Ubikayu Kukus Traffic Light

Ubikayu Kukus Traffic Light



ASSALAMUALAIKUM dan salam hari isnin yang busy, biasalah lepas raya dan cuti anak2 pun dah start sekolah, ibu2 pun start lah rutin harian seperti biasa, dan  para ibu2 mesti tak dapat lari dari agenda masak memasak ni kan, hari ni akak nak kongsi kan resepi kuih lama yang tak lekang dek panas dan tak lapuk dek hujan, tapi kalau dulu kita gunakan loyang untuk mengukus ubi kayu ni tapi hari ni akak guna acuan apam, agak tebal lah waktu kukusan mesti kena lebih sikit lah daripada guna loyang biasa ya

Jom semak resepi simple ni



UBIKAYU KUKUS TRAFFIC LIGHT

Bahan-bahannya
  • 1 1/2 cawan ubi kayu yang sudah di parut dan diperah air nya
  • 1 peket santan serbuk
  • 1/2 cawan gula putih atau 3/4 cawan gula merah
  • 3 sudu tepung ubi
  • 1 sudu margerin
  • secubit garam
  • kelapa parut secukupnya
  • pewarna merah,kuning dan hijau
Cara membuatnya
  • Masukan semua bahan dalam bekas besar kecuali kelapa parut, gaul semua biar rata dan sebati boleh jugak diblend kalau mau lebih halus tekstur nya
  • Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan hijau merah dan kuning
  • Lengserkan tray dengan sedikit marjerin dan masukan lah satu2 dalam satu tray yang sama.
  • Yang ni akak masukan dalam acuan apam sukahati sendiri lah ya..
  • Boleh lah dikukus selama 30 minit atau sehingga masak dan pastikan kukusan tu telah dipanaskan dulu.
  • Bila sudah masak potong dan gaulkan dengan kelapa parut yang sudah dicampur sedikit garam dn boleh lah disantap dengan bahagia nya sekali heheee..


22 comments:

  1. Replies
    1. dah terliur sonang bah adik janji ada ubikayu je selesai masaalah tu Mrs...

      Delete
  2. alololo...santiknya...rona roni...nk mkn pun semangat sehhhh..haha

    *salam kenal dr cida de'nuanza

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih Cida sudi singgah kat blog akak dan salam ukhwah jugak dari kak noor ya..
      mesti rona roni dik biar didalam ferut pun kalerpul jugak heee

      Delete
  3. assalamualaikum.. k. noor..
    sihat ke? mesti lah sihat.. org buat kuih cantek lagi kan.. :P
    ubi kukus trafix light.. lawanya kuih ni.. mcm2 idea creative k. noor kan.. :) good job.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikumuslaam Nani sihat lah ada nya macam kuih ni jugak ceria gitu loh..
      timakasih sekali lagi nak makan Nani macam2 timbul idea hancus segala diet hahaa

      Delete
  4. Waa..ini first time saya tengok ubi kukus meriah cam ni.

    ReplyDelete
  5. Laa..apa pasal komen setting k noor pun ada word verification..saya ni rabun...slalu silap taip..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Nor sudi singgah sini alolo first time ke?? akak dah buat ni lama dah tau tapi sbb anak2 tak gemo jadi kurenglah buat sekadar kita yg veteren ni makan lambat la sikit..

      Delete
  6. Aduh.....warna warni....sesuai nmanya gitu kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama tak baut yang warna warni ni Syifa..sesekali biarlah jadi rainbow jab wlaupun tak cukup syarattttt kaler tu heee

      Delete
  7. Salam Kak Noor,
    Lama betul tak singgah sini... Masih lagi dengan pelbagai resepi ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmsalam ogyep..
      yela tu ogyep kenapa lama tk berbw ni??? ada masaalah apa dik busy ke...thanks masih sudi singgah sini jab gi akak jenjalan sana ya hee

      Delete
  8. salam kaknoor.amboi melampau dia dgn ubi kayu kukus trafic light ni...mmg kreatif sgt la akak ni.Ni kalau tok nek tgk ni terkejut tau.mesti depa tak sngka ubi kayu kukus.Moden gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Ina cayang
      kena show ubikayu trafic light ni kat tok nek mesti dia nak cuba Ina, barang lama yg dimodenkan sikit ja Ina boh kala ja tu yg lain masih lagi sama try lah...

      Delete
  9. Replies
    1. dah tertarik ke Miss cayang boleh try when u free tarak susah maaaa

      Delete
  10. Cantik kak Noor! Macam kuih lompang. Kalau makan dgn air gula melaka jadilah dia lopez ubi kayu kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain kali akak nak buat macam Sweetie ckp jugak jadi lopez ubikayu pun sodap agaknya kan...thanks Sweetie bagi idea ni

      Delete
  11. kak kalau di ganti dengan ubi gantang ke.. ubi manis ke atau ubi Yam ke .. mengena ke tu.... sebab ada yang tak makan ubi kayu... kalau ada gistrik..

    ReplyDelete
  12. From Dek MIsyam..

    ReplyDelete
  13. ni kena bawa naik kete benti makan kat traffic light.. hahahah

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home