Cornflakes Pedas with Gajus dan Badam

Cornflakes Pedas with Gajus dan Badam



Assalamualaikum  dan selamat petang untuk semua, waduh lately memang busy bangat macam2 urusan kena dihabiskan,macam2 permintaan anak2 nak makan dari kueh sehingga ke masakan untuk berbuka tapi sekali  sekala diorang minta janji tolong didapur kira taklah penat sangat,hari ni semua nya turun dapur 4 orang puteri dan seorang putera buat cornflakes pedas ,sebab buat ni mesti kena ramai kalau tidak mau ber jam2 ni haha kerah tentera dalam rumah memang seronok biasalah budak2 ni buat kerja mesti ada hiburan apa lagi kalau tak buka laptop cerita fav diaorang...

Cornflakes pedas dah sinonim dengan orang2 Brunei setiap rumah pasti ada, hatta untuk jajan seharian pun diaorang suka dengan cornflakes pedas,jadi akak pun dah terikut2 jugak dengan selera orang Brunei jom tengok resepi mudah ni...






Bahan2nya
1 kotak nestle cornflakes
3 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
2 sudu cili kering kisar * nak lebih pedas boleh tambah
2 sudu butter or planta
4 sudu honey *lebih tu boleh tapi akan terlalu  melekat cornflakes tu
sedikit bijan goreng tanpa minyak
sedikit ikan bilis dipanggang dlm oven supaya ranggup
apa sja kekacang kesukaan yang sudah dipanggang*disini akak guna badam dan gajus 



Cara nya
Panaskan planta atau butter dalam kuali  yang besar kemudian tumiskan bahan tumbuk biar agak garing dan wangi,masukan cili kisar dan kacau lagi biar pecah minyak,kak Noor tak masukan garam sebab benda2 sampingan tu dah masin ,elok guna api yang sederhana supaya tak "terbersin" nanti ,masukan madu dan kacau lah sampai berbuih dan kering air cili tu tutup api
masukan cornflakes,bilis,kekacang,bijan dan gaul rata biar sebati
kalau untuk hidangan hariraya ke majlis kecil2 tu akak suka masukan dalam cup kertas kecil lepas tu panaskan dalam oven agak2 10 ke 15 minit untuk mengeraskan cornflakes ni bila kita makan tak lah terjatuh2 senang je masuk mulut lagi pun lebih sedap cornflakes ni akan lebih ranggup bila dia sejuk lepas daripada oven tu..




SELAMAT MENYAMBUT HARIRAYA AIDILFITRI 
UNTUK ADIK2 AKAK DAN MAAFKAN SEGALA KESALAHAN AKAK 
ANDAINYA ADA SALAH DAN SILAP TANPA SEDAR YA HEE
BIASALAH KITA MANUSIA BIASA TAK SUNYI DARI MEMBUAT SALAH

SAYANG ADIK2 AKAK SEMUA !!!!!


11 comments:

  1. As'kum Kak Noor sayangggg.. sha terus ke sini bila ada sedikit kelapangan tak sia2 singgah aje terus kecurrrr hehehee.. apa pun memang sedap ni pulak kacang2 tu waduhh bukan main besar seketol2 giteew... Sha pun minta maaf jika ada terkasar bahasa ya kak Noor.. sayang kak Noor forever! muahhzzz kirim salam 4 puteri dan seorang putera.. dan kirim salam paling comel buat akak pemaisuri hehehe :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam Sha cayang lama nya tak bertegur sapa ni rinduuuuuuuuuu lah kat Sha masing2 sibuk kan akak pun faham tkpe lepas segalanya selesai pasti hari2 akak dtg umah Sha nnti hee nak makan masakan yg enak2 kat umah Sha,nnt akak bawakan cornflakes ni kacang lebih okey!!!
      salam mu diterima dan permaisuri jugak bangga dah naik pangkat hahaha

      Delete
  2. Salam knoor...mewah betul cornflakes pedas ni. sarat barat...tapi itu yg mbuatkan terliur ni. ala2 kerepek pedas kita @Msia ni kan knoor cuma dorg punya ada add on bagai2 kekacang. nanti nak try buat gak la. lagipun ros tgk harga kekacang kat hua ho xde la semahal @msia kot. cuma itula mcm knoor cakap, bercinta le kalau sesorang yg buat. anak2 ros ni mula2 start tu berebut le nak buat pastu last2 tinggal kita sorang2. bila dah ada anak2 dara & teruna mcm knoor dah ringan skit beban kan. last but not least (kot2 xsinggah dah pasni) selamat hari raya & ampun maaf jika ada tersalah kata & laku. kami blk raya msia insyaallah til 25/8.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam Ros..
      wah bestnye dpt balik kmpong tentu meriah raya kt kampong kan,jgn lupa balik Brunei tau lepas tu dtg umah akak 2 hb sept tau ada makan besar lagi heee,mmg betul sngt harga kekacang ni disini sangat murah dan banyak disana sini,kalau di Msia mmg susah jugak nk cari kan lagipun agak mahal jd dah banyak tu buat je lah menjamu selera sendiri

      Delete
  3. Asslmkum kak noor. Wah! Meriah la dapo sbb gotong royong siapkan conflakes pedas ni. :)
    SELAMAT HARI RAYA JUGA BUAT KAK NOOR SEKELUARGA DI BRUNEI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumslaam Sue..
      memang meriah Sue sbb masing2 nak cari pahala tolong mama nya alhamdulillah lagipun diaorang ni tak selalu didapur sesekali terjun dapur best gak gamat jadinya

      maaf zahir dan batin Sue andai ada salah dan silap ok

      Delete
  4. Kak Noor cayangggg... mewahnya cornflakes pedas dia... siap bergajus berbadam lagi... ni yang best ni boleh buat ramai-ramai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Amie
      sesekali bermewah2 oklah tu kan jamu para tetamu dengan makanan yg kita suka insyaallah tetamu pun suka jugak pedas2 manis ranggup krup krap hahaha part masukan dalam mangkok kertas tu yg sangatttt lambat jadi kalau buat ramai2 mmg mudah dan cepatttt

      Delete
  5. Salam Kak Noor cyg.....meriah dan kayanya cornflakes nie....seketul x cukup nie....:))

    ReplyDelete
  6. wah2 yg ni mmg best ! KA wat cornflakes coklat je

    ReplyDelete
  7. salam syg kak nor..
    kebizian melanda yer kak..he hee x per la..settlekan mana yg lbh utama dulu..klu ada byk tntera mesti best wt kuih..cepat jew siap..zila nie ngadap sorang2 semuanya..ada jgk la bujang kecik nie nolong..:)kirim salam wt ank2 akk yer..slamat pgntin baru wt ank akk tue:)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home