Mini Doughnuts From Cake Pop Maker

Mini Doughnuts From Cake Pop Maker



Selamat ber hari minggu untuk semua yang sudi berkunjung di blog Kak Noor, pada yang sudah bercuti selamat bercuti dan selamat makan angin lah, bagi kami di Brunei Darussalam masih belum bercuti sekolah nya, exam pun masih belum habis anak2 kat sini, tu lah kerja memasak belum selesai ni..

Hari ni kak Noor nak kongsikan resepi mini doughnuts yang datang bersama cake pop maker tu, kira nya first time merasmikan cake pop maker setelah anak2 bawa balik dari UK masa bulan Julai baru ni, bukan apa terlepas pandang tempat simpan maker ni hahaa, baru ternampak dua tiga hari lepas, terus buka rupanya memang dah ada jugak resepi kat dalam maker ni jadi pilih yang mudah dulu doughnuts ni kira nya yang paling senang di buat yang best tak yah nak goreng2 kita BAKO JE....mudah kan..





WHAT YOU WILL NEED...

230 g plain flour
125g caster sugar
1 1/2 tsp baking powder
125g butter melted
180ml milk 
1 egg, lightly beaten
Castor sugar for coating

HOW TO MAKE THEM....

1.  Combine the dry ingredients together in a large bowl.  Whisk together the melted butter, milk and egg in a measuring jug and add to the dry ingredients.  Beat these together until the batter is smooth.

2.  Pre-heat the appliance, grease each mould woth vegetable oil and add enough batter to fill the mould to the brim.  Close the lid and cook for between 4-6 minutes.  The doughnuts should be golden brown and spongy when ready.

3.  Add some caster sugar to a shallow dish, and place the cooked doughnuts into this, shake them around gently to coat the balls evenly with sugar.

4.  If you  would like to inject jam into the centre, place some jam into a heatproof  bowl and microwave for 30 seconds to warm slightly, this makes it easier to inject.
Fill an injector or syringe with  jam and inject a small amount  in the centre of the doughnut.

Wah sekali sekala speaking London lah pulak makcik ni ala yang senang2 boleh lah 
Kalau yang susah2 memang menggaru jugak heeee




Doughnuts mini ni memang ada kelainan sikit sebab dia di bako je taklah terasa berminyak2 sangat konon nak makanan sihat lah tu, tapi kalau simpan icing sugar ke caster sugar ke jangan lebih2 tau nanti kena kencing manis bukan nak sihat malahan tambah sakit lah pulok..




Sila pandang2 saja tau jangan pegang2 ....




Macam snow lah pulak ni kena percikkan  dari icing sugar tu, tapi kata doc sesekali ok kot kan heee


22 comments:

  1. Comelnya donut mini ni.. Untung Kak Noor, anak2 belikan.. Mereka dah tahu minat ibunya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur-nba
      alhamdulillah anak2 mmg dah tau fav mommy kalau gi kedai pasti tengok barang2 cam gini hahaaa pasti comellllll

      Delete
  2. Aduh....comey donuts akak....makin senang plak skrng ni kan....mcm2 cara nak masak...tnggl rajin atau malas je....hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Syifa skrg ni semua dah senang lenang nampaknya mesti kena rajin lah ni kalau tak rugi beli maker segala tu tak guna

      Delete
  3. cute-cute .. teringin jugak nak beli. dah macam2 maker. takut tak terpakai saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui tu Mala banyak snagat barang sampai tak ingat tempat simpan dan kadang2 lupa letak, mesti dok tayang dpn mata baru terpakaiii hee

      Delete
  4. Replies
    1. Ros kalau nak pinjam boleh lah tuk hari ni saja tau esuk nak buat lagi heeee

      Delete
  5. Cantiknya mini donut...tapi cake pop maker tu lagilah buat kita terliur nak memilikinya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie, yalah tu mmg geram tengok barang2 camni, dok bekenan lama dah masa pi uk hari tu tapi dah lebih kg tak jadi beli lah, dah anak2 baru lah smpai hajat mummy heeee

      Delete
  6. Cantiknya kak,geram pulak saya tgk rasa macam nak picit2 aje mini donut akak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norzie...janganlah picit terus je ngap baru bestttt heee gebus debam debum masuk muluttt

      Delete
  7. Salam kak noor...best nyer ade cake pop maker tu ye....nk pinjam kejap blh...hihi.....cute je kn mini donut tu...ade lg ke tak tu...baling2 lh kat sini seketoi 2...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaiakumslam Sury cayang
      bila nak pinjam Sury dtg je sini akak tak kisah meh lah kalau tak boleh jugak terus ngopi disini pun ok gak heee

      Delete
  8. bila datang sini mesti telan air liur.Awat cantik sgt cake pop maker tu..eeee geram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh bekenan kat cake pop maker lah ni Ina, heheee no hal kalau nk test try tokai tengok boleh singgah ambik bila2 masa saja, nak ambik terus pun tkpa kak noor beli lain heee

      Delete
  9. Salaam KaK Noor... apa kata, lepas ni buat takoyaki plak. Lepas tu panggil kita makan. Kita sentiasa sudi menolong..makan... hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takoyaki ke Mama nnti kena cari resepi jugak, first kak Noor buat tu anak2 ckp macam takoyaki lah mak haha, gud idea Mama nnti bila buat boleh jemput semua sabar dulu Mama hokeyyy

      Delete
  10. comel comel lah donut akak tu..
    dah macam aiskrim pun ada..
    meh pinjam maker tu kak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisah dah lama akak tunggu ni takde pun nampak bayang Nisah dtg ambik maker ni heeee tkpe esuk lah ya dah malam ni heeee

      Delete
  11. Replies
    1. mudah dan senang KA skrg ni kan semua nya ada tunggu mood R je kan

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home