Nasi Goreng Bunga Kantan My Style..

Nasi Goreng Bunga Kantan My Style..



Selamat pagi semua nya,dah masak ke belum ni???
Hari ni akak masak Nasi Goreng Bunga Kantan je,buat pepagi tadi banyak2 terus makan untuk tengahari jugak,cuma kalau untuk tengahari tambah lah sup ape2 sebab Pak Haji gue tu kena makan berkuah maklum dah tua2 kalau kering2 je tak dapat nak masuk,so mesti kena yang "berayaq" sikit baru lancar sikit sistem penghadaman tu






Nasi goreng ni kalau cara kak Noor memang mudah je



Bahan2nya
 1 mangkok nasi sejuk * untuk 2 orang ok,kalau untuk ramai kena tambah lah ya
4 ekor udang besar,kalau kecik pun ok tapi kena tambah sikit lah 
1 kuntum bunga kantan dihiris
4 biji cili padi tumbuk
2 ulas bawang putih tumbuk
1/2 biji bawang besar hiris
1 biji telur
sedikit capsicum dan carrot
boleh jugak sayuran fav lain ya..
1 sudu sos tiram
garam secukupnya
Cara nya
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis lah bahan tumbuk dan bawang besar sehingga wangi,masukan udang,capsicum dan carrot jugak sos tiram,kacau rata, kemudian masukan telur,biarkan sebentar,jangan terus dikacau nanti telur terlalu hancuss tak sedap nasi goreng tu,kemudian masukan nasi dan bunga kantan dan gaul rata,rasa garam nya kalau kurang boleh lah ditambah
Nasi goreng bunga kantan dah ready untuk dihidangkan taburkan sedikit daun bawang kat atas untuk kelihatan lebih menawan dan sedap dimakan tapi kalau tkde pun ok nasi goreng tu boleh makan jugak hee



Sila2 ambik bau dulu hhhmmmm wangi sangat nasi goreng ni tau mesti cuba berkali2 ni

38 comments:

  1. err..nasi yg mcm ni mmg tak mkn sb penuh dgn sayur..hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi lah Mrs tak makan ni benda sedap ni tau ada ulam2 awek muda tu tau..

      Delete
  2. Assalam kak Noor.
    Wahhh,bau dia sampai kat sini kak....belum pernah buat tapi saya suka apa2 saja masakan yang ada bunga kantan.Thumbs up.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmuslam Norzie
      bunga kantan mmg sedap dan cantik lagi pinky2 cuma anak2 je belum suka belum tua kot kan..

      Delete
  3. Sedapnya nasi goreng Kak Noor. Macam terbau bau je harum bunga kantan tu... yum yum....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat mama wangi serumah ni tau,akak suka yg tkyah masak tu main tabur je banyak huh pasti wnagi satu badan heee

      Delete
  4. waduh2...tak tahan bau bunga kantan tu...sampai umah yatie tawwww baunya..ekekekkeke...mmng nmpk sungguh menyelerakanlah K.Noor....lapor tetibaaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak terpaksa buat dua versi utk anak2 ni Yatie sbb budak2 belum reti erti bunga kantan yg sedap ni mmg lapo dibuatnya berkali2 tambah

      Delete
  5. Nor, ari tu nor tayang nasik ni terus kak rose g carik bunga kantan... tp kini mana nak ku cari!!! adoyaiii menjejeh air liur, terus berlagu keroncong perut ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala sian Rose..kat umah kak Noor banyak ni cemana nak hanto sayang je air liur tu dah menjejeh kuaw sabau ye Rose nanti akak tanya dulu doremon kalau dia tk on call boleh lah

      Delete
  6. Sedap tu kak Noor. Macam nasi ulam lah jadinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nasi ulam lagi banyak ulamnya Sue,ni lebih kan bunga kantan lah dismping ulam lain kalau suka..

      Delete
  7. sedap ni, x pernah KA buat nasi grg style ni nnti nak cuba juga, !

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba KA pasti dah sekali nk dua kali I tell U hee

      Mar..akak buat dua versi satu udang saja,dan satu lagi utk versi orang V yg suka kantan hee

      Delete
  8. konfim sedap ni...tapi konfim gak kalau buat anak tak makan hu hu

    ReplyDelete
  9. waahhh 1st time ni tgk nasi goreng bunga kantan..saya suke bunga kantan dalam masakan..wangiiii je ;-)

    salam kenal kak noor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak utk Wina
      kalau suka bunga kantan boleh lah try ni pasti sangat sedap dan teruja nak makan lagi

      Delete
  10. Salam kak noor! uuuwaaaaaa... kita takde stok munga kantan tp takpe tgh ondiet nii kena catu bunga kantan dlm freezer yg tggl sekuntum tuu ehehe... terbau bau harum bunga kantan niii suke sgt dgn bau dia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmulsam Ika..
      bunga kantan pun bercatu ke alahai tkyah nk diet2 time ada selera ni gohead je apa lagi tengok benda sedap ni mau leleh U...

      Delete
  11. salam kak nor,
    dari pagi dah kecur nengok nasi goreng akk nie..nak buat jgk la..smalam ada beli daun kantan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah boleh lah akak tengok cara Zila lagi mendeco mmg terbaiklah adik akak sorang ni kan

      Delete
  12. Ingatkan salah masuk rumah tadi he he ehh dah tukar langsir baru ye Kak Noor, ke Amie yang agak lama tak bertandang ke mari.... nasi goreng kak noor tu Amie dah cuba tadi, tapi buat penderhakaan di sana sinilah ...minta halal ye kak Noor cayangg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee orang tukar langsir sebelum raya ni dah nak masuk ke raya haji Mie kena lah tukar jugak kot heee tak salah betul lah langsir baru bau china lagi ni heeeee

      tak kisah lah Mie buat pernderhakaan akak lagi sukaaaa

      Delete
  13. salam Kak Noor...

    tentu sedap nasi goreng ni dgn aroma bunga kantan yg wangi tu...QH suka juga...leh try ni kak...amik resepi yer..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. no hal Qasey amik dan buat ok mesti sedap yang Qasey buat sbb U all ni kreatif sesangat2

      Delete
  14. salam kak noor.
    lama sudah tak goreng nasi macam ni...aromanya menyentap jiwa tauuu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. gara2 sayangkan bunga kantan lah ni Rohah klaau tk mmg maleh jugak sbb kena baut dua versi tuk anak2 jugak

      Delete
  15. MASYA ALLAH..SEDAPNYER..HIHIH..TERLIUR SAYA KAK :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap Su nasib nasi nya sikit je kalau tak mmg bertambah punya ni hee

      Delete
  16. Salam kenal dr Nurul.
    Sedapnya nasi goreng tu,klu masak pun suka ltk bunga kantan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugak dari kak noor ya Nurul boleh lah join the club yg suka bunga kantan hee

      Delete
  17. ya Allah, masuk sini terus rasa lapar membuak2... sana sini semua nmpk sedap.

    hi kak noor, saya singgah serang balas. maceh sudi follow blog kite. selamat berkenalan!

    saya suker nasi goreng bunga kantan!

    yum yum!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. macih jugak dari kak noor kerana NMo2 sudi berkunjung balas ya
      tapi jangan lah smpai membuak2 pulak dik malu akak ni tau hee sorang lagi join the club kantanssss heee

      Delete
  18. nasi goreng ni sure rasa cam nasi goreng kerabu la ek kaknoor! saya pun suker gak keharuman bau bunga kantan lam nasi tuh..daapnyer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebihkurang lah tu doc cuma akak lebihkan bunga kantan je nak kasi wangi mulut ni heee dap dap dap sangatttttttttttt

      Delete
  19. ni yg buat terasa nk cari bunga kantan kt pasar sok pagi.rasa harum je bau dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dapat bagi ikut lappy ni pasti akak nak kasi Ina takyah gi pasar esuk banyak ni kat umah kak noor heeee

      Delete
  20. Salam kenal..kak noor...n dtg berkunjung balas...n terima kasih ye..sudi follow blog kita...mesti wangi dok..bau nasi goreng tu..sbb ada bunga kantan...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home