Blueberry Cheese Tart

Blueberry Cheese Tart


SELAMAT PAGI semua nya, masih hujan lagi ke di tempat adik2 semua, diBrunei hari ni dah cerah sikit,matahari pun dah mula bersinar, jadi nya tahap lapar tu kurang lah sikit, tapi walaupun tak lapar, masak tetap masak everyday, tak kira musim hujan ke tidak, kalau hujan lagi banyak menu keluar, habis satu kuar satu selagi tak kosong petiais tu dok buka tutup, tutup buka je haha....

NI resepi masa hujan semalam tu, ada lagi lebihan blueberry jadi godek2 maka jadi lah blueberry cheese tart  ni, tapi rupa nya tak lah secantik puan punya nya yang nampak gebus je,akak punya ni macam sepi je kan tak berseri tapi nak jugak kongsi resepi yang akak ambil dari blog RAHEL, takpe lain kali buat lagi dan kasi make up lebih untuk menyerikan tart cheese ni kan, untuk RAHEL  izinkan akak kongsi resepi kat blog akak jugak ya utk tatapan anak cucu cicit piut miut nanti.




Kak Noor sekodeng dari dapur RAHEL 
Blueberry Cheese Tart

Sumber:Buku Resepi Tat & Brownies

Bahan untuk kulit tat:
500g tepung gandum
250g mentega sederhana lembut
120g gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk





Cara:
1.Satukan tepung gandum dan gula aising.
2.Campurkan mentega dan digaul sehingga menjadi serbuk yang kasar.
3.Masukkan esen vanila,kuning telur dan air sejuk.Uli menjadi doh lembut.Rehatkan doh
   selama 15 minit.
4.Canai dan terap doh ke dalam acuan tat.Bakar dalam ketuhar selama 20-25 minit pada


   suhu 170'C.
5.Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.


Inti Keju
500g keju krim
120g gula halus
50g mentega
2 biji telur
Blueberry fruit filling secukupnya/Blueberry pie filling

Cara:



1.Masukkan blueberry fruit filling ke dalam bag piping.Kemudian paipkan sedikit klam

   kulit tadi.Ketepikan.
2.Pukul keju krim,mentega dan gula halus hingga kembang dan lembut.
3.Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
4.Kemudian masukkan ke dalam bag piping dan paipkan ke dalam kulit tat tadi.
   Kemudian dot2kan blueberry fruit filling di atasnya sebagai hiasan. Kak Noor punya dot tak sacantik Rahel jangan bandingkan tau!! heee
5.Bakar lagi selama 15 minit pada suhu 180'C.






SEDAP DIMAKAN DI KALA LAPAR\
HEHEEE



ESUK LUSA MESTI NAK BUAT LAGI BAGI CANTIK MENAWAN 
MACAM TOKEH2 KUEH YANG HEBAT2 TU...

19 comments:

  1. Nampak gebu sangat. Terasa-rasa macam sedap je dalam mulut kakcik ni. :)

    ReplyDelete
  2. salam k.noor..
    dah sedap sgt2 tgk.. lagi2 pagi camni..huhu terliurnya tgk cheese n bluebery nya..
    ni antara kuih fav sy juga..:)

    ReplyDelete
  3. Asslmkum kak Noor.
    Kuih ni bahaya tau..Dah la kecik2 kan..Kadang2 kalau dah mengadap, tak perasan dah makan banyak..hehehehe

    ReplyDelete
  4. assalam kak noor, asyik fail jer wat tart.sampai fed up dah...tang crust tu asyik keras kejung jerr..ada lah 2-3x try tart telur..sama jer hasilnya.Tengok kak noor wat nampak rangup-lembut jerr

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Noor, abaikan dotdot tu janji sedap...

    ReplyDelete
  6. Sedap tu kak noor... saya suka cheese tart.. tapi belum rajin nak buat huhuhhu :((

    ReplyDelete
  7. alahai putih gebu kulit tart tu...rajinnya kakakku sorg ni...QH suka juga tp bab nk buat kulitnye tu ade cikit...malasss...hehe

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum kak noor...
    amboiii.. menCisTat kat die... jeles la..
    sbb comel sangat cistat tu.. sedap ngan filing blueberry tu..
    hai.. dah lama tak wat.. skali wat 1 adunan dapat dekat 40 biji.. sape nak makan nanti.. huhu..

    ReplyDelete
  9. Assalam kak noor..pe khabar..lama xmnyinggah sini..wah2 rajin nyer kak noor wat cistart,sy bab nk wat tart shell tuh yg mls tuh..duk igt nk wat juga bila2 nti b4 bersakin,coz cream cis da 2ketui lam esbok..

    ReplyDelete
  10. Salam kak noor...ketinggalan jet kite ni ..baru nk jengah kat sini...i:-)

    ReplyDelete
  11. Selamat Petang kak Noor, baru balik kerja ni. Tp ari ni x ke pejabat kena gi kursus pulak. Hujan lebat kat Lembah Klang ni. Ni tgh buat sandwich utk makan malam, Psttt, malam saya x makan nasi. Malas pun iya, bolehhh!

    Cistat ni memang keje saya hari-hari. Saya buat jualan. Tp saya guna sebiji je kuning telur untuk adunan kulit tart. Rasanya saya punya resipi lg simple dari kak noor punya. For adunan kulit, saya x masukkan air dan esen. Cukup dengan kelembaban dari mentega, gula dan telur tu. Adunan tepung 450gm.

    Untuk inti pulak saya cuma sukat 50gm gula dan guna sebiji telur. Ok! ada sorang taukeh Delifrance rasa, dia kata sedap.

    Smalam saya buat pulak tak masukkan telur, lgi sedap, kulitnya lebih ringan dan garing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih banyak2 utk my Sweetie yg siap bagi resepi lagi bagi cheesetart ni insyaallah nanti akak ni try ur resepi utk kulit nya dan inti nya jugak ya..

      yang inti tu cheese nya berapa gm Sweetie dah alang2 guna ur resepi biarlah semua nya, dan mentega jugak brapa gm?? sorry bnyak tanya lah pulak ni

      Delete
    2. Bahan-bahan:
      125 gm butter (saya guna buttercup)
      125 gm marjerin
      60 gm gula icing
      1 biji kuning telur
      450 gm tepung gandum. (boleh tambah sikit2 kalau rasa adunan terlalu lembik)

      Inti:
      250 gm cream cheese
      50 gm butter
      50 gm gula halus
      (pukul sekali semua bahan0

      Cara mengadun kuli tart:
      1. Pukul butter, marjerin, gula dan kuning telur hingga sebati dan kembang.

      2. Masukkan tepung dan gaul rata dan sebati. (dah tak melekat-lekat kat jari.)

      3. Canai/tekan terus dlm acuan tart. Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 160C - ini bergantung pada oven yg digunakan.

      4. Dah masak, fillingkan inti blueberry, strawberry, lemon dll ikut citarasa kak noorlah. Pastukan paipkan cream cheese dan bakar semula. Sekejap je bila nampak cheese tu dah menggebu bolehlah keluarkan dari oven. Kalau kak noor nak canti dan nampak gebu, guna cream cheese jenama tutura. Kalau nak sedap guna philadelpia.
      Pastu postkan kat saya sikit. He..he..he


      (Saya guna butter dan marjerin sebab campuran kedua ni memberikan rasa sedap.

      Delete
    3. terimakasih banyak2 utk Sweetie yg susah menulis resepi cistat tu kat sini, insyaallah nnt kak noor akan cuba resepi Sweetie pulak mesti ada kelainan rasa kan sbb resepinya agak berbeza dari yg akak punya ni, semoga Allah murahkan Sweetie kongisikan resepi ni dengan akak ya,kalau dekat nak jugak peluk2 arab tu tanda terimakasih heee ..

      Delete
  12. wah3x...sedapnye cistat beri biru kak noor... ada lagi tak...hehe

    ReplyDelete
  13. allla Kak Noor.. saya suka makan tart ni.. tapi tang nak buat kulitnya bercinta sungguh malas... bila fill in intinya saya suka buat... hehehe... alih2 saya beli jer kalau nak makan

    ReplyDelete
  14. sedapnya kak nor..melampau cantikkk dan nampak sedappp..dah boleh amik oder kak.:)

    ReplyDelete
  15. Assallamualaikum Kak Noor..

    Ooooo..sini pun ada tart jugak ye.. Kemasnya kak.. Ala..la..laaaaa...kiut miut je rupanya...heheheee.. Ermm..tart resepi Rahel ni tak pernah lg Naz try ni kak.. Ok tak rasanya kak dari segi teksture casing dia tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Naz
      ala akak belum puas hati tang kekamasan tu belum macam sifu lagi, bagi akak resepi Rahel mmg sedap entah lah belum try resepi orang lain, Naz punya resepi cemana pulak?? boleh try nnt..

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home