Bicara Kak Noor

Peach And Almond Tart

7

ASSALAMUALAIKUM  dan selamat tahun baru  2013 untuk semua rakan2 blogger, hari ni
1.1.2013 takde lah apa yang istimewa sangat pun kan, cuma nya setiap kali melangkah ke tahun baru bermakna umur kita makin bertambah, yang muda akan jadi sedikit tua, dan yang tua akan jadi lebih tua haha aduiii ini lah yang tak gemo ni kan, takpe lah walaupun dah tua dan berumur kena sentiasa ingat lah, banyak kan amalan kita untuk "kesana" sebab janji ALLAH itu benar, bila2 masa kita pasti di jemput untuk "kesana" pendekata di tahun baru ni azamkan lah diri kita untuk lebihkan amalan2 sunat yang sangat2 di tuntut contohnya solat dhuha

Rasulullah bersabda yang bermaksud, 
“Siapa saja yang dapat mengerjakan sholat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan.

Rasulullah bersabda lagi,
“Sholat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara sholat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat.”


JJJom luangkan sedikit masa kita untuk solat dhuha yuk...
Ra





Berbalik pada resepi kita hari ni, tart ni akak buat dua tiga hari lepas makna nya tahun lepas lah tu kan masa ada kawan akak yang nak datang ke rumah, fikir2 apa nak di jamu sebagai dessert, belek2 buku resepi terjumpa lah peach and almond tart ni, bukan apa nak cari kelaianan la konon lah tu kan heeeee, walaupun first time buat rasa nya mesti kena buat lagi sebab anak2 dan tetamu pun suka jugak, jom tengok resepi, jangan marah tau sebab resepi nya dalam english sebab rasa nya semua orang pun faham kan bahasa masak ni senang je kan walaupun dalam english





FOR THE PASTRY
175g plain flour plus extra for roilling
85g cold, unsalted butter, cut into small pieces
1 tbsb caster sugar
2 egg yolks


FOR THE FILLING
100g caster sugar
140g butter
2 eggs, beaten
140g ground almonds
50g plain flour
3 peaches sliced
apricot jam  *akak tak bubuh pun *




MAKE THE PASTRY
Rub together the flour and butter until it resembles fine breadcrumbs,then mix in the sugar.  Add 1 egg yolk and 1 tsp water, followed by the next yolk and 1 tsp water, until the dough just comes together.  Wrap in cling film and refrigerate for 30 minutes.

BLIND BAKE THE CASE
Turn oven to fan 180C/ conventional 200C/ gas 6. Roll out the pastry on a lightly floured surface, until big enough to line a 23 cam tart tin.  Cut away the excess pastry and patch up any tears.  Line  the tart with greaseproof paper and fill with baking beans.  Bake for 10 minutes, then remove the paper and beans.  Prick several holes in the pastry base, then cook for 10 -15 minutes more until golden.

MAKE THE FILLING
Whisk the sugar and butter together until you have a pale paste.  Beat in the eggs and stir in the almonds and flour.  Spoon into the pastry case, arrange the peach slices on top and bake for 30-40 minutes, until golden.  Cool, before serving, brush the top with jam for a shinny finish.




TIME nak makan tu boleh lah ikut kreativiti dan selera masing2 nak letak apa kat atas tu ya, ni ada cream lebihan dalam petiais boleh jugak di hidangkan dengan tart ni, tapi makan gitu saja pun ok  
SEDAP PASTI NI HEHEEE...


7 comments: Leave Your Comments

  1. nak sepotong kak noor....ina tak reti buat tart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh INa tunggu ja ok nnt sampai lah tu, tkpe tak reti buat sbb buat benda ni tak wajib pun janji reti makan udah lah heee

      Delete
  2. selamat tahun baru kak Nor

    permulaan yg manis semoga kehidupan kita jg manis sentiasa ye
    sedapnya...sy suker peach tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugak dari kak noor utk Mama Sara ok
      alhamdulillah biarlah permulaan yg manis2 dulu lepas tu baru lah yg masam dan masin jugak pedas hee

      Delete
  3. Lazatnya... pemanis mulit ni pembuka tirai 2013, semoga kehidupan sentiasa manis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah2an smoga kemanisan ni akak berterusan hingga ke ujung tahun insyaallah Amie heee

      Delete
  4. salam syg kak nor..
    slamat thun baru kak..wahh pembuka kata 2013..sedapp nie..biasa buat tart apple jew..menarikk:)

    ReplyDelete

Fish

klik-klik nuffnang