Lempeng Kelapa Muda Menu Sepanjang Zaman Dan Compliment to Balqis Nazid

Lempeng Kelapa Muda Menu Sepanjang Zaman Dan Compliment to Balqis Nazid




ASSALAMUALAIKUM  adik2 bloggers semua, harapan akak agar semua nya sihat walafiat hendaknya,hari ni dah hari isnin cepat nya masa berlalu dari sehari ke sehari,tak sedar rupanya akak dah berblog ni dah 9 bulan kiranya masih baru lah berbanding dengan orang2 lama yang dah bertahun2 kan,dan akak mengucapkan berbanyak2 terimakasih diatas kesudian adik akak BALQIS NAZID yang telah berkesudian membuat blog ni utk akak,biasalah orang2 macam akak ni memang kurang mahir maklum orang V hehee  tapi dengan tunjuk ajar Balqis akhirnya sekarang ni dah dapat berjalan sendiri,tapi kadang2 pm jugak Balqis bertanyakan itu ini THANKS banyak2 untuk adik akak TERSAYANG YA HANYA ALLAH DAPAT MEMBALAS BUDI BAIK QIS, dan sekarang ni akak tak boring lagi bila sendirian dirumah,macam2 dah dapat update FB, BLOG, INSTAGRAM dan WHATSAPP adoh kemain lagi makcik sorang ni kan heeee

Berbalik pada resepi hari ni dah lama sebenarnya teringin nak makan lempeng  kelapa muda ni bukan apa belum terjumpa yang muda,asyik jumpa yang tua je, tapi nak jadi rezeki kot semalam ternampak kat pasar memang terus angkat je ALHAMDULILLAH akhirnya jadi lah lempeng yang macam di bawah tu, kebetulan jugak ada lebihan kari semalam hmmm memang kena lah tu.....



Bahan yang diperlukan hanya

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan hirisan kelapa muda
  • secubit garam dan gula
  • sedikit marjerin
  • air secukupnya
Cara membuatnya
  • Masukan tepung dalam bekas dan tambah lah garam dan sedikit gula
  • Masukan air sedikit2 dan jugak kelapa muda dan kacaulah biar rata dan sebati.
  • Panaskan non stick kuali dengan sedikit mentega dan masukan lah se senduk bancuhan dan ratakan biar nipis dengan menggunakan api yang perlahan
  • Balik2kan biar agak garing di kedua2 belah lempeng ni
  • Dah masak hidangkan panas2 bersama dengan sambal tumis atau kari atau asam pedas semalam
  • Wow sangat lazat belum cuba belum tau sudah cuba mesti mau!!!!



Makan lempeng ni mesti time panas baru best angkat dari kuali terus makan je pasti dua tiga keping tak terasa ni masyukkkkkkkkkk je kan...

11 comments:

  1. Asslmkum Kak Noor.
    Sembilan bulan dah rasa mcm bertahun kenal akak..hehehee
    Kak!..Sedap tu lempeng. Balik kampung nanti nak suruh mak buat lempeng juga lah. Rindu lempeng buatan mak..huhuhuh

    ReplyDelete
  2. Salam Kak,terimakasih krn selalu btandang ke mymintroom. Sedap nampak lempeng ni kak...ada lagi? Saya bekfast nasi lemak pagi ni, malam tadi ngukus dan nyambal sampai jam 11.30pm baru selesai.

    ReplyDelete
  3. Selamat pagi Kak Noor...
    Wah....ada lempeng kelapa pulak kat sini...sedap tu..wangi gitu...

    ReplyDelete
  4. ya allah...dah lama tak mkn lempang!

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Noor, sedapnya lempeng kelapa muda tu! ya la Kak Noor biasa buat lempeng kelapa yg biasa guna kelapa parut tua tapi yang guna kelapa muda ni memang betul2 menggoda la.

    ReplyDelete
  6. salam k.noor....
    trm kasih ya sudi btandang ke blog saly..suka sangat tau..hehe..
    saly singgah n follow sini..
    tengok lempeng tu ,teringat lempeng yg ibu saly sllu buat..dah jadi teringin pula ni..:)

    ReplyDelete
  7. yang ini mmg all time feveret ni kaknoor

    ReplyDelete
  8. salam syg kak nor,
    aah kan baru 9 bulan tp mcm dh lama kita kenal..h ehhee amboii kak nor pandai nyakat kita erk mkn mangga..he hehee lom ada lg nie kak nor..tgh tunggu ..doak-doakan yer..:)..lempeng nie kan mmg fav zila..klu mkn enth brapa kping laju jew x nmpak org..sedappp

    ReplyDelete
  9. dapnyer lempeng kelapa kan kaknoor..kita hampir tiap hari bekfes lempeng kelapa kt satu kedai bakeri kt wangsa maju ni (sebelum masuk keja)..mamam ngan sambal ikan bilis..mmg terbaekk!!

    ReplyDelete
  10. assalammualaikum kak noor...terimakasih kerana dtg melawat dan follow...insyaallah saya follow balik dan linkkan ye...menarik gambar2 header kak noor...tq...

    ReplyDelete
  11. slm syggg Kak Noor...wah hebatnya kakakku sorg ni...ade instagram n whatsapp tu..xpe kak dunia IT tnpa sempadan tau...

    xtahan tgk lempeng pisang n kari kat ats tu...kalau dpt ni..nth bpe keping gaknya masuk ke mulut..sedar2 gaknya dh 5 kpg kot..hehe...walapon simple tp mngancam wooo

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home