Masak Cuka Ikan Merah

Masak Cuka Ikan Merah




ASSALAMUALAIKUM dan salam 3 disember untuk semua pengunjung blog akak, masih lagi menu kampong yang tak pernah jemu, untuk yang suka masam dan tak lalu nak makan nasi atau baru baik demam memang best ni makan masak cuka ni, kalau kak Noor masak macam ni memang bertambah nasi, tulah jarang buat, sebab selalu masak yang kegemaran anak2 je, biar lah orang tua ni makan sikit je nasi haha tapi sesekali nak jugak layan selera orang V ni kan, kata boss ok tambah nasi janji happy hahaa...




BAHAN NYA



Beberapa ketul isi ikan ( tak kisahlah ikan apa digaulkan garam dan kunyit dan goreng)
1 inci halia dihiris kecil memanjang
7 ulas bawang merah di belah dua
5 ulas bawang putih jugak dibelah dua
beberapa urat kacang panjang di potong 2 ke 3 inci
1 sudu lada hitam di kisar kasar
1 sudu jintan manis di sangai dan di kisar
1 1/2 sudu cuka
sedikit kunyit serbuk, biji sawi, cili padi atau cili besar yang dibelah
minyak, garam dan gula

Cara nya
Panaskan sedikit minyak tumislah, halia,bawang merah dan putih masukan biji sawi dan bahan kisar dan tumis lah sehingga wangi masukan sedikit kunyit serbuk,cuka dan air secukupnya
Sudah mendidih masukan ikan yg telah digoreng,  kacang panjang, cili padi yg di belah,  garam dan gula sedikit
Masak cuka ni rasa nya mesti ada rasa masam,manis dan masin,jadi kalau buat belum cukup salah satu nya boleh lah tambah apa2 yang kurang ya, kalau tak, tak kick lah masak cuka tu tau!!
Seeloknya masak cuka ni dibuat dan disimpan semalaman baru best dimakan, menjadikan dia lebih MESRA gitu ..





SELAMAT MENCUBA YA 
PADA YANG SUKA MEMANG TAK PAYAH LAUK LAIN KALAU MAKAN MASAK CUKA NI
YANG PERLU HANYA SAMBAL BELACAN JE
PASTI MALATOP NI..


15 comments:

  1. Masakan yg pernah jumpa ni..apatah lagi nak merasa...Menarik..harus cube ni.

    Kak Noor nape komen yg kat n3 kak noor dapat e-mail komen sent failure due to error apa menda ntah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lina, masakan ni famous pada orang2 lama sebelah utara dan selalu mnjadi menu kenduri kendara, tpi kdg dilupakan oleh generasi baru chewahh, tapi akak mmg sngt suka masak cuka sbb akak pun mmg dah lama hahaha

      entah lah LIna yg pasal dpt email sent failure due ti error akak pun tak reti jugak, tapi asalkan akak nampak komen LIna ok lah tu biarkan lah dia failure heeee

      Delete
  2. salam syg kak nor..moning..
    wahh berselera kita klu dpt lauk camne kak..h ehhe hirup2 kuah tue..gaul sikit n nasi hangat..pergghhh x ingat nk keja..he hhee tukar dgn puding jom kak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila, hari2 pun ok kalau lauk ni Zila, akak dok tunggu puding lma snagat ni smpai ke malam tak sampai jugak Zila, ayoyo nampaknya kena buat lah tu nnt kena cari laici dulu hee

      Delete
  3. as salam k.noor....sihat ke kak...
    bila tengok menu akak ni terus teringat awrah mak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmulsam Ucu..
      arwah mak Ucu orang utara ke Cu sbb menu ni rasa nya orang utara je yg suka ni
      al fatihah utk arwah mak Ucu semoga roh nya di cucuri rahmat ya dan utk arwah mak kak Noor jugak semoga mereka aman 'disana'

      Delete
  4. sejenis pun dah blh makan dgn nasi...ada lauk n sayur...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aishah, yalah tu tkpayah dok sibuk lauk lain lagi tapi kalau nak best lagi ada ikan masin dan sambal bacan baru malatop lagiiiiii

      Delete
  5. Nanti nak cube resepi akak,saya buat tak bubuh lada hitam.

    ReplyDelete
  6. Resep yang perlu di coba di rumah, terima kasih sudah berbagi resep

    ReplyDelete
  7. memang meletop lauk begini.. yum yum...

    ReplyDelete
  8. Mmg kesukaan seisi rumh kite klu lauk mcm ni....pehhhh...sodap tu...:-)

    ReplyDelete
  9. salam singgah k.no...best je..pertama kali bc dan tgk resipi ni..hehe

    ReplyDelete
  10. Ingatkan tenggiri je boleh masak cuka, rupanya banyak ikan lain boleh dimasak cara sama ye Kak Noor... alahai...jakunis!

    ReplyDelete
  11. maid makcik saya suker buat masakan ni... mmg ummpp kan kak

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home