Yogurt Brownies Yang Moist Dan Lazat

Yogurt Brownies Yang Moist Dan Lazat



ASSALAMUALAIKUM dan salam hari isnin untuk semua, dua hari tak ber BW rasa lama sangat heeee bukan ape badan pun kurang sihat jadi nya mood tarak mari, jadi nya diam2 je sampai dah ok sikit baru lah ada mood nak tulis..

DAH dua tiga hari buat brownies ni kebetulan dah buat brownies, ada pulak kawan yang tefon nak datang kat umah, jadi memang rezeki kawan akak tu lah, jadi nya makan punya makan sampai tak ingat nak snap gambar yg sudah di potong tu, jadi nya adik2 terpaksa jamu mata yang sebiji ni je lah ya, kalau potong pun memang pun tak dapat makan jugak kan heee...





RESEPI ni kak Noor ambil dari blog Hanimmdzain sebab bekenan kat yogurt yang akak dah beli tapi tak tau nak buat apa jadi takut expired, jadi nya buat lah brownies ni, jadi akak tukar lah nama nya jadi Yogurt Brownies, yang asal nya diletak nama Brownies with Cherries oleh HANIM,thanks Hanim akak kongsikan resepi brownies ni kat blog akak jugak..

BROWNIES with CHERRIES


a. 1cwn susu segar/cair
    1 cawan mentega cair
    11/2 cawan gula perang
    1 cwn plain yogurt 
    1 cwn air panas ( gaul sebati )

b. 3 biji telur
    1 sdk esen vanilla ( pukul sebati )

c.  2 cwn tepung gandum
    1cwn serbuk koko
    1sdk baking powder
    1 sdk soda bikarbonat
    1/2 sdk garam ( ayak semuanya)

Campur B dlm A..gaul sebati..kemudian sikit sikit masukkan C..gaul lagi hingga semua sebati.

Kemudian bakar dlm loyang yg telah di lapik ..bakar selama 30 minit 180..



INI LAH brownies yang telah di make up ala kadar lah, sebenarnya tak make up pun dah sedap brownies ni dengan rasa nya yang moist dan lembut, ni sebab ada lebihan coklat bar tu jadi nya akak double boil kan dan letak atas brownies ni dan percik lah apa yang ada kat rumah  tu, yang penting tetamu akak cakap sedappppp hahaha..




ALHAMDULILLAH brownies ni sangat laris sampai bila dah potong tu tak sempat lagi nak ambik gambar, INSYAALLAH next time nk buat lagi dan pasti nak suruh posing banyak2 hehe
SELAMAT MENCUBA UNTUK ADIK2 SEMUA ..

11 comments:

  1. Assalamualaikum kak Nooor harap sihat2 belaka pehhh sdp tu brownies...nak pulak letak coklat diatasnye...resepi pun npk mudah...

    ReplyDelete
  2. bukan main merekah lagi si brownies tu... ogyep nak plain aje ya.. tak nak ada ganache nya.. melompat2 glukos index ku nanti...

    ReplyDelete
  3. Selamat pagi Kak Noor.... sukanya kalau ada bubuh yogurt ...lagilah bila dah jadi brownies yang moist tu... tak cukup sepotong saya makan kak!

    ReplyDelete
  4. kak noor ni asik masak2 je tapi maintain je badan tu.ina skrg ni tengah diet coz berat naik mendadak cuti sekolah ritu..kek2 mmg tak buat la skrg ni hehehhe.Tggu berat turun ke 55kg baru nak baking balik.

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Nooriah...
    Pagi2 ni tak boleh tahan nampak brownies tu...byk coklatnya....

    ReplyDelete
  6. ya allah suka nyer kek coklatttttt!!

    ReplyDelete
  7. Yuummmyy betul tengok kek coklat tu...

    ReplyDelete
  8. sedap tu kak noor.. brownis ni makan seketul tak cukup... tak mcm kita makan kek cepat muak.. hehe..

    ReplyDelete
  9. Kalau Ogyep yummy mellow tak nak yang berganache sebab takut melompat2 glukos index dlm badannya, saya pulak nak cubit-cubit sikit je... Jgn buat pasal.. kang tak pasal2 tiga minggu tak bangun diserang sakit kepala... coklat tu...

    ReplyDelete
  10. Aduhai tgk pun dah terliuq ni kak noor!

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home