Crispy Kerepek Ketam Yang Lazattt

Crispy Kerepek Ketam Yang Lazattt





Assalamualaikum adik2 akak semua !!!! rindu rasanya nak update menu2 menarik dan tertarik cuma masa saja yang amat mencemburui, hatta kerepek ketam yang sangat simple ni pun dok "bercinta" nak buat sejak dari bulan puasa dulu ingat nak buat untuk hariraya,tak kesampaian,sampai ada kenkawan yang offer nak order tak kerepek ketam ni,macam pucuk dicita ulam mendatang terus mengorder je untuk hariraya baru ni,tapi dalam hati masih belum puas hati makan yang orang buat nak jugak try sendiri punya air tangan,alhamdulillah hari ni sampai hajat nak menggoreng kerepek ketam,siapa yang belum mencuba sila lah sangat mudah dan lazat tau..



Resepi nya akak sekodeng dari blog ROSTINA, AMIE'S dan QASEY HONEY tapi akak ubah ikut citarasa sendiri lah tambah itu ini maklum kalau tak derhaka sikit tak sah lah kan,,



Bahan2nya
Secukupnya isi ketam atau crabstick di siat nipis
Minyak untuk menggoreng dan daun kari
Akan tambah cili flakes, garam dan sedikit gula
Lepas di siat isi ketam sampai nipis tambahkan cili flakes,garam dan gula, perapkan sekejab kemudian goreng dengan minyak yang banyak sampai garing ranggup baru masukan daun kari tos kan dan boleh lah dihidangkan,sangat sedap dan ranggup 
MEMANG TAK CUKUP KALAU SEKADAR SATU DUA PEKET ISI KETAM TU
SILA BUAT BANYAK2 PEKET SUPAYA TAK M ENYESAL NANTI YA HAHA..



19 comments:

  1. Kak Noor.... ngences dah ni kak... memang kena buat banyak2 kak baru puas hati, puas nak makan...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun dah habis satu balang oleh pak Haji akak belum lagi anak2 mengetes nampaknya wajib goreng lagi ni Mie..

      Delete
  2. kak, kalau goreng mcm ni dia tahan lama eh? boleh cuba la kalau mcm ni...

    ReplyDelete
  3. Cik Puan Izan..
    bukan tahan lama cuma yg takut tak sempat nak tahan lama sbb skejab he dah dihabiskan oleh pencinta kerepek ni tak percaya cuba lah

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. cuba Cik Att rugi tau kalau tak cuba akak ni pun dah stanbye lagi utk goreng kali ke2 hahahaa

      Delete
  5. Sedapnya kak mengunyah sambil tgk tv....tahu2 balang dah kosong.

    ReplyDelete
  6. betul sangt Norzie first time buat mmg permintaan yg sangat tinggi ni tatau lah kalau dah lama nnti heeee skrg balang confem dah kosongggg

    ReplyDelete
  7. salam syg kak nor..
    bab menyiat tu yg lemah tu kak..zila pun x terbuat lg..tggu angin rajin kak:)

    ReplyDelete
  8. sayang mu diterima Zila hee
    akak ni pun sbb ada anak akak nak bawa terbang so mmg wajib rajin lah kalau tak susah nk dpt lepas raya ni tapi bestt buat sendiri daripada beli heeee banyak songeh hee

    ReplyDelete
  9. kruk krak kruk krak ni, lemak2 udang pastinya..enak sih!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. enak bangat ni Rohah bukan udang lah darlin tapi ketam dongggg

      Delete
  10. tq share, pasti cuba nanti dah KA penggemar kerepek2 ni hehehe

    ReplyDelete
  11. silakan KA rugi kalau tk buat mmg best dan sedappp sehingga kosong tupperware dah ni

    ReplyDelete
  12. Salam kak nor.. x sedap minyak ye kak goreng crabstick ni? mesti laju je duk ngunyah kan.

    ReplyDelete
  13. Tun cayang..
    tklah serap sangat sbb kita goreng sampai kering,tos kan pastu akak lapik suratkabar lagi or tisu paper bagi dia serap minyak lebihan tu,alhamdulillah Tun ramai yg suruh buat lagi ni

    ReplyDelete
  14. amboi sedapnya kak.. nak sikit... hai bila lah nak try gak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gya, kalau dekat pasti akak dh gorengkan sepeket ketam tu,kalau U try sekali pasti nk try berkali2 Gya caya lah

      Delete
  15. Alamak...terliur saya dibuatnya! Kak, tak perlu sadur dengan tepung ye?

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home