Donut IZAH Sudah Menyeberang Laut China Selatan Pulak

Donut IZAH Sudah Menyeberang Laut China Selatan Pulak



ASSALAMUALAIKUM dan salam pagi rabu untuk semuanya
SIHAT KE pepagi ni harapan dari akak semoga kita semua sihat walafiatlah
SEBAB kalau orang pompuan ni sakit alamat dapur tak berasap lah
MUNGKIN tekaan kak Noor salah,ada ke para2 suami yang sanggup kedapur,ce citer suami siapa yang sanggup berkuntau kat DAPUR!!! YANG PASTI suami akak bukan jenis kedapur
KALAU bini nya sakit alamat beli tapau je lah 
TAPI ALHAMDULILLAH buat masa ni dan diharap masa akan datang 
AKAN SELALU SIHAT WALAFIAT HENDAKNYA


Berbalik pada resepi hari ni akak teruja dengan donut IZAH yang di post kan pada 
24 hb september iaitu pada hari isnin dua hari lepas, lepas tu esuknya kat blog ARAH lagi kiranya resepi ni  panas dan meletop2 lagi ni,kak Noor tak ubah apa2 pun sebab dah dengar dari IZAH MUFFIN LOVER donut ni lembut,gebu dan sedap,so buat apa lagi kita nak derhaka kan,memang terbukti lembut,gebu dan  pastinya sedap,sampai anak kak Noor cakap donut beli HAHAHA kembang semangkok ke dua mangkok mama nya ni,untuk  IZAH CUTE izinkan akak kongsikan resepi donut Izah kat blog akak ya untuk panduan anak2 cucu cicit nanti suatu hari.



DONUT LEMBUT SALUT COKLAT
by: Izah

2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 sk gula

*satukan bahan diatas biar berbuih untuk memastikan yis aktif

3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2 - 2 1/2 sb butter / marjerin ( kak noor guna hanya 2 sudu )


Satukan tepung, gula, garam, susu tepung kedalam mangkok yang besar.  Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung.  Tuangkan telur, air, yis, dan marjerin.  Uli sehingga licin atau tak melekat ditangan.  Biarkan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukan donut anda.
Biarkan sebentar donut naik *15 - 20*minit dan goreng dengan minyak yang panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat
Sedia  dinikmati


Penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2



KEMAIN LAGI DONUT NI SEMPAT LAGI BUAT GIMNASTIK 
ATAS ARAHAN BOSS HEHE



INI KES LEBIHAN COKLAT TU MAIN LOREK JE MANA YANG PATUT



DONUT NAK TUNJUK SIAPA JOHAN MASING2 GIMNASTIK LAH PULOK



SORRY KALAU COKLATNYA LINTANG PUKANG 
TAK LAH SECANTIK SIFU IZAH TU HEEEE


WALAUPUN TAK CANTIK TAPI RASA NYA YANG PENTING, SANGAT SEDAP
SIAPA YANG BELUM CUBA CEPAT2 TRY MEMANG TAK RUGI
SEBAB TU LAH ORANG SEBERANG LAUT CHINA SELATAN NI
TRY DULU HAHA
JANGAN JELES WAKTU NI AKAK SEDANG MENIKMATI DONUT SEDAP,GEBU DAN LEMBUT.

26 comments:

  1. Salam kak noor!! kita dtg pagi2 ni ada lagi tak donutnya :D kaya dengan coklat tp sbb ada badam kita korek bdamnya dulu ehehe..

    ReplyDelete
  2. masih ada ni Ika memang bekfes dengan donut hari ni sbb buat pun dah petang mmg cadang nk buat bekfes heee sama lah kita suka badam dan kacang heee

    ReplyDelete
  3. Haha donut gimnastik namanya ni kak... Slmt pagi kak noor, nk tumpng bfast leh, rasa nk tumpng kembng semangkuk jugak lah kak noor sudi try resepi cube2 kombinasi dari ampng ni kan, er kmbng bertambah mngkuk lagi ada cute kt blkng izah tu. Haha pengsannn... Ni klu ank2 sya tgok ni kak, melompat2 la tgok mcm2 pesen donut coklat, yg pasti diorg akn puji dulu bfor mkan. Tu yg xtahan tuh. Hihi.. Tq kak noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedang ber breakfast yg pastinya dgn donut ni Izah,dah tertarik dengan donut yg snagat lembut tekstur nya,sebijik macam kedai tulah anak2 akak confuse,kebetulan kakaknya baru dtg,si bungsu ingat kakak nya yg belikan, sbb sudah terhidang spinggan beso tu kat meja, mesti nak buat lagi lepas ni,sbb banyak lebihan coklat time raya dulu tulah akak laju je buat Izah ..

      Delete
  4. wow kaknoor tengok donut tu mmg rasa menyelerakan.asben ina rajin gak kedapur kak...kdg2 masakan dia lagi sedap la especialy nasi goreng hihi.Dah masuk 2 wk batuk2 ni mmg tak rajin sgt ina ke dapur so asben masak utk mkn malam or tapau je.Mlm td batuk dah kurang so dah mula masak kembali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh Ina mmg susah nk cari asben yg pandai masak mcm tu,pegang kuat2 tau nnt kalau Ina sakit ke ape pun boleh makan sdp tanpa beli kan,alhamdulilah dah baik dah start kedapur lah ni noo

      Delete
  5. Salam kak...
    fuyyooo, donut kat kedai pun tak lawa cam ni...kita pun nak mendonut lah jugak huna resepi Izah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam Mar
      aduiii ternagkat dah susah nk turun ni Mar akak ni kalau dah kalah kedai punya heeee buat jgn tak buat sedappp ni rugi tau tak mencuba

      Delete
  6. KA suka donut2 ni but w/o sugar or manisan2 ni sebab ada diabetes, neway tq share resepi ye kak noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi Izah mmg sedap KA kalau nak kurangkan manis boleh jugak kot,try lah nnti tapi kurangkan gula dan makan kosong gitu je pun sodap,akak tak sabar semalam tu panas2 pun mencuba mmg sedap bangat KA

      Delete
  7. Replies
    1. memang sedap Mrs rugi tak mencuba resepi yg lembut ni pasti anak Mrs terliur like mama nya jugak hee

      Delete
  8. morning kaknoor! untung bakal2 cucu nanti. maktok rajin betoi dok buat kuih macam2

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat petang Mala
      hehehee cucu cicit pun entah dimana lagi tkpalah utk rujukan masa maktok takdak nnti,nak bagi harta tkdak bagi resepi jalah no

      Delete
  9. perhh...memang mengancam donut akak ni..
    terliur nengok tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah terancam ke Mas,bolehlah buat jual ni heeeee

      Delete
  10. lama2 memang boleh tergoda tengok donut ni. ramai betul kawan2 yang dah cuba buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi Izah mmg hebat Nani rugi kalau tak cuba sbb berbaloiii lembut dan sedap pastinyaaaaaa tau

      Delete
  11. donut mewah ni Kak NOOR....mcm2 pesen adaaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekadar menghabiskan coklat dan badam Yatie mmg kena dengan donat ni last call semua coklat tu,janji anak2 suka akak kasi pesen2 sikit heeee

      Delete
  12. Salam Kak Noor! saya singgah sekejap, membalas salam perkenalan. Dah malam ni, ada lagi saki baki donut tu tak?

    ReplyDelete
  13. salam kak nor cyggg,
    lovely donut tue..pose semua cantik2..rajin btl akk zila sorg nie lah..yummy kak:)

    ReplyDelete
  14. Wlkmslm Sweetie cyg confem hbis lah tkpe esuk akak tapaukan pepagi ya heeee

    ReplyDelete
  15. Selamat mlm Zila tomey thanksss tpi tk.boleh lawan orang muda belia lg cantikkk posing kan mklum idea orang muda lebih kreatif

    ReplyDelete
  16. Salam Kak Nor....
    Wah....kalau sudah sampai laut cina selatan maknanya dah dekat dengan pantai timur sabah..hahahaha...
    Nanti mau diterai jugak ni..mod menguli belum mari...

    ReplyDelete
  17. slm Kak Noor...QH tlepas la gitu resepi dri Izah...xpe tgk dr akak pon xpe...kemain byk lg gmbonye...betul2 mengoda habis tgk satu2...mcm big apple punya aje..hihi...masuk list terus..

    comot tu art kak...xpe..suka yg mcm ni...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home