noor,biasalah Ogyep dapur orang tua taklah semeriah dapur orang muda yang wangi dengan kek2 yang cantik dan sedap hee,budak2 mmg suka sangat mashed ni Ogyep cepat lah buat..

      Delete
  11. asslm Kak Nor...comeiii mashed potato tu...sedap kalau mkn dgn sos black pepper ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslaam Qasey..
      comey2 pun dah habis dah tadi beli kentang baru lagi hahaha mmg dah jatuh cintan cintun dngn mashed ni dah...

      Delete
  12. kalu kak noor pos jer kt sy x leh ker... haha... erm sabau je la bulan pose nengok entry mkn nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suria cayang,kalau dpt pos mmg dah sampai dah ni kot...

      Qis...kalau terliur boleh buat lah tarak susah punn...

      Rohah....menarik ke? akak tak sempat nak makan tau habis dgn budak2 je

      NoorSha...akak pun tiru2 je tapi mmg sedaplah anak2 suka..

      Fatiha,channel yg selalu ditengok dirumah tak miss punya haha

      Kasihreda...cute sbb tuan dia cute jugak hahaha makin tembam bulan posa ni

      Zura pun apa kurangnya cute mute je kan

      Delete
  13. pergh,,.. bagi terliur jer akka ni ha..ha..

    ReplyDelete
  14. menarik betul ni kak...tak yah mkn nasi..

    ReplyDelete
  15. salam kak noor.. comelnye akak pipekan mashed potato tu.. cute :)

    ReplyDelete
  16. Salam kak nor...

    rajin kak nor wat follow recipe2 dr masterchef kan...

    ReplyDelete
  17. kiut nye mashed potato dia !!!

    ReplyDelete
  18. Hi Kak Noor, amboi..... cantiknya kentang. Comel molek!
    Salam Kak.

    ReplyDelete
  19. perghhhh..mngancam la k.noor....mmg nmpk jer dh best...kn try gk nie

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home