Super Moist Eggless Chocolate Cake...

Super Moist Eggless Chocolate Cake...



ASSALAMUALAIKUM  dan salam hari selasa untuk semua yang sudi berkunjung ke blog akak, baik yang  lama atau yang baru samaada meninggalkan jejak atau sekadar sekodeng seimbas lalu tak kisah lah tu, hak peribadi masing2, lagipun setiap kita punya masa dan tugasan terhadap keluarga yang pasti nya lebih penting dan wajib ditunaikan, tak kisah lah tu THANKS banyak2 pada adik2 yang sudi singgah disini 
Luv U all semua !!!!

Berbalik pada cerita resepi hari ni super moist eggless chocolate cake sangat sedap dan sebab tu lah 
RAHEL tak nak berhenti kalau makan cake ni memang betul lah tu sangat moist rasa nya, kek ni akak buat masa hariraya korban baru ni dan memang tetamu cakap sedap lah heeee ketawa sumbing makcik ni kan kena puji hahaa, thanks RAHEL akak minta izin kongsikan resepi kek ni di blog akak jugak ya, rasa nya nak kena buat lagi tak puas makan maklum berebut2 time raya tu.






Super Moist Eggles Chocolate Cupcake
Resepi:DJ


Bahan:
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1/2 sudu ecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (Rahel guna brand Tudor)Kak Noor punya takde brand haha..
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dr pt ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco peminat coffee semestinya guna coffee emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak atau myk jagung atau mentega cair 
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara:
1.Panaskan oven pd suhu 160'C.Sediakan loyang kek.Griskan dengan
   mentega.(Rahel bakar versi cupcake).Kak Noor buat versi cupcake dan yg macam kat atas tu jugak
2.Ayakkan tepung bersama bkg powder,soda bikarbonat & serbuk koko
   di dalam bekas besar.Masukkan tpg susu,garam dan gula perang.Kemudian
   kacau rata-rata.
3.Masukkan air sejuk,minyak masak,esen vanila dan coffe emulco/chocolate
   emulco.Kacau perlahan-lahan dg whisk.Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali,masukkan cuka atau jus lemon.Terus dikacau serta merta se
   hingga sebati.
5.Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6.Sejukkan kek setelah masak.Boleh jugak dihiaskan dengan topping kegemaran.




SIAPA yang belum cuba wajib cuba ni tau RUGI BESAR kalau belum merasa
yummmyyyyyyy.


44 comments:

  1. Wow.....!!!......da lama x baking kek cekelat nie.....geram plak nengok lelehan cekelat tu.....nak try la kak.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syifa...baking lah oven dah lama menunggu tuan dia membaking heee tang lelehan tu lah yg mahaiiii tu kan heee

      Delete
  2. Asslmkum kak Noor..
    Ni lah dia kek ceklat yg mengguda tu..Huhuhuu...Sue dua tiga hari ni memang teringin nak membaking kek coklat pun. Harus membaking cepat2 ni...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmsalam Sue..
      harus dan wajib tu Sue kalau dah teringin sangat kan hahaaa akak pun rajinkan diri atas permintaan anak2 yg hantusss cekelat ni

      Delete
  3. Replies
    1. Zila pun apa kurang nya selalu buat akak kecuq liuq ja every entri hahaha rendang tu mengancam lohhhh

      Delete
  4. Sedapnyer...
    Kak Nor, sy klu buat guna tepung ready made je..tak reti...hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie..
      yang ready made pun ok gak tu pasti sedap kalau di letak lagi coklat kat atas tu

      Delete
  5. cam best je kak..org dh lame x membakar.. malas nk gune oven punye pasal.. kek choc pn wat yg kukus je.. hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kenapa pulak malas nak guna oven Aizu akak paling suka guna oven tau, boleh kata everyday heee kukus pun sodap tau

      Delete
  6. salam knoor...wallaweh, meleleh sehh. ros pernah guna resepi ni buat last year tapi xpublish (xde gambor). ini resepi kak dayang jack kan? rahel & k.dayang jack tu org yg sama ke? maafle, saya ni bkn blogger masak2 xkenal sgt tapi k.dayang jack saya mmg follow dia since last year & byk jugak resepi dia saya dah try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah Ros dah lama buat ekk akak baru je nak try ..mmg resepi dayang Jack tapi dicuba oleh Rahel lagi, ish tak sama lah Ros Dayang Jack ngan Rahel pastinya orang yg berlainan tapi rasa nya dari satu negeri kot wallahuaklam kalau salah..

      Delete
  7. Replies
    1. As, aduh lapar lah pulak adik akak ni nganga cepat akak suapkan coklat je lah sbb kek nya dah habis ni heeee

      Delete
  8. akak ni selalu post entry yg selalu nmpk menyelerakan.. hari2 lalu sini mseti terliur punyelah... mintak resepi ye kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisah cayang, sila lah copy resepi tu akak pun ambik dari ornag punya jugak sbb akak pun baru belajar macam U jugak tau...

      Delete
    2. hehe thanks kak, semoga Allah tambahkan lagi ilmu-ilmu akak ni ye.. amin....

      Delete
    3. insyaallah sharing is caring and loving NIsah mudah2an banyak ilmu2 akak dan akan diturunkan pada adik2 semua..

      Delete
  9. Assalamualaikum.. kak noor..
    amboiiii.. sedapnya tengok kek coklat moist tu.. meleleh coklatnya...
    bikin nani fengsan ini macammmm.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Nani..
      sabar tau jgn pengsan sbeelum makan kek ni rugi tau...

      Delete
  10. sedapnyer.. luv u too kak noor sebab rajin berkunjung !

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA..akak mmg dah lama booking utk jalan jalan so no hal lah tu heeee pastinya kalau masih ada nak hidangkan pada KA heee

      Delete
  11. salam kak NOOR, ramainya yang tayang kek ni..kita nak buat time raya haji ari tu tak jadi, kepala dah nyut2 sangat masa tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Rohah
      kaka pun teruja sbb ramai yg dok tayang lah tu, lagipun budak2 ni minta kek cekelat terus lah coba alhamdulillah mmg sedap sngt lepas makan ni pasti kepala Rohah tak dengut lagi heeee

      Delete
  12. Salam Kak Noor...
    ingatkan nak singgah mintak kek coklat moist...rupa2nya udah abis...hehehe...memang sedap kek ni kan kak...buat lagiiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah Puan kek nya dah dtg ..
      thanks Rahel sngt sedap kek ni tau mesti dan wajib buat lagi lepas ni sbb tak lama ber moist2 hari tu hahaa lagipun save talur kan haa

      Delete
  13. Replies
    1. tolong doc jangan pengsan kat sini, biasa nya pesakit yg pengsan ni doc pulak kena makan kek kot baru baik fengsan tu Ina hahaaaa

      Delete
  14. nak try la balik keje ni...hehehehe...terliur nye pasal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah Su pasti tak mengecewakan pasal coklat ke Su tell me why heeee

      Delete
  15. Walau tak ada telur tetap gebu dan moist. Topping kilat tambah menggoda mata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kakzakie reality nya telur bukan penyebab utk jadikan kek tu gebus dan moist kombinasi resepi yg sesuai kot heeee sangat menggoda wooo

      Delete
  16. Masa saya bawak kek ni ke kampung depa pelik sebab kek tak guna telur tapi masih sedapppp...

    ReplyDelete
  17. walaupun tak guna telur tapi rasanya ngalahkan yg ada telur kan Mar??? siapa yg belum mencuba jgn tunggu lama2 mesti cuba ni heee

    ReplyDelete
  18. wow..tergoda lah kak noor....
    ni yg nak marah ni... dah le dlm pantang... leh makan tak???? kalau boleh nak wat lah...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mona...
      aduyaiii sian lah pulak akak dengar ni
      tapi akak rasa lah ok kot cekelat je tu lagipun tkde telur bole lah tu buat aje lah heeeee insyaallah tak gatal kot

      Delete
  19. slm Kak Noor n slmt hari raya...

    amboiii pandai betul yer akak mngoda selera QH...sedap betul nmpk kek tu..paling xtahan bile tgk lelehan coklat tu..gluppp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hariraya jugak utk QH
      siapa yg pandai ni sbeno nya QH kan lebih terer dari akak lah akak selalu ambik resepi QH, Rahel, Izah, Zila dan ramai lagi rakan2 blogger yg hebat2 belaka,tang lelehan tu sbb takleh nak stop dia nak tutun jugak so akak biarkan je sampai dah macam pakai kasut lah pulak haaaaa

      Delete
  20. Dear Kak Noor.. Assalamualaikumm.. buka lah pintu Kak Noor.. Ani dah sampai ni.. kek nya ada lagi tak?? heeee menggoda selera.. nyumm nyumm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Ani...
      dah lama akak dok lelong kek tu Ani tak dtg2 pun skrg ni mana ada lagi dah licin di kebas oleh orang2 terdahulu heeeee

      Delete
  21. Memang mengiurkan! chocolate dengan strawberry pasangan yg sepadan dan romantik! Hehehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak syak lagi Sweetie chocolate dan strawberry mmg pasangan romantik tapi kadang2 susah nak jumpa si merah strawberry tu kan, bila dah jumpa pulak ada yg tak memuaskan so susah nak temukan mereka ni heeeee

      Delete
  22. Salam, Menarik blog puan. InsyaAllah akan berkunjung lagi. Resipi kek ni nampak best, kalau ada kelapangan masa boleh lah saya cuba nanti

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Kak Noor,
    Dah ujung ujung baru kita sampai sini, huhuhu....dok nangih dah ni.....mesti kek tu dah selesai dikerjakan...Kak Noor kena bake lain untuk sayaaaaa......huwaaaaaa nak jugak.....heheheh

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home