Sambal Bilis Petai & Terung Pipit

Sambal Bilis Petai & Terung Pipit


ASSALAMUALAIKUM dan salam 9 zulhijjah untuk semua, rasa nya hari ni mesti ramai yang berpuasa sunat kan, kerana banyak pahala siapa yang berpuasa sunat hari arafah ni, selagi badan sihat dan terdaya eloklah kita menahan diri kita dari segala makan dan minum sebab hari2 rasa nya kita dah terlebih  makan jadi hari ni stop lah kejab ya..


Hari ‘Arafah ialah hari sembilan Zulhijjah. Ia adalah hari terbaik sepanjang tahun kerana Nabi s.a.w. bersabda; “Tidak ada hari yang paling banyak Allah membebaskan hambanya pada hari tersebut dari neraka dari hari ‘Arafah” (Riwayat Imam Muslim).

Adapun disunatkan berpuasa pada hari tersebut, dalilnya ialah; hadis dari Abu Qatadah r.a. yang menceritakan;
وَسُئِلَ عَنْ صَوْمِ يَوْمِ عَرَفَةَ , فَقَالَ: يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَةَ وَالْبَاقِيَةَ
Nabi s.a.w. ditanya tentang puasa hari ’Arafah. Baginda bersabda;
“(Puasa hari itu) dapat menghapus dosa tahun lalu dan yang akan datang” (Riwayat Imam Muslim).

NIAT: “Sahaja aku puasa sunat hari A’rafah esok hari kerana Allah Ta’ala.”




Menu hari ni pun simple je sebab busy dengan benda lain yang tersangat lah banyaknya, hanya 

SAMBAL BILIS PETAI & TERUNG PIPIT JE

  • Ikan bilis goreng secukupnya
  • petai secukupnya
  • terung pipit sukahati jugak
  • 4 sudu cili kering kisar
  • 3 ulas bawang putih *
  • 5 ulas bawang merah *
  • 1 sudu besar gula merah
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • garam dan sedikit minyak




  • Tumbuk bahan yang bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis lah bahan tumbuk sehingga layu dan wangi masukan cili kisar,dan gorenglah sehingga pecah minyak
  • Masukan terung pipit, air asam,gula merah dan garam, akak suka sambal yg berkuah sikit so memang kasi lebih lah air tu
  • Dah rasa semua nya boleh lah masukan ikan bilis goreng,  baru masukan petai, just kacau2 je petai tu kalau over cook nanti warna nya jadi kelabu gitu dah tak hijo..
  • Sedap dihidangkan dengan nasi lemak ke nasi putih biasa pun sangat sedap jugak,yang pasti kalau ada sambal petai nasi mesti kena masak lebih.



  • Orang kata makan petai dengan terung mulut tak berbau!! betul ke??Takpe kita tunggu malam nanti tapi walaupun mulut tak berbau toilet tetap jugak ada udara yang tak sedap tu, pewangi banyak sekarang ni so dont care lah kan heeee

    7 comments:

    1. sedapnyer & selamat hari raya aidiladha juga je kak noor

      ReplyDelete
    2. assalamualaikum.. salam 9 zulhijjah.. :)
      selamat hari raya aidiladha kak noor.. :)
      nani tak puasa.. dah lepas lunch pun.. still kat opis.. :D
      sedap kak.. nani penah wat sambal ikan bilis terung pipit.. tapi tak penah lagi kombine ngan petai.. :D

      ReplyDelete
    3. akk sambal sedapp..zila suka sambal camnie..rindu nk makan la:))

      ReplyDelete
    4. Kak Noor, terliur nisah tgk sambal ni.. teringat mak di kampung yg dulu2 suke masak ni.. alahai, anta sket ke Langkawi kak hehe.
      Salam AidilAdha kak (^_~)

      ReplyDelete
    5. sedap tu kak noor....brp pinggan tambah nasi hi hi.

      ReplyDelete
    6. Selamat menyambut aidil adha buat Kak Noor sekeluarga...
      Kak Noor... kalau Amie kan, cukuplah lauk gini dengan nasi panas putih sepinggan! Tang bau tu... jangan difikir, kita ngap dulu!

      ReplyDelete
    7. Salam kak...petai ngan sambal tumis sentiasa sahabat baik...huhu sedap..sedap...

      Selamat hari raya aidiladha utk akak sefamily....

      ReplyDelete

    Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home