Musim Jambu Air Datang Lagi....

Musim Jambu Air Datang Lagi....



ASSALAMUALAIKUM dan salam pagi jumaat untuk adik2 blogger yang di sayangi, semoga sihat walafiat hendaknya di hari ni ya, hari ni kak Noor nak kongsi kan hasil hobi akak dan hubby pada pokok2 disekeliling pondok kami ni,  antaranya yang sedang berbuah masa ni ialah jambu air merah ni yang tak pernah putus2 berbuah, sebelum ni memang banyak bunga2 dan buah menjadi tapi kadang2 tu malas nak bungkus jadi nya buah tu akan buruk dan memang tak dapat dimakan, baru ni jambu ni berbunga lagi, dan kali ni hubby agak rajin lah membungkus dengan plastik supaya tak kena makan dek ulat dan burung.
ALHAMDULILLAH hasil nya sampai boleh bagi jiran2..


 Sangat dekat dengan umah kan, kalau tangan agak panjang memang dapat ambil dari coridor je

Masa jambu kecik macam ni lah sesuai untuk di bungkus dengan plastik tu, supaya sang ulat akan telan air liur je tengok  jambu tu kan heeee




INI jambu yang dah matang dan boleh lah di petik, memang cantik kalau lepas buka dari plastik tu dan rasa nya pun mmmmmmmm manisss macam madu




PETANG2  ni lah kerja hubby akak membungkus jambu2 yang sesuai, nasib ada camerawoman ambik gambar hahaha





HASIL  dari round pertama yang masak ni dapat lah sebakul penuh, memang tak habis makan
NASIB ada jiran2 sebelah menyebelah boleh lah merasa makan jambu yang manis ni.




MEMANG sedap di cicah dengan kuah rojak Makbee ke, atau apa saja jenis kuah rojak, atau garam belacan mmmmm makan ramai2 kat bawah pokok jambu ni memang sedappppp, tak sedar sebakul jambu ni habis heeee, kalau ada yang nak boleh lah ambik, untuk warga Brunei yang terpandang buah jambu ni boleh datang sendiri ke rumah ambil, free of charge 
BETUL LAH NI SUMPAH WALLAH
KATA P. Ramlie heeee

12 comments:

  1. assalamualaikum kak noor...
    memang telan air liur mak dalam pantang tengok.. hahahahahahahaahahahahahahah.. adoiiiiii!! pos mai sket..

    ReplyDelete
  2. sedapnya Kak Noor..kalau dpt cicah wat colek (ore kelate ckp) fuhhh meleleh..

    ReplyDelete
  3. sedap ni kak noor klu dapat colek ngan kuah rojak.. :b

    ReplyDelete
  4. Aduhhh bukan ulat ajer yang telan air liur kak noor... saya yang tengok pun dah telan air... peberet saya ni jambu air... bila kak noor tulis makan bawah pokok cecah kicap dgn gula.. teringat saya masa kecik2.. selalu buat camtu bawah pokok jambu... mkn dgn kawan2 lepas habis main... rindu lah pulak nak makan jambu air ni :D

    ReplyDelete
  5. Nor, kalau dekat nak je join makan jambu cicah kicap bawah pokok sambil gebang2 petang. gluuupppp!!!

    ReplyDelete
  6. ya ampunnn kak noorrrrr... menelan air liur saya tgk jambu madu tu kak noor... sedapnyer! cantik2 plak tu buahnyer... kalaulah sy berjiran ngan kak noor.. kekekeke...

    memang buah jambu ni sentiasa nak kena dibalut kalau nak mkn buahnya... kalau tak balut mmg habis diserang dek lalat buah.. yg buat sakit hati tu.. nampak dari luar cantik bila belah dua terus nampak makhluk asing kat dlmnya.. hehe..

    ReplyDelete
  7. salam jumaat kak noor! telan ayaq liuq ceq tengok buah jambu kak noor nie.. tp sayang, free offer untuk org brunei je..hahaha..

    ReplyDelete
  8. ya allah jambu...sangatlah jambuuuu rupenye

    ReplyDelete
  9. Segar2 nampaknya... memang mengiurkan... kat pasar lebih kurang RM8 sekilo. Kat R&R pulak boleh cecah RM12 sekilo... Okay saya datang sekarang ambik yang dalam bakul tu...

    ReplyDelete
  10. ya Allah kak nor..kalau dekat mesti dah minta ni..

    ReplyDelete
  11. Aslmkum k.Noor
    suka tengok buah jambu merah k.Noor itu...sy suka jambu cicah kicap dg garam atau mkn dg rojak buah...sedappnya...
    teringat ms rumah sewa di Brunei dulu....buah jambu lebat buat tp ada ulat di dalam...sayang membazir...sy pula malas nak bungkus...

    ReplyDelete
  12. assalam kak noor
    wah bessttttnya kak, eei geram sy tgk buah2 tu
    seronokkan bila berbudi pada tanah ni dan dpt hasilnya
    cicah kuah rojak tu fuhhh memang habis sebesen ni he he

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home