Kari Ikan Rempah Kisar

Kari Ikan Rempah Kisar


ASSALAMUALAIKUM  dan happy weekend utk semua blogger, diam tak diam hari ni dah hari sabtu balik kan, sekejab je masa berlalu, semoga kita semua sihat walafiat disamping tugasan harian ya...

Hari ni kak Noor nak kongsikan resepi kari rempah sendiri buat, gara2 dah kehabisan stok, tapi dah berangan nak masak kari, jadi terpaksa lah rajinkan diri buat paste sendiri, nasib bahan2 kari dah standbye je kalau tidak memang kempunan lah, kat umah akak ni masakan mesti ada merah2 sebab ada anak kak noor yang sorang tu, kalau kat meja tak de yang merah pasti monjong je muka dia, tak kira lah apa saja janji ada merah2 masakan tu pelik tapi benar ni kan...



Kari Ikan Rempah Kisar
Olahan :  Bicara Kak Noor


BAHAN

1/2 kg ikan kembong dibersihkan
1 1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
Sedikit halba campur
sedikit daun kari
sedikit air asam jawa
1 biji ubi keledek di potong

BAHAN KISAR

3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1/2  inci lengkuas

1 sudu ketumbar goreng tanpa minyak
1 sudu jintan manis goreng tanpa minyak
1 sudu jintan putih goreng tanpa minyak
15 biji cili kering direbus dulu
1 inci kunyit hidup

CARA

Panaskan 3 sudu minyak masak dan tumis lah bahan kisar bawang putih, bawang merah, halia dan lengkuas sehingga wangi, masukan halba campur dan daun kari, dan biarkan pecah minyak baru masukan bahan kisar ketumbar, jintan putih, jintan manis, cili kering dan kunyit, kacau lagi sehingga pecah minyak sekali lagi, kalau perlu masukan pati santan dan perlahankan api biarkan rempah ni merenih dan betul2 masak.
Masukan ubi keledek yang telah di potong bersama dengan lebihan santan dan air asam jawa dan garam, bila ubi dah empuk baru masukan ikan...jangan lama tau lepas masukan ikan tu kejab je pun ikan dah masak, jadi boleh lah di angkat dan di hidangkan dengan nasi panasss aduh, tak tau lah sapa yang kena ni hahahaa...







SELAMAT MENJAMU SELERA YA 
KAK NOOR DAH LAPO NI JOMMM!!!!

15 comments:

  1. salam Kak Nor, sedapnyer gulai ikan dengan rempah buat sendiri.. kena cuba ni..copy respi dulu yer, tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan Cendana sayang copy dan buat tau, pasti nak berkali2 rempah ni sbb rasa nya agak lain dan fresh mresh gitu

      Delete
  2. assalam kak Noor...wow rempah home made..kira 'rempah giling' la ni ya...menarik ni.Kalau wat kari rempah beli cam kurang mencabar gitew..dah ada resepi ni bleh la try.
    Nak tanya segala rempah ratus tu sukatan 1 sudu apa kak Noor.Sudu besar ke sudu kecil/sudu teh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmussalam Lina..
      alahai sorry lupa nak tulis sudu besar lah tu kalau sudu kecik tk rasa sngt rempah dia tu, maksud nya tak wnagi,ta pi kalu sudu besaq baru harum semerbak satu rumah mesti try ni sedapppp snagatttt,tpi kdg2 kita nak cepat semua tak mau buat yg banyak kerja ni kan

      Delete
  3. Ala Ka Noor ni... kakak sekarang masih di office lagi kerja half-day. Nampak curry ikan ni betul-betul buat kakak macam nak balik cari curry ikan macam ini. Nak buat rempah giling bukan mudah kalau tak pandai..

    ReplyDelete
  4. Wa....rempah buat sendiri....msti harum je bau time menumisnya......mak sy pun kadang buat cmni kak bila rajin la.....lgi sedap kan...

    ReplyDelete
  5. Wah Kak Noor, nengokkan rempah kisar Kak Noor ni.. teringat kat Arwah MAk Mertua, cos Arwah memang x suka guna rempah kari segera.. selalunya Arwah akan buat sendiri.. sedappp nya Kak Noor..

    ReplyDelete
  6. Cicah dengan lempeng tepung pun sodap...

    ReplyDelete
  7. wow kak nor mmg betul2 tergoda ni.nampak rempah buat sednri mcm lagi best je.oh anak kaknoor mesti nak masakan yg ada merah2 kaler dia ye.org kata merah2 ni mmg bangkitkan selera.

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Noor...Ohhh bestnya ada cara buat rempah sendiri..bak kata orang, sesekali nak ubah selera bolehlah cuba resipi ni....

    ReplyDelete
  9. wah pekat elok karinyer tu sedap makan dgn roti or pulut juga hehehe

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum, menarik sungguh kari ikan kak Noor ni, buat saya lapo jugak. baru tadi nmpk Lina_pg msk tu yg terus mai sini. izinkan saya link di blog saya ya..:))

    ReplyDelete
  11. Terima kasih kak Noor....
    Inilah salah satu resepi yg tk dan saya nk tuntut dari arwah mak saya....mmg duk cari pun...nk masak jugak tapi tk tergamak nk makan...teringat arwah mak..dulu dia guna batu giling utk buat rempah kari ni..lepas tu pkai belender...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tambah lagi...kena plak gulai ikan puyu atau sepat benua dgn ubi "tum"..kena kepala ikan haruan...aduuiihhh

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home