Cotton Cheesecake

Cotton Cheesecake



ASSALAMUALAIKUM  dan salam sayang untuk semua adik2 blogger, tak tahan asyik dok tengok cheesecake disana sini, selera pun boleh tergugat jadi nak tak nak terpaksa lah akak buat jugak supaya jiwa raga tak kacau bilau !! Dah dapat rasa baru lah aman dan tenteram rasa nya kan, al maklum dok makan cotton pasti badan pun jadi ringan agaknya lepas ni kan hahaa falasampah yang salah sama sekali kan kan kan, resepi ni dari seorang rakan fb yang dah expert dalam membuat segala jenis kek,thanks Yatie akak kongsikan resepi kat sini jugak ...


Bahan-bahan nya
  • 140 gm gula halus
  • 6 biji putih telur  * pastikan takde sikit pun kuning telur dalam putih ni tau takut tak jadi pulak nanti * pesan sifu lah ni
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sudu krim tartar
  • 50 gm mentega
  • 250 gm cream cheese
  • 100 ml susu segar
  • 60 gm tepung naik sendiri
  • 20 gm tepung jagung
  • 1 sudu besar jus lemon
Cara membuatnya
  • Cairkan cream cheese,susu segar dan mentega di atas api yang perlahan,kacau selalu kemudian sejukan
  • Udah sejuk masukan kedua-dua tepung bersama kuning telur kedalam adunan cheese dan pukul lah sehingga sebati dan kemudian tambah jus lemon
  • SEBELUM NAK PUKUL PUTIH TELUR TU PASTIKAN MIXER TU KERING BETUL2 NANTI KALAU TAK JADI JANGAN SALAHKAN DEN PULAK TAU!
  • Dalam bekas yang lain pukul lah putih telur,gula dan krim tartar hingga kembang dan menjadi meringue yang macam bertanduk gitu,meringue ni kalau kita terbalikkan mangkok dia tidak akan tumpah,kalau dah jadi macam tu memang jadi lah tu ok
  • Ambil satu senduk adunan meringue masukan ke dalam adunan tepung dan kaup balikan sehiingga habis meringue tu
  • Lengserkan loyang dengan sedikit planta alaskan dengan kertas minyak dan taburkan sedikit tepung dan bakarlah dengan menggunakan cara waterbath pada suhu 160'C selama 1 jam dengan menggunakan api atas dan bawah atau sehingga masaklah
  • Keluarkan dari loyang dan sejukan,sebelum dimasukan dalam petiais sapukan filling starwberry ke,blueberry ke untuk  menambah keenakan Cotton Cheese Cake ni tapi kalau ada yang tak suka dengan filling2 ni boleh lupakan saja makan begitu saja pun dah sedap sangatttttttt...



Ini kes loyang akak tu kecik jadi supaya tak  melimpah ruah kek tu terpaksa lah buat versi cenonet ni dapat lah 4 biji si cenonet tapi dah kena kebas dua biji oleh anak2 pakai tester kononnnnn!!!




TAK dapat disangkal kek ni memang sedap dan lembut like a cotton gitu...
TAPI SORRY LAH DECO NYA KURANG MANTOP DAN ADA CACAT CELA DISANA SINI
BIASA LAH ORANG TUA YANG BARU BELAJAR BUAT KEK HEEEE


27 comments:

  1. Assalamualaikum...
    wahhhh mmg betul2 tergugat ni.. hampir2 nak fengsan tengok cheese cake ni tadi.. ooohh tidakkk..!!!
    sedapnyaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Nani cayang
      jangan fengsan nanti akak yg susah tau kalau fengsan kat blog owang lain ok tu heeeee

      Delete
  2. Assalam kak noor, memang sedap ciskek, saya pun suka, cantik elok cis kek tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam LIza..
      terimakasih coz nampak cantik tapi rasa akak macam ada yg kureng lah ceskek tu tkpa boleh di baiki lagi insyaallah hee

      Delete
  3. assalam kak noor....terliur tgk lagi2 blueberry yg meleleh tuhh adoimakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalimuslam Saba...
      buatlah Saba utk raya haji akak ni testing utk raya haji ni mana tau teringin lagi nk makan boleh lah merasa keenakan yg meleleh tu heeee

      Delete
  4. kelembutanmu terserlah wahai kek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahai Mala
      dah terang lagi bersuluh ni heheee jom mai makan kek ni Mala cepat sebelum kehabisan heee

      Delete
  5. walalallala... Kak Noor memang pandai menggoda selera orang tau! Kak... tolong hantar sepotong kek cotton tu ikut Laut Sulu ye... Amie tunggu kat Teluk Darvel malam ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mie, entah siapa dulu yg start buat kek ni kan,lepas tu sorang2 buat jadi nya tk tahan makcik sorang ni buat jugak haha,jab2 tapi hujan lah pulak malam2 ni hantarkan Mie,esuk pagi boleh lah hantar sesudah subuh tunggu kat telur darvel tu heee

      Delete
  6. Wah..sedap nyer..pandai betul tangan akk ni..mesti jadi jer...terliur tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros..
      ramai lagi tangan2 yg pandai dan handal tau dari tangan akak ni, ni hanya sikit je pandai heee tapi akak tetap terimaksih kerana menghargai nya akak cuma nya kena tahan lah jgn sampai tumpah air liur tu

      Delete
  7. slm kak Noor...

    wah kecur bile tgk lelehan blueberry tu...sedapnya kalau dpt makn jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH klaau dpt makan benda ni mmg tak hingat dunia ni asyik nk ngappppppppppp je kan tapi bawa bersabao sapa yg dah besau tu ni utk akak lah sbb QH mmg kecik molek jgn terasa pulak tau

      Delete
  8. Replies
    1. of coz ADDA mmg terlebih selera kalau ngap benda ni kan//

      Delete
  9. assalam kak noor,gebu gebas kejadian cis kek ni.Mggu lepas ada wt gak cotton cis kek,sgt sdp lmbt cair di mulut gitew.
    Dah cntk deko tu..Omputih kata less is more hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Lina kalau makan kek yg gebus gebas bimbang kita pulak yg tergebus dan tergebas kan masih tak puas hati kat deco tu jeles tengok orang lain yg lebih vogue huhu

      Delete
  10. Salam kak,
    bila lah nak rajin buat kek yang ada meringue ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Mar rajin2 kan lah diri tu membuat yg ada meringue ni sodap caya lah....

      Jai....kalau tak cukup meh sini akak potong se potong utk Jai heee

      Delete
  11. sedap...saya baru je lepas pekena chesee kek..

    ReplyDelete
  12. Kena like 1000x ni Kak Noor...kek kesukaan gue ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha Rahel macih kerna sudi like sampai 1000x ni tapi kalau Rahel nampak kecacatan kek tu pasti tinggal 1x je kot heeee

      Delete
  13. Aduuuhh tak boleh tahan tengok kek ni... tergoda sudah.. bila nak buat .. tengok angin monsun rajin dulu :D apa2 hal kita simpan resepi dulu... mohon copy ye kak noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan Nur
      tak rugi copy resepi kek ni dan buat ni pasti sedap bangat ni insyaallah ada lah tu monsun yg rajin menjelang aidiladha tak lama lagi kan hee

      Delete
  14. Assalamualaikum Kak Noor,
    waduhhhhhh..tak tahan tngk kek akak ni, menggoda betullah...mmng sedapkan kek ni...buat sendiri lagi puashati...kalau beli, mahal kan...

    ReplyDelete
  15. akak ni.. mana acik asyik tayang ccc jer..dari raya puasa hari tu lagikkk....cemburu membuak2 ni..dah sampai raya korban ucu tak terbuat2 lagi ccc ni..

    tak dapat berjiran betul2..jadi jiran dlm alam lain pun tak pe lah..janji dapat tenung hasil air tangan akak ....

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home