Blueberry Cheese Tart Versi Deco

Blueberry Cheese Tart Versi Deco



ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi untuk adik blogger semua, hari ni mood rajin mengupdate blog ambil mood dari Kak Wan Blog Citarasawan yang bagi inspirasi supaya lebih bersemangat untuk ber blog, jadi petang semalam maka dengan rajin nya jadi lah tart yang versi deco ala kadar ni yang di intai dari blog 
Alhamdulillah hasil dari godek2 tu dan ikut arahan sifu hasilnya memuaskan hati gue hee
Pada Kak Wan & Ita izinkan kak Noor kongsikan resepi tart ni disini jugak ya untuk rujukan anak2 suatu hari nanti.





BLUEBERRY CHEESE TART
Sumber : Azita Zain

Kulit Tart

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Acuan tart 

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
  
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. 

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.






Cream Cheese
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Adunan jangan terlalu lembik dan jangan terlalu keras.

Masukkan filling ke dalam kulit tart. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

Kemudian boleh lah kita mulakan proses untuk melorek atas cheese tart tadi.
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidak secantik yang kita inginkan.
Untuk corak bunga ni, masukkan adunan cheese yang telah diwarnakan ke dalam piping bag dan gunting hujungnya kecil aje. Kemudian buatkan corak bunga dengan warna merah jambu dan hijau untuk daun. Untuk tangkainya, gunakan lidi yang halus, celupkan hujung lidi dalam coklat emulco dan tarik dari kudup bunga ke bawah. Tarik lembut-lembut aje..

Bila dah siap semuanya bakar semula dalam ketuhar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.




Yang pasti makan tart ni tak boleh sebijik mesti berbijik2 kan takpe sesekali kan bukan selalu pun tart ni janji ingat ok lah tu heee

13 comments:

  1. waduhhhhhh..cantik cheese tart akak ni, terliur je di buatnya...yatie suka makan tapi malasnya nak buat...nak order jelah ngan akak..leh kan...

    ReplyDelete
  2. lawa gak bunga tepek atasnya tu kak....:-)l

    ReplyDelete
  3. cantekknya corat bunga tu...kak noor...

    ReplyDelete
  4. cantik sangat tu kak noor... nakkkkk!!

    aduh aduh aduhhh.. aduh duhh... mana tahannnn.. hihi...
    pepagi sy dah nyanyi lagu dangdut ni kak Noor... td tengok kak Nor secubit garam tayang cistat gak... ni masuk dpur kak Noor pun tayang cistat jugak... doa2kan sy mendapat seru utk bercistat juga dlm masa terdekat ni kak Noor.. hehehe... yeye aje sy ni.. kang blk rumah semangat merudum semula.. kikiki...

    ReplyDelete
  5. Comelnya Cheese tat itew,udah lama gue nggak mamam cheese tart..tolong pos sikit ke Sabah...

    ReplyDelete
  6. oh kak noor.. sungguh ku tergudaa.. bilalaa agaknya jari jemari ni dapat menghasilkan tart sechumil ini..

    ReplyDelete
  7. Cantik molek!!!! Ngap sebiji-sebiji masuk mulut ni Kak Noor!!!!!

    ReplyDelete
  8. Cute miut tu kak nor..lama dh x buat..sedapnyaa..

    ReplyDelete
  9. As salam ..nk tny jns pewarna mcmna yg akk guna yer..Tq

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home