Crepe Durian Satu Fenomena Ke!!!

Crepe Durian Satu Fenomena Ke!!!




Assalamualaikum  dan salam 10 muharam untuk semua rakan2 blogger, akak pasti hari ni tentu ramai yang berpuasa kan ALHAMDULILLAH siapa yang berkesempatan boleh lah ambil peluang ni semasa nyawa masih dikandung badan kan, sebab peluang ni belum tentu kita dapat untuk tahun depan , bila fikirkan hal2 ke depan ni agak seram sejuk jugak sebab bila2 masa saja kita tak tau masa kita kena jemput 
"KESANA" semoga ALLAH permudahkan lah segala nya AAMIIN YA ROBBAL 'ALAMIN


Nampaknya crepe durian ni dah meletop2 kan se antero nusantara ni dah macam satu fenomena lah pulak, kalau sapa yg belum merasa memang tak sah lah, tulah laptop akak sampai dah panas terlalu banyak durian kot hahaa, mula nya pasal tak dapat nak upload gambar sebab picasa dah full, godek2 pun tak dapat jugak, mula nya delete gambar lama haha tak tau siapa yg ajar!!!, pun tak dapat jugak, nak buka akaun baru tak dapat2 last2 guna akaun anak akak,  buat masa ni akak guna akaun anak akak dulu MADIHAH MOHD NAIM kalau akak komen kat blog tu nampak nama ni jangan terkezut pulak tau..

Crepe ni kali ketiga buat baru dapat upload gambar,  gambar yang atas tu  second time first time buat testing kat tekak dulu, buat masih macam basah2 sebab tak sabar nak tengok hasil nya tulah "berayaq" sikit filling nya akak letak durian, blueberry dan jagung sebab dalam rumah ni memang banyak sangat songeh, ada yg tak suka durian, jadi kena buat filling apa yang ada kat umah lah, rugi kan benda sedap tak suka takpe chef boleh makan banyak2 haaa




Resepi nya akak bekenan kat resepi dari MAMASYA bukan apa, sebab guna telur sebiji je kebetulan time angin rajin nak buat telur kureng so dapat resepi yang guna telur sebiji terus lah cuba, ALHAMDULILLAH menjadi lah jugak bagi orang first time buat, memang macam2 resepi kan crepe ni ada yang guna sampai berjenis2 tepung pun ada gak, telur yang banyak pun ada, nanti nak try jugak yang macam2 tepung tu, dan telur yang mewah tu, INSYAALLAH

Untuk Mamasya izinkan akak kongsi resepi kat sini jugak dan halal kan ya heee..


CREPE DURIAN 
SUMBER; BLOG REEN KHAN asal dr PUAN Eyna Haneyna 
Oleh; Dapurmamasya 
RESEPI KULIT 
50 GM TEPUNG GANDUM 
1 SDB TEPUNG UBI 
1 BIJI TELUR 
2 SUDU BESAR GULA HALUS 
3 SDT BUTTER -DICAIRKAN- 
160 ML AIR 
40 ML SUSU CAIR 
1 SDK ESEN VANILA 
BOLEH LETAK PEWARNA@ PERISA BUAH2AN YANG ANDA SUKA(OPTIONAL) 

CARA2.. 
-SATUKAN TEPUNG DAN AYAK GULA HALUS 
-MASUKKAN SUSU CAIR.. 
-MASUKKAN TELUR YANG DIKACAU SEDIKIT.. 
-MASUKKAN SERBUK VANILA@PERISA 

-MASUKKAN AIR..KACAU SEBATI GUNA WHISK.. 
-MASUKKAN BUTTER YANG DICAIRKAN.. 
-TAPISKAN ADUNAN..SEDIA UNTUK DI MASAK.. 
CARA MEMASAK.. 
-GUNAKAN KUALI NON STICK PAN @KUALI LEPER YG DISAPU SEDIKIT MINYAK 
-TUANG SESENDUK KECIL ADUNAN DALAM KUALI.-JANGAN TEBAL @NIPIS SANGAT.. 
-BIARKAN MASAK SEKETIKA..BILA SUDAH MASAK TERUS ANGKAT ..TAK PERLU DITERBALIKKAN.MAKSUDNYA MASAK SEBELAH BAHAGIAN SAHAJA.. 

INTINYA.. 
-ISI DURIAN YANG DI BUANG BIJINYA - gantik choc *kak noor guna filling durian, jagung dan blueberry 
-150ML FRESH CREAM (DIPUKUL KAKU)- guna whipping cream 

CARA2 MEMBUATNYA.. 
-LETAK KEPINGAN KULIT TADI..YANG LICIN BELAH BAWAH 
-LETAK SESUDU FC..LETAK ISI DURIAN..LETAK FC LAGI DI ATASNYA.. 
-KALAU BESAR KULITNYA BANYAK LAH LETAK INTINYA 
-LIPAT KULIT SEPERTI LIPAT POPIA.. 
-SIMPAN DLM PETI SEJUK..BEBERAPA JAM SEBELUM DIMAKAN.. 




Crepe ni kali ketiga buat lepas buat masuk frezer tak sempat jugak nak potong tengok tu masih ada putih2 tanda sejuk sangat lah tu kan, tapi memang lah crepe ni sangat sedap baik durian ke jagung ke atau blueberry memang terangkat kalau dimakan time panas2..




Memang puas hati buat crepe ni sebab ramai yang suka, Pak Haji gue yang sangat cool tu pun pandai minta crepe ni ada lagi crepe yang buat hari tu??? hahaa ada chance boleh beli durian lagi nanti nak buat sampai jemu dia orang makan..




Tapi kat Brunei ni banyak durian putih je so kena bersabar lah kalau yang isi kuning baru lazat lagi kot 
INSYAALLAH nanti nak buat misi cari durian kuning pulak..


30 comments:

  1. Salam kak noor..
    Sy dah cuba gak bbrapa resepi durian crepes nih..tp lom publish2 lg..hihi...tp mmg jenis durian mempngaruhi byk la utk rasa crepe ni kn,selain crepe yg nipis. Pndpt akak bagaimana? Dah mcm wartawan lak rasa.. pagi2 nih.haha..
    Nak rasa yg k noor buat la..nk gi brunei jap.kiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumslaam Sue
      mmg betul sngt durian amat mempengaruhi rasa crepe kalau duriannya sedap dgn sendrinya crepe jadi lebih lazat dan wangi kan,memang itu lah pendapat kak Noor hahaha,praktis kot jadi wartawan Sue hee
      saat ni masih ada lagi tu kalau nak trbang cepat sikittt tau heee

      Delete
  2. Wallaaaaa..sedapnya ni Kak Nor...kepingin gue makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Rahel kalau makan ni tak cukup satu dua tau pasti nya kita buat banyak2 nnt hahaa

      Delete
  3. waduhhhh terliur singgah sini, jeles akak dah buat gak, yatie gak tak terbuat2...nak buat, tapi bnyk sngt resepi..tak tau nak cuba yg mana satu..meh rasa seketoi crepe durian akak ni..menyelerakan sungguhlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah banyak kali tertelan air liur Yatie dek penangan crepe ni nak order ngan orang pun rasa nya susah sngt nk cari kt sini, terpaksa rajinkan diri buat lah hee tapi berbaloii sangat sedap walau apa pun kulit dan filling nya

      Delete
  4. salam kak noor...walaaa..sudah berjangkit demam crepe duyan jgak dh...kite dh cuba dh..memang sedap crepe duyan ni..skrg dh mcm2 perisa dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Sury tak boleh tahan jugak tengokkan crepe ni kat wall orang kan hari2 mau fenin jugak kaalau tak merasa, perisa ikut fav masing2 kan tapi doyan the best lah..

      Delete
  5. salam kak nor..
    resepi eyna tue zila rasa paling ok lah..x koyak ..snang nk lipat..kecurr plk tgk akk show nie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Zila
      mmg akak nak try jugak ni dok tunggu durian runtuh hahaaa belum dpt durian kuning lagi baru best tapi mmg nampak cantik resepi eyna tu Zila kan..

      Delete
  6. Salam K.Noor,
    fenomena tsunami crepe namanya skrng nie kak...hahaha....
    nmpk cntik je tu ditayang tayang....jap lgi sy smpi ye...nak ambik tiket flight jap...kikiki....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat2 ambik tiket kalau nak rasa ni Syifa hahaa dah tinggal satu dua je tu tapi tkpe akak puasa bagi lah kat tetamu rasa dulu heeeee

      Delete
  7. Kak Noor! cer kirimkan kat saya satu, Nak rasa, sedap ke? saya tak pernah makan 'benda' tu. Tp bila buka blog2 masakan sume riuh cerita psal crepe ni... hurmmmmmmm!....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah Sweetie cayang akak ni dok teringin sangat lah lama asal buka blog dan fb crepe doyan je hidangan nya tak boleh jadi ni mesti kena rasa jugak last2 kena singsing lengan lah walaupun doyan nya taklah lawa sangat hee janji dpt merasa malu lah nak kirim sbb belum cantik sngt heeee nnt next time buat akak kirim ye heee

      Delete
  8. Assalam kak Noor.. mmg demam kus kus crepe dah sekarang ni.. hehee.. bila saya pandang ni, udah terasa cam nak melenggang lagi laa pulak.. Crepe oh Crepe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Sheila skrg ni tengah demam panas panas durian crepe ni kan, sampai lappy pun turut berjangkit demam panas, sekali berlenggang tak mau berenti tau akak pun tak sabar nak berlenggang jugak ni heee

      Delete
  9. salam Kak Noor,
    dah berapa biji bantal creepe akak makan? syok menyental creepe ni, aduh..hancur diet..ki2

    ReplyDelete
  10. Rohah cayang, hari ni posa dong tunggu petang nanti siap lah berbantal2 kot tengha lapo ni orang pun dah kena bantal jugak hahaa

    ReplyDelete
  11. salam ..kak selamat berpuasa. Crepes sekarang tengah meletop di pasaran hehe saya pun baru makan semalam almaklumlah sekarang kan musim durian apalagi semua kuih nak letak durian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tersangat malatop2 Noor Y kan, dah merasa kesedapan crepe ni baru lah puas hati apa lagi time durian sedang bermusim mesti beli simpan bnyak2 dlm frezer kot kan

      Delete
  12. Selamat berpuasa kak Noor.
    Ramai dah yang buat crepe durian,saya juga yg belum cuba2 lagi.Mesti sedapkan....saya belum pernah makan lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Norzie alhamdulillah dah tinggal 1 1/2 jam lagi ni nak berbuka kat Brunei ni masih kuat lepas ni nk gi kedapur jab crepe tu utk malam2 baru besttt

      Delete
  13. Assalamualaikum Kak Noor,
    memang sekarang ni fenomena CD di mana-mana, dengan rupa pentuk dan pelbagai gaya.... dari dapiur Amie aje belum ada paparan CD he he hehh...
    3 hari lepas Amie ada masalah album picasa penuh dan alhamdulillah, semuanya okey... jika Kak Noor perlu untuk kemas kini lebih lanjut, Amie sertakan link tutorial dari blog Qasey Honey di bawah ini ye...
    http://qaseyhoney.blogspot.com/search/label/Tutorial

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam Amie,oh rupanya sama lah masaalah kita ya Mie, tula akak pun tak tau sangat nk godek2 benda ni, tapi alhmadulillah dah ok anak2 yg buat kan, lepas tu baru tengok jugak kt blog QH, dan thanks lah Amie susah2 link kan blog QH kat sini ya, macam2 saja skrg ni kan, tapi yg best crepe ni sedap dah wallah tau..

      Delete
  14. salam kaknoor - dap nya.... menghitung hari nak makan durian. mai tengok bunga kat blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmsalam Mala, dah pi tengok tadi lepas bangun haha,nk balik kmpong ke Mala mai singgah sini no,cantik bunga2 kalau dapat ambik tanam kt brunei ni alangkah bagusnya tapiiiiiiiiiiiiii

      Delete
  15. Salam kak Noor,
    wah terliur GD ngan crepe 3 jenis perasa yg ditayang tuh... memang terbaiklah. tulah bila tgk sana sini org tayang crepe, rasa nak merasa tu meluap-luap je... memang berbaloikan bila kita dah buat sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikmsalam Gya..
      dah jadi musim kan doyan crepe ni yg buat akak tak tahan sakit nak makan heee,dah puas hati dpt makan benda sedap ni kan boleh lah try nnt Gya kan.

      Delete
  16. Hamboi kak noor sayang.umah zila smlm mr laling beli doyan.ni ari mak plak bg.sampai dh demam batuk bagai..l terbuat lg crepe nye..mkn pun lum penah...santek eh tiap ari org load cd nih..adehhh

    ReplyDelete
  17. slm Kak Noor..

    DC ni 1 fenomena kak..kt mne2 ade aje nmpk..mcm2 saiz n kaler ade..bau pon smerbak aje..

    pstt xbjaya ker kak ikut tutorial QH tu..cmne ekk..kesian akak..dh kena guna acc anak..nti senang2 akak try yer..semoga bjaya..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home