Nasi Lemak Dan Sambal Tumis Telur Pecah

Nasi Lemak Dan Sambal Tumis Telur Pecah




SELAMAT PAGI  semua nya yg sudi berkunjung kesini, hari ni hari malas lagi, nasi lemak sekali masak untuk  tiga kali makan hahaha, pagi tengahari dan malam, kadang2 mood kerajinan hilang bila badan terlalu letih kan, jadi makan pun ala kadar aje lah janji kenyang, nasi lemak memang mudah utk disediakan apa lagi bila kita guna santan kotak lagiiiiiiiii mudah..


BAHAN NASI LEMAK 

3 cawan beras basmathi
1 kotak santan segera 250 ml  + air jadikan 4 cawan 
sedikit hirisan halia
2 batang serai diketuk
sedikit garam 

Cuci beras dan masukan kedalam rice cooker bersama semua bahan2 nasi lemak dan ON kan tau, jangan lupa pulak! kes naya tu hee


UNTUK SAMBAL TELUR

Didihkan air sehingga betul2 menggelegak, pecah kan telur perlahan2, kemudian angkat lah jgn terlalu lama telur akan keras, buat lah sehingga habis telur yang di perlukan dan ketepikan

Tumiskan bawang merah dan putih yang telah di tumbuk, dah agak wangi masukan cili kisar seberapa banyak yang suka, budak2 kat umah suka yang pedas2 jadi akak masukan dalam 3 ke 4 sudu jugak lah, letakan gula merah, air asam jawa dan garam, dan masak lah sehingga betul2 kering dan curahkan ke atas telur yg telah di rebus pecah tadi, lembut dan enak bangat dong..

AYAM GORENG tu akak guna kan ayam segera frozen tu je biarkan 1/2 jam setelah kuar dari frezer dan goreng lah, mudah kan nak makan nasi lemak akak ni simple dan tak ambik banyak masa kat dapur time malas lah






SAMBAL TELUR PECAH  YG PEDAS NYA 
YA AMPUNNNNNNN!!!!




JOM MAKAN NASI LEMAK LAPO LAH PULAK NI 
TENGOK MERAH PUTIH TU 
HAHAAA

22 comments:

  1. Assalamualaikum kak noor...
    waduh waduhhhhh.. sedapnya nasi lemak.. complete ngan sambal telor tu.. mmg terliur.. baru je wat nasi lemak 1 peyuk hari ahad lepas.. puas makan dari pagi sampai petang.. alhamdullillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmslaam Nani sorry lambat lagi masuk ofis dah malam baru santai, sama lah kita kalau wat nasi lemak mmg merangkap pagi sampai petang, kalau ada lebih lagi utk esuk pagi lagi hahaha

      Delete
  2. waduhhhh menyelerakan sungguh....lapor lerrrrr singgah sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seharian lah Yatie kami makan nasi lomak ni biar kan hari ni hari lomak heee sampai kena tambah sambal lagi hahaa

      Delete
  3. Saya belum pernah.masak telur cam tu..boleh try lepas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nor, mmg sedap masak telur cam ni lembut se sangat sangat tau, tapi kena jaga lah jgn terlalu lama atas api tu kang keras mmg tak sedap jugak..

      Delete
  4. nasi lemak lover macam saya ni mesti tergoda ngan nasi lemak Kak Noor ni. tengok sambal ngan telur pecah tu menggoda betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaalau orang melayu mmg nasi lemak lover GH kan sbb dari dulu2 dah di trbiahkan makan nasi lomakkkkkkkkk je kan hehe akak pun suka sambal telur kita sama lah

      Delete
  5. Replies
    1. bawa berssabo KA ya tunggu sampai pagi esuk mana tau ada kat gerai nasi lemak cam gini heee

      Delete
  6. Saya pun tak pernah masak telur pecah rebus macam tu kak nor... good idea boleh cuba.. tak payah nak goreng bagai.. jimat minyak kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti di cuba Yati dpt save minyak dan rasa nya sodap sangat lembut dan menggoda gitu tau..

      Delete
  7. Kalau nak lagi mudah... ada... beli... ha..ha..ha.. gurau je kak Noor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sweetie cayang, kalau beli tak sedap hahaha tk ikut citarasa kita, sambal sikit pastu tak pedas lagi hahaha , banyak songeh sngt si tukang masak ni kan tulah dia kena masak hari2 kat umah haha

      Delete
  8. Macamana ni Kak Noor.... Amie sampai dah malam, tentu nasi lemak dah habis hu hu huuuuu berenang balik lagi dengan perut bernyanyi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai kesian, jangan lah berenang balik Amie, kalau dah habis pun akak sanggup masak lagi ni beras banyak ni telor pun masih lagi satu tray hahaa janji jgn berenang je hokeyyy

      Delete
  9. aduhai kak..besar anak mata tgk set ni..apa taknya menggiurkan telur matanya tu, ayam gorengnya,..lelehan sambalnya...perghhh..

    ReplyDelete
  10. aduhhh mmg lapo jadinya bile tgk nasi lemak tu kak...kemain lagi merahnya sambal tumis tu..lg myelerakan dibuatnya...

    ReplyDelete
  11. Sedap ni kak...sambal tu mengancam sungguh...lama dh x buat nasi lemak...ank2 duk rq je suh buat...x brapa rajin lh pulak...beli je..hihi..

    ReplyDelete
  12. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

    ReplyDelete
  13. Ya ampun Kak Noor... dapnyaaaaa sambal tu... esok nak gi beli nasi lemaklah untuk sarapan... haha... nak masak, cili blend dah abes... :D

    ReplyDelete
  14. Tgk nasi lemak akak terus rasa lapar.....sedapnya kak noor.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home