ALHAMDULILLAH Internet dah baik demam, Donat Lembut Izah Resepi Tertangguh

ALHAMDULILLAH Internet dah baik demam, Donat Lembut Izah Resepi Tertangguh


ASSALAMUALAIKUM dan salam hari rabu untuk semua adik2 blogger, donat ni dah seminggu  kak Noor buat disebabkan takde internet so terperam lah segala gambar2 ni, tapi donat nya walaupun takde internet tetap jugak habis sebab sedap sangat sehingga menjilat jari jemari...

AKHIRNYA hari ni baru lah internet ok setelah hampir seminggu jugak mati kutu, tak tau nak buat apa, dah macam2 aktiviti buat  tapi kadang2 terfikir best jugak kalau tak de internet banyakkkkkkkkk masa terluang boleh di isi dengan kerja yang selama ni kita terlepas pandang hahaa, ada jugak hikmah nya tu...





Resepi ni kak Noor sekodeng dari blog IZAH ML yang tersohor dengan crepe nya masa ni, memang sedap sangat INSYAALLAH nanti pasti nak try crepe haha dah ketinggalan kot kak Noor ni,rasa nya ramai yg dah mencuba, lagipun kita masak ikut permintaan kan heee..

SEKALI LAGI kak Noor nak kongsikan resepi donut ni ya IZAH  tapi kali ni akak kasi marble sikit je kat donut tu sebab nak buat versi gula, dulu pernah akak buat versi coklat, jangan marah boss IZAH ya akak derhaka sikitttttt je heeee






DONUT LEMBUT SALUT COKLAT
by: izah

2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula

*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.


3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin



Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. * Part ni akak bahagi 2 dan kalerkan satu pink dan satu biru, kemudian campurkan kedua nya *Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Sedia dinikmati.


penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.




SORRY  gambar yang kurang jelas sikit maklum camera cap anak ayam je, nanti lah ada rezeki tukar camera cap bapak ayam pulak kan mana tau gambar yg lebih terang benderang kan...



SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA NYA..

18 comments:

  1. haaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. esok nak wat donat...
    jap gi nak beli mauripan.. :D sedap sedap... insyaALLAH esok sure jadi kan.. :D

    ReplyDelete
  2. Nani... akak ada lagi ni mauripan nak tak??? boleh hanta guna dhl ke heeeee jgn tak buat rugi beso ni heee

    ReplyDelete
  3. sedap & cantik lagi but KA suka w/o sugar hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA cayang..
      without sugar pun sodap jugak tau apa lagi makan panas2 terangkat loh..

      Delete
  4. lawalah isi donut tu Kak Noor... he he heh memang geremmmm kalau internet buat hal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Amie gerem yg tkde tahap dah sampai semiggu dok menongkat dagu je heeee

      alhamdulillah dapat makan donut sedap nikuranglah sikit gerem tu heeee

      Delete
  5. menariknya kak noor! cantik bila warna warni gitu..
    sy ada gak simpan resepi donat yg warna warni... tp namanya donat pelangi... nak cuba tp masa tak mengizinkan nak 'main-main' kat dapur tu.. kalau masak asyik nak yg express jer.. hehe.. tp mmg cantik hasilnya & menarik minat anak2 nak mkn bila warna warni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke nama nya pelangi Madihaa akak belum pernah tngok lagi cuma sje2 nak kaler kan masa mood tengah baik tu, lagipun budak2 kat umah ni mmg suka sangat dgn donut..biasalah orang keja tak dpt selalu main masak2 lain lah dgn kami yg surirumah all the time memasakkkkkkkkk je heeeee

      Delete
  6. Replies
    1. of course sedap Abah tak caya kena buat lah ..

      Delete
  7. Salam Kak Nooriah...
    geram tengok donat gebu ni...sebenarnya Rahel pun teringin sangat buat donat,tp masih sebok dengan tempah tat n kek,so kena tangguh dulu la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlikmslam Rahel cayang alala kalau dekat pasti nak hantar suruh rasa kegebusan donut ni tapi jauh sangat disinunnnnnn takpe bereskan tempahan dulu cari duit banyak2 pastu baru buat ni tak kan lari gunung di kejaarrrr dong

      Delete
  8. tv tak dak tak pa ... internet tak dak mmg mati kutu. psstt kalerpul la donut! rajin kaknoor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Mala zaman lani tk boleh tkdak internet, kalau dulu ornag kata tkdak ayaq tk boleh, tapi lani dah tebalik tkdak ayaq boleh beli ayaq mineral, tkdak internet tak guna seduit..

      Delete
  9. Saya suka donut. Dulu, masa jaman-jaman anak dara, tiap sabtu saya akan naik genting highland semata-mata nak makan donut. Masa tu kat sana ada satu cafe. Jual donut. Saiznya besar, lembut dan saya rasa cam sedap sangat. Skrg cafe tu dah tak ada.

    Pastu kalau demam, dan x lalu makan, arwah mak akan belikan donut. Makanan wajib bila sakit. Sekarang saya suka makan donut big apple.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai dear Sweetie
      wah nmpak nya sama lah kita ya suka donut, akak pun kalau kuar pantang jumpa big apple pasti nak beli yg bercoklat dan berkacang tu tapi ni time anak2 exam keena stay kat umah dah jadi rule kat umah ni time anak2 exam mesti tkleh kuar hahaha lepas tu baru hora horeeee

      kalau dekat nak hantar jugak kt Sweetie walaupun tak demam heee

      Delete
  10. wahhhh... itu dh blh jadi donut paddlepop...bestnya...menarik sgt! :)

    ReplyDelete
  11. donut yang bertindih 3 tuuu kiut plak tengok... hehehehe

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home