Almond London ku ala Rahel

Almond London ku ala Rahel



ASSALAMUALAIKUM !!
Agak2 dah berapa balang kuih dah adik2 akak ni dapat mengukis biskut ya!!
Bagi kak Noor kemeriahan hariraya ni lebih ke anak2 lah kueh apa yang di request maka kueh itu lah yang kak Noor buat,lagipun rasanya semua kueh manis sangat taklah sesuai dengan jiwa raga orang2 veteren macam akak ni kan hehee apa lagi yang bercoklat segala ni
Kueh yang akak nak kongsikan hari ni pun memang sedang2 manis lah heheee kalau yang kita suka tu oklah kan manis,biskut almond london ni akak sekodeng dari blog RAHEL COMEY tu sebab resepi yang akak buat sebelum ni memang sepenuhnya guna tepung gandum tapi yang Rahel punya ni ada kelainan dan rasanya jugak pasti berbeza dan semestinya sedap dan crunchy,mesti adik2 semua cuba resepi ni dari segi hiasan atas nya pun biasalah akak letak badam je tapi idea Rahel letak sikit eksesoris lain biar nampak sikit
KELAINAN gitu kan..



Almond London

Sumber:Nizamadey

Bahan:(150 biji)
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam (optional)
200g tepung jagung}
300g tepung gandum}
1 sudu besar tepung beras}
1 sudu teh baking powder}-ayak bersama

200g kacang badam,digoreng tanpa minyak
50g badam cincang untuk hiasan
+/- 700g cokelat compound

Cara;
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
   Masukkan serbuk badam.Kacau.
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering. Siap disimpan.

Selamat mencuba.






Thanks Rahel akak kongsikan resepi Rahel kat blog akak jugak ya sedap anak2 puji tahun ni mama pandai buat biskut almond london yang nyaman bah!!! hehee

21 comments:

  1. ina cadang wkend ni baru nak buat kuih.Almond london resepi rahel tu mmg dpt bayangkan rasanye sedap coz mcm2 tepung guna dan lebih crunchy tu yg best tp ina mcm tak rajin nak buat hihi

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak Noor,
    inilah antara biskut dlm senarai yatie thn ni yg nak di buat tapi tak terbuat2 gak..rasanya mmng rangup sbb mcm2 tpng ada dlm adunan tu...cantik kuih akak.

    ReplyDelete
  3. bundo baru buat satu balang tu pun dah nak habis uhu..
    weekend ni baru start nak mengukis..

    ReplyDelete
  4. salam syg kak nor
    tiap2 thun kuih nie mesti ada kt kg zila..perminaan tinggi..tp thun nie mmg malas nk buat la..hehhe x tau knapa..tp klu diorg asik sibuk tanya jew trpaksa jgk buat nie.:)cantik kukis akk nk satu kak:)

    ReplyDelete
  5. Asslmkum kak Noor.
    Ni antara sekut yg masuk list juga..Tapi sbb minyak enjin ni x full maka belum lagi terbuat2...Heeee

    ReplyDelete
  6. Salam kak noor!! dulu2 gila dgn almond london pastu bila beskut snow almond muncul terus gila dgn snow amond :D tamak betul kita hihihi... tp tahun ni surrender ler buat sekut2 yg kena buat byk2 step nii malas nak duk lama2 depan oben beli jer kot hihihi.... kalau almond london paling suke kalau badamnya besar2 tp skrg ni kalau beli pun bdmnya cetoet jerrr kehekutttt betul pastu kuantiti makin sikit huhu..

    ReplyDelete
  7. cepat betul kak Noor tayang almond london pepagi nih..
    biskut pbret tp tak pernah buat sendiri daa..ehehe

    ReplyDelete
  8. izwa kurang suka mkn kuih ni..lebih suka mkn berat terus di hari raya..hehee..

    ReplyDelete
  9. waaa Kak Noor dh start mengukis dh...comel plk nengok kejadian almond london nih...biskut peberet adda ni tiap2 tahun..

    ReplyDelete
  10. Asslm kak Noor... best nye almond london... pos ke chiba sebalang...hehehe ;)

    ReplyDelete
  11. Eh..eh kak noor dah buat kuih raya...saya tak start lg ....

    ReplyDelete
  12. teringin nk buat tapi tk dk masa dik oi...

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Noor,
    Wahhh comei kiut miut kuih akak!
    cik yong cite2 tinggi nak buat tapi tak tahu tercapai ke idak kat sini.

    ReplyDelete
  14. Assalam kak noor cayang,sy mmg duk cari gak rcp almond london yg sdp n crunchy nih,tapi tuh la xtau bila nk wat,mls pon ya juga,tpi sekut nih la yg sdp n mmg wajib msk list utk taun ni,sy bru wat 4jnis kukis jer,pastu kuih sput..erm yg kuih siput tuh hb n ank2 duk pulun mkn jerk ari2,huhu..cam xsmpt smp rya jerk..

    ReplyDelete
  15. Assallamualaikkum kak Noor..

    Wah kak.. Ada biskut london kat sini. Naz pernah cuba buat biskut ni sbb dulu pas tu dah tak pernah cuba dah sbb masa bakar doh tu, dia jadi kembang setaman sampai tak muat nak isi dlm papercup..huhuhu.. Lepas tu cam serik nak wat lagi..

    ReplyDelete
  16. salam kak noor, biskut yg mesti buat saban tahun, cantik pulak bubuh love kecik2 tu yek, nnti KA nak buat cam ni jugak hehehe

    ReplyDelete
  17. Biskut kegemaran ni.. Bahan banyak yg takde.. Rajin kak Noor.. :)

    ReplyDelete
  18. cantik almond london kak Noor.Nak buat tapi tak terbuat-buat lg.

    ReplyDelete
  19. sekut peberet juga nie.
    sedapnya tengok kak..

    ReplyDelete
  20. salam aidilfitri dari muscat, oman

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home