Getuk Ubikayu Berjagung

Getuk Ubikayu Berjagung




ASSALAMUALAIKUM dan selamat berhujung minggu untuk semua nya ;)
Terus ke resepi sajalah ya cakap banyak pun tak guna jugak bila dah tengok benda sedap ni pasti ramai yang dah terhingin kan, sebenarnya ini lah kali pertama akak buat getuk ubi kayu ni,first time merasa getuk masa ROSTINA WIND OF CHANGE datang kat rumah bawa getuk ubi ni dan akak rasa memang sangat sedap dan ranggup tapi dah timbul menu2 baru maka tenggelam lah getuk ni,semalam SHEILA SHAFEAREEN letak kat blog dia timbul lagi semangat nak buat getuk ni kebetulan memang dah ada ubikayu yang dibeli sebab ubikayu kat umah dah jadi kayu hahaha,tapi resepinya akak ikut yang dari SHEILA cuma akak tambah jagung fresh sebab kebetulan memang dah ada jugak beli jagung,ada ke getuk bubuh jagung?,kalau tak ada orang buat biar lah kak Noor yang buat tapi kalau U all nak tau confem sedap bangat ni sebab ada rasa manis jagung tu, derhaka ke tu!!!




GETUK UBI KAYU


Sumber : HaSue  

Bahan-bahan ( 1 family )* 2 cup ubi kayu rebus tumbuk
* 1 cup kelapa parut
* 1/2 cup gula
* secubit garam
* batter mix: boleh guna batter mix kegemaran sendiri

Cara-cara
1. campurkan semua bahan hingga sebati.
2. kepal bulat-bulat.
3. celup dalam batter mix. goreng hingga kuning. jangan goreng terlalu lama, nanti pecah.

Untuk resepi batter mix
2 cawan Tepung gandum
2 1/2 cawan air
2 sm Marjerin
1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
Sedikit pewarna kuning
  1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng)warnakan kuning dan ketepikan.
  2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
  4.  Celupkan ubi td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan.   


Getuk yang enak tak lama diletak dalam pinggan tu lepas tu dah tak nampak lagi
hehe



Dari petang semalam hingga ke pagi ni akak masih belum jemu makan getuk ni jom siapa nak getuk
sila ketuk pintu umah kak Noor hahaa cepatttt sebelum kehabisan..

2 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Nor Sayang :D
    Lama tak makan Getuk Ubi Kayu...kalau Getuk Ubi Kayu Berjagung ni mmg tak pernah rasa.

    Dalam Bahan2nya mmg tak ada dimasukkan jagung ke Kak Nor setakat nama sebab warnanya kuning ke? Minta Maaf Kak Nor..

    ReplyDelete
  2. Hayırlı sabahlar, ellerinize sağlık. Çok iştah açıcı görünüyor. İyi hafta sonları.

    Saygılar..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home