Snow Cheese Cake Yang Mantop & Malatop

Snow Cheese Cake Yang Mantop & Malatop




ASSALAMUALAIKUM dan semoga ceria dan sihat2 selalu hendaknya adik2 blogger, bagi akak ALHAMDULILLAH sihat walafiat ada nya, bila dah sihat2 ni start lah projek macam2 kan, takde lain projek kesukaan mesti lah bab masak2 dan makan2, snow kek cheese ni sebenarnya untuk my son inlaw yang birthday nya minggu lepas, walaupun dah lepas tapi sebab bab makan ni mesti nak buat jugak kan, tapi berbaloii lah akak guna resepi ni ternyata sedap dan lembut dan of course sangat laris..




MEMANG ramai yang dah mencuba resepi ni termasuk KAK ZAI  RAHEL  MAMAFAMI 
IZAH ML  dan yg latest MAMASYA  kot jugak ramai lagi yg tak tersebut di sini, kak noor pun baru first time buat guna resepi ni biasa nya akak guna tepung optima untuk kek span tu lebih mudah tapi sengaja kali ni nak susahkan diri  sikit heee, bukan apa mesti kena cuba banyak2 resepi baru dapat bandingkan yang mana sedap kan, tapi rasa nya dua2 pun sedap lah, janji halal kan, untuk semua chef2 yang akak sebutkan kat atas tu izinkan akak kongsikan resepi kat sini pulak ya, minta halal tau...





Kek Cheese Bersalji
Resepi : Sherry mz@MyR
Sumber: Kzai@Teratakimpian
  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)


 Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.

2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.

3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.

4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.

5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.

6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.

7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.

8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.

9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.




SELAMAT MENCUBA UTK YANG BELUM MENCUBA JANGAN LAMBAT2 MENCUBA
RUGI TAU TAK DAPAT MERASA KEK YANG LEMBUT DAN PASTINYA 
SEDAP MANTOP DAN MALATOP NI...

25 comments:

  1. As Salam Kak Noor :)
    Rindu sangat2x hehehe
    lama betul dapur Hawa bercuti....
    Dah salin resipi nie lama daaa tapi masih blm terbuat2 insyallah nak merajinkan diri utk update blog yg dah bersawang tuh kikiki

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak Noor,
    perghhhhhh terliur je pepagi tngk kek yg mewah dngn cheese ni....mmng sedapkan kek ni, Yatie pun dah pernah buat,mmng nak kena buat lagi ni gara2 terliur tngk kek akak....he3..

    ReplyDelete
  3. Kak Noor,

    terliur sungguh tengok kek nie..resipi simpan lama dah tapi tak buat2 juga sebab cis tu mahal benar hihihi..selalu pikir apa rasa kek nie kan..tengok kak noor tayang ermmmmm....

    ReplyDelete
  4. yumyumm.. kek dia mmg lembut kak kak noor.. tp sy kurang suka pulak dgn cheddar cheese bila digabungkan dgn kek & krim yg manis tu.. jd sy tabur sikit jer.. hehehe... nnt sy buat tayangan yg sama pulak ye.. cuma tak tau bila.. hehe..

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Noor...

    Kalau nak tahu, ini kali kedua kita buat kek ala ala sponge ni yang menjadi. Otherwise, madang bantat je my sponge cake. Tu la yang buat sekali pas tu lom buat-buat lagi sebab takut next trial tak jadi plak... hehehehe... What i can say about this cake is.... SIMPLY DELICIOUS!

    ReplyDelete
  6. dapppp ..... bila nak rajin tak tau ..

    ReplyDelete
  7. bila nak buat ni ek.. esok la kut :)

    ReplyDelete
  8. salam kak noor...

    nak kena try gak nih...sebelum tu mai chek nak rasa sepotong...hehehee

    ReplyDelete
  9. amboi kak noor, harus ku cuba nie..:) nampak maveles sungguh..

    ReplyDelete
  10. Asslmkum kak Noor.
    Aduiihh..Tak boleh tengok lama2..Terliur tau.

    ReplyDelete
  11. mesti sedap ni... bilalah dapat cuba ...hee..

    ReplyDelete
  12. wah akak smakin rancak nmpk bikin kek yg sedap2 skrg..hihi..nmpknye QH la yg ktinggalan nk buat kek ni...

    ReplyDelete
  13. assalam kak nor
    wah mengoda saya lagi la tu he heee ada masa nak jg cuba buat nanti
    sedap ye kak noor , nampak pun menyelerakan sungguh

    ReplyDelete
  14. salam kak noor ...kek ni dah lame masuk list...tapi memandangkan dia punya lelemak tepu yg begitu kaya sekali..selalu jek tak jadi buat...tapi dah kak noor goda nih..mesti kena buatlah nanti!!!

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Noor...
    Amboi...menggoda sangat cheese tu....byk....hihi

    ReplyDelete
  16. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your further post thank you once again.
    My weblog ; alohos.com

    ReplyDelete
  17. mmg mantop meletup kak NOOr...sedap tak terkata..

    ReplyDelete
  18. assalam kak Noor.. mmg superb mantoppp.. nak sepotong.. :b

    ReplyDelete
  19. Salam kak noor...sy dh try resepi cheese cake..tp knpa dia turun kt tgh??? Tp mmang trsgt2 sedap...lembut sgt2..tolong kak noor...huhu

    ReplyDelete
  20. Kak noor, nk tanya telor ayam guna gred apa? Gred b ka? Plzzz...tlng sy akak...huhu...suami n anak2 sgt2 suka...:-)

    ReplyDelete
  21. sedap mak teh nooriah...jemput follow blog saya sama www.miraclevitamins.blogspot.com..bila2 nak order shaklee boleh contact saya..(Anak Mak Ndak Pokok Tai)..hihi..kakak kepada Nurul huda, Siti Munirah dan Nurul Busyra...salam perkenalan

    ReplyDelete
  22. akak gune loyang yang berapa inci ye?

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home