Pegedil Lagi & Lagi...

Pegedil Lagi & Lagi...


PEGEDIL KENTANG 


ASSALAMUALAIKUM  dan salam pagi jumaat untuk semua adik2 kak Noor..
Pegedil ni  menu yang tak pernah jemu diminta oleh anak2 akak, buat lah berapa kilo kentang pun pasti akan habis di ratah oleh mereka, ngap ngap ngap tak sedar sepinggan pegedil licin apa lagi kalau cicah sos ke, or di cicah mayonis gini laku je macam goreng pisang panas hahaa...


LEBIH sedap kentang yang digoreng daripada di rebus, kali ini akak ubah suai sikit ikut apa yang ada kat umah ni, cuba semak resepi ya...

Resepi asal adalah dari BUNDO yang terer bab2 pegedil ni terimakasih Bundo saya tak jemu membuat pegedil resepi Bundo haha kongsi lagi ya...







Bahan nya
8 biji kentang kupas cuci bersih dan goreng lalu tumbuk
200 gram isi ayam dikisar akak masak kejab dalam kuali
daun sup dan bawang dihiris kecil
garam dan lada sulah secukupnya
akak tambah sedikit bawang goreng
cili besar yang dihiris kecil
sedikit serbuk buah pala

Semua bahan2 diatas disatukan dan di bulatkan atau dileperkan,celupkan dengan telur kemudian celup lagi sekali dengan breadcrumbs dan gorenglah sehingga masak,dihidangkan bersama sos fav masing2

Pegedil ni anak2 kak Noor ratah je tak makan dengan nasi pun sebab tu lah laju je habis walaupun buat berkilo2 kentang haha


24 comments:

  1. mmg sedap dimakan begitu sahaja pun...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. meratah mmg tak pernah nk berenti kalau dgn pegedil ni sampai kena larikan pinggan Aishah heeeee

      Delete
  2. guna breadcrums ye..blh try ni :)
    mas selalu buat begerdil time msk soto je kak hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas... akak pun dulu2 jarnag jugak buat pegedil ni tapi sejak pandai guna breadcrumbs ni macam sedap sngt so selalu lah akak buat utk anak2 cuba try mesti nk berkali2

      Delete
  3. salam kak nor..bagai orng mengantuk disurungkan bantal... tengah terpikir nak buat pegedil..tiba2 kaknor bg resepi hari ini..tenkiu...
    kalau buat ngan daging pun sedap jugak kan...? breadcrumbs kalau tak letak tak sedap yer kak nor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummuaidan...
      alahaii ye ke ni sila lah buat ikut resepi ni mmg sedap tau, daging pun sodap akak sbb big bos tak suka daging tulah guna ayam je, breadcrumbs tu kalau tk letak pun boleh tpi tak lah ranggup sbb dia yg meranggupkan pegedil ni, kat kedai dekat umah tu tkda breadcrumbs ke heheeee

      Delete
  4. Replies
    1. thanks Wina sudi jenjalan sini anak2 akak pun suka snagat ni kalau buat gini boleh lah try heee

      Delete
  5. salam perkenalan kak noor...sedapnyer pegedil tu...nampak cam nuget pun ada....ni kalau anak2 fiza ni mmg mkn cam tu ja...dapnyer...=)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak noor..
    betul tu, kalau begedil ni, dok cicah2 ngan sos ngan mayonis.. mmg tak sedar.. jap je dah abis.. bagos kan..

    ReplyDelete
  7. salam kenalan jugak utk Hafizah
    terimakasih sudi follow kak noor ya, mmg macam nuget jugak sikit sbb ada breadcrumbs tu boleh try nnt anak2 akak suka bangat ni

    ReplyDelete
  8. waalikumuslam Nani..
    layan je lah selera anak2 selagi sihat walafiat kan kang dah sakit ke masa tk mengizinkan lagi kesian buat masa skrg ni jamu2 je budak2 tu Nani kan heee

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Kak Noor,
    waduhhhhh...terliurlah tngk pegedil akak ni, kena plk ada breadcrumbs..mmng ranggup diluar dan lembut di dlmkan....sedap sampai tak perasan dah berapa ketoi masuk molot....kih3...tul tak???

    ReplyDelete
  10. kak Noor , lalu sini mesti tgk resepi akak yg sentiasa baru . kalo nisah jadi jiran akak, confirm nisah gemuk bau makanan aje kan ..
    Happy weekend kak, Take care !!

    ReplyDelete
  11. Kena cuba resipi ni, mesti sedap... thanks for sharing!

    ReplyDelete
  12. Wow! Special betul pegedil ni Kak Noor... tak tahan tengok sosnya tu...adeeehhh!

    ReplyDelete
  13. salam kaknoor..nmpak begedil tu dh terasa kerangupan kulit luarnye itu..patutla pun boleh ratah cenggitu je kak..daapnyer!

    ReplyDelete
  14. salam kak noor... fuhhh.. tun hantu bergedill.. mmg mkn cicah sos, tun blh ngadap sepinggan sorang2. hihi

    ReplyDelete
  15. salam kak, sedapnya,,heheh kalau saye mk pon tak toleh kiri knn, toleh pggan jek,hihihihi

    ReplyDelete
  16. sedapnya begedil! anak sulung sy cukup suka begedil.. kalau buat diratah2nya aje.. hehe..

    saya dah buat ubi kayu goreng berempah tu... memang mantap! sodap! TQ kak... resepi dah update kat blog.. halalkan ye..

    ReplyDelete
  17. Assallamualaikum kak Noor..

    Sedap begedil ni. Naz kalau buat selalu guna daging lembu.. Pas tu letak bawang goreng cam akak gak. Ratah jer cicah dgn sos mmg best.. Kalau masak soto, tak sah tak de begedil ni..Mr hubby suka sgt sejak kali pertama makan lepas kahwin dulu..

    ReplyDelete
  18. mmg selalu KA buat sebab feveret anak2 hehehe

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home