Best Nutella Brownies Yang Moist Dan Lazat

Best Nutella Brownies Yang Moist Dan Lazat

ASSALAMUALAIKUM  dan selamat pagi untuk semua adik2 blogger, diharap semua nya sihat dan masih aktif  ber blog walking lah ya, sebab lately akak tengok ada yang dah tak muncul2 hehe macam akak jugak kalau sibuk memang tenggelam dek tugasan yang banyak tu..tapi walaupun tenggelam masih jugak teringat untuk ber bw ni apa nak buat dah jatuh cintan cintun dengan aktiviti alam maya ni kan..



Hari ni kak Noor nak kongsikan satu resepi yang akak intai dari blog 
IZAH MUFFIN LOVER , bekenan sangat tengok browmies IZAH tu jadi akak buatlah tapi ada jugak lah akak derhaka sikit tambah susu segar sebab akak tengok adunan tu agak kental takut pulak keras jadi nya terus tambah susu segar sikit, hehee jangan marah ya IZAH akak derhaka resepi Izah sebab akak suka yg lebih lembut sebab dah takde gigi ni heeee dan izinkan akak kongsikan jugak resepi ni di blog akak ikut "penderhakaan" yg di buat ya tak banyak pun derhaka sure tak kena buang negeri kot ...




BEST NUTELLA BROWNIES


BAHAN
113gm butter
1/2 cup serbuk koko 
3/4 cup gula 
1/2 cup nutella
85 gm coklat di potong
2 biji telur
1/2 cup tepung
1/2 sk garam
* 1/2 sk baking powder - saya tambah kak noor pun tambah
1/4 cawan susu segar  kak noor tambah

CARA NYA

Satukan butter dan serbuk koko ke dalam mangkuk dan panaskan sebentar sehingga butter cair ke dalam oven. * Saya buat cara double boiling sehingga butter cair.
Apabila butter cair, pukul sehingga keduanya sebati, licin dan lembut.
Kemudian masukkan pula gula, nutella dan coklat potong. Kacau lagi hingga sebati dan licin.
Kemudian masukkan pula telur dan sebatikan.
Akhir ayakkan tepung, garam dan baking powder. Masukkan ke dalam bancuhan tadi. 
Kacau perlahan-lahan menggunakan spatula.
Masukkan ke dalam acuan muffin. Boleh taburkan dengan coklat chip, kismis atau kekacang.
Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.
Kak Noor letakkan dalam acuan muffin sebab senang nak makan tak payah potong 
Satu adunan dapat dalam 12 biji  acuan muffin.







Tujuan akak buat 2 versi tu satu di letak badam dan satu lagi di letak manik2 kecil tu sebabbbbbb ada yang tak suka badam, dan ada sorang tu hantu badam, jadi nya kena lah buat yg kegemaran masing2 lah haha



Selamat mencuba untuk adik2 ku sayang jugak anak2 mama resepi yang simple ni tapi sangat sedap bila makan panas, sebab coklat yang kita potong tu akan cair masa panas seolah macam "lava cake" pun ada jugak...

15 comments:

  1. As'salam Kak Noor cayangg :)

    ct dah sampai ni kak, kira hari ni ada lebih free sikit. esok lusa tak pasti pulak hehehe. jangan kecil hati kalau ct tak singgah ya, bukan lupa tapi sibuk kak dengan tugasan yang diberi huhuhu. rindu nak bw tapi pelan2lah nanti ct sampai juga :)

    kalau kak Noor tak ada gigi kemam2 telan aje kak hehehe. jangan lupa sedia air kat sebelah takut terbegek nanti hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumussalam Ct thanks walaupun sibuk dgn tugas yg diberi masih sempat meninggalkan jejak kat blog akak, akak amat menghargai nya biasa lah kalau dah terer tu mesti banyak tugasan di bagi, semoga Ct terus sukses dlm kerja memasak dan semoga banyak lagi resepi Ct masuk majalah heee

      hahaha tu lah kek pun kena kemam2 jugak dah kes berat jugak tu kan mmg kes tkde gigi langsung lah tu haa

      Delete
  2. Kakcik ni memang sukaaaaa sangat makan. Tapi bila bab buat, besar punya M dok ada... ;-)

    ReplyDelete
  3. hitam tapi menawan...nak brg 2-3 cuppies leh tak?

    ReplyDelete
  4. kak....tak tahan tgk..nak buat ntah bila..

    ReplyDelete
  5. Pasti akan ku terai wahai kak noor cayang...:-)
    Simpan rspi nya dulu ye..

    ReplyDelete
  6. nyum nyummm... nak bawa lari 2 ketul nutella brownies Kak Noor....

    ReplyDelete
  7. salam kak noor..
    nampak sedap tu kak... saya ni.. tiap kali mandang nutella kat pasaraya.. fikir 5, 6 kali nak ambik bila tengok harganya tu kak.. mmg tak pernah merasa pun nutella tu.. kesian kan kak.. hehe.. kalau ada rezeki nak kena beli juga... jgn sampai org kata 'darat' sangat tak pernah makan.. hihi...

    ReplyDelete
  8. salam kak noor. nampak sedap sgtlah !

    ReplyDelete
  9. salam ka noor..resepinya simple & nampak sedap!

    ReplyDelete
  10. oven tu pakai api atas ke bawah?? ke dua-dua sekali??

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home