Karipap Pusing Inti Paste Kacang Merah

Karipap Pusing Inti Paste Kacang Merah



ASSALAMUALAIKUM  dan selamat berhujung minggu untuk semua, dah lama tak makan karipap pusing bulat ni, baru ni nampak jugak karipap  bulat ni tapi tak pusing kan kat blog IZAH ML terus teringat karipap pusing yang pernah akak makan inti kacang merah ni, jadi semalam sekodeng kat blog RINNCHAN untuk mencari resepi kulit karipap pusing, maka terhasil lah karipap pusing bulat inti paste kacang merah ni, pada pencinta kacang memang sedap lah, tak percaya boleh cuba heee




Bahan untuk doh minyak

300 gm tepung gandum
1/4 cawan minyak masak (boleh jugak guna shortening ikut resepi CHEF LIZA)
1/2 cawan air suam
secubit garam

Masukan tepung dalam bekas besar bersama sedikit garam, tuangkan minyak masak dan gaul lah dengan menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti, dan masukan air sedikit demi sedikit.  Uli lah hingga menjadi doh yang lembut.


Bahan untuk doh marjerin

150 gm tepung gandum
100 gm marjerin

Masukan marjerin dalam sebuah bekas, tambahkan tepung sedikit demi sedikit dan uli lah sehingga doh tidak melekat ditangan
Bulatkan doh minyak lebih besar daripada doh marjerin, masukan doh marjerin kedalam doh minyak dan bulatkan lagi, gelekan campuran doh tadi dah leper gulung seperti swiss  roll.  Gelek memanjang, gulung lagi seperti swiss roll tapi buat gulungan yg pendek, potong lah dengan menggunakan pisau yg tajam setebal 1 cm  dan gelek lagi untuk masukan inti..

Sengaja akak tukar inti karipap ni dengan menggunakan paste kacang merah yg dibeli di kedai tu, bukan malas nak buat inti tau!!!! tapi sebab dah pernah makan yg inti kacang merah lebih sedap pada tekak akak lah, first time makan karipap kacang merah ni dari buatan CHEF LIZA BRUNEI * sayang nya Chef Liza takde blog *tulah nak kongsi dengan adik2 yang lain tak percaya cuba lah,  akak buat bulat tu untuk membezakan dengan inti kentang yang biasa tu, lagipun anak2 memang tak suka yang inti kacang ni, hanya mama sorang je yg fav habis dengan kacang, tapi kalau buat yang bulat ni kena guna dua lapis pastikan jangan tebal sangat potong tu ya pandai2 agak lah, dah masukan inti klim macam biasa dan goreng dengan minyak yg banyak api jangan kuat sangat tau nanti hangus pulak...





Ranggup dan sedap pada yang suka lah





Sampai ke pagi ni masih lagi berkaripap pusing bolat2 ni nak ngopi lah
JOM!!!!!!!

28 comments:

  1. Kak Noor pandai mengolah. Kakak tak pernah lagi makan karipap inti macam ini. teringin juga tapi itulah nak rajin macam Kak Noor entah bila.

    Tengok rangup dan inti teringin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah kakzakie, mesti sedap punya percayalah ~~~ heee
      nak makan mesti rajin lagipun boring kalau tkde buat apa2 kat umah haha

      Delete
  2. wallaaaa..nmpak cun banget karipap lapis kaknoor nih..saya x tau bila nk memberanikan diri melapis karipap..hehe! tp inti kacang tuh mmg saya suker..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak susah lah doc gulung2 gelek, gulung gelek potong jadi lah karipap beranikan je, buat op lagi takut tau daripada buat karipap ni hahaha sorry sje nak kacau doc je

      Delete
  3. wow...sesuatu yg baru ni, nak seketoi Kak Noor...jadilah wat rasa2 je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yatie, kalau dpt bukan seketoii dua tiga ketoii pun nak kasi rasa kesedapan karipap bolat yg ranggup dan manis ni...

      Delete
  4. assalamualaikum.. kak noor cayang...
    amboiiiii comelnye karipap boolat tu.. geram tengok...
    sepanjang beratus2 bijik dah nani dok buat karipap..
    still tak pandai olah karipap pusing tau.. tapi klu
    stall makcik nasi lemak.. nani cari karipap pusing..
    sebab sedap + kulit dia yg berlapis2 tu cantek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waallikmsalam Nani cayang heeee
      tengoklah sapa yg buat ni pun bolat jua tulah karipapnya bolat Nani heee,mesti sedap karipap pusing makcik tu kan..

      Delete
  5. Assalam kak Noor.
    Cantik dan kemas kelim karipap akak ni.Belum pernah makan karipap inti kacang merah...tentu sedap ye kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumslam Norzie
      alahai bagi akak belum cantiks ngt karipap tu sbb jarang buat, tpai boleh lah tuk makan2 family, bagi selera akak mmg sedap yg kacang merah ni power gitu....

      Delete
  6. cantik kak klim karipap tu...pusingannya pun cun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. macih Mar ala pusingan merry go round je heeeeee

      Delete
  7. lain dri yg lain ni kak...selalu inti karipap yg pedas2 je...tp nice la karipapnya tu....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Syifa, skelai makan yg ni mesti dah tak mau yg pedas tu caya lah try lah time santai2 tu....

      Delete
  8. Cantik menawan rupa karipap Kak Noor nan bolat-bolat nih! he he heh.... Amie makan intinya kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie mesti makan dengan karipap nya jugak jgn ngelat ambik intinya saja tau tak baik tu hahahaa

      Delete
  9. Salam berkenalan kak noor....suka saya menjenguk ke blog kakak ni...sunguh menyelerakan gambar2nye membuat saya ingin mencuba......sedapnye kulit karipap pusar yg nampak garing ni....antarlah sikit ke jln muara..hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhwah dari kak noor Nora...
      timakasih coz sudi menjenguk je ikut tingkap blog akak alah malu akak lah blog orang lain lagi hebat tau dgn masakan yg berwarna warni dan kek bertingkat2 akak ni masakan kampongan je,oh ya dari Muara best nya dapat lah jumpa nnt, singgah je kat sg liang kalau mau karipap ni tau

      Delete
  10. kak noor ni mmg super kreatif la.macam masakan dia.ni karipap inti kcang merah lak.rajin yg amat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina cayang..
      akak pun ikut orang jugak lah tkde pun super duper kreatif tapi mmg sedap lah inti kacang merah ni mesti try lah kalau malas nak buat yg berpusing2 tu buat aje karipap biasa tapi taklah seranggup yg pusing

      Delete
  11. karipPap inti kacang merah....memori jauh nun di singapore menggamit kembali...hihi..mcm penulih novel lak kita ni...hah dr karipap tuh dok tergolek2, meh bak kat sini setin...2 kali tengok mcm bentuk topi queen elizebeth jerr...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mokwo cayang
      pernah makan ke kat Singapore memang sedap kan Mokwo??
      tergolek sebelum kena kebas tu skrg ni dah tergolek dlm peyot lah Mokwo ok kasi add cepat nak hantar 5 tin ni hahaha

      Delete
  12. Baru ni tengok karipap inti kacang. Kenalah tukar nama dia sebab inti dia bukan lagi kari. Aaaaa apa kata kita namakan Read Bean puff.

    Eh! tolong hulurkan kopi secawan kak Noor. Nak rasa puff kacang tu. Hujan ni, sejuk2 ni sedap hirup kopi panas.

    ReplyDelete
  13. wah bernas lah idea Sweetie Red Bean Puff, boleh diguna pakai tu sesuai dgn inti nya supaya ada kelainan dgn karipap biasa tu..

    dah hulur tu kopi dan red bean puff tapi tunggu Sweetie tak ambik pun heee dah sejuk kopi tu tau,

    ReplyDelete
  14. sedapnya kakak...
    bole ditry ni..

    ReplyDelete
  15. Sedapnya mkn karipap pusing...cantek da kemas jer...

    ReplyDelete
  16. assalammualaikum kak noor....
    dah lama tak buat karipap pusing ni...
    tengok karipap kak noor , cantik sangat... :)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home