Chocolate Cake Pop & Blog Setahun Jagung

Chocolate Cake Pop & Blog Setahun Jagung

ASSALAMUALAIKUM dan selamat berhari minggu untuk semua adik2 blogger yang disayangi,  diam tak diam hari ni 17hb. Mac 2013 genap lah setahun jagung blog akak yang tak seberapa ini, terimakasih banyak2 pada yang sudi berkunjung ke blog ini, samaada yang silent reader ke atau yang sudi meninggalkan komen2 menarik, tak terfikir dulu di usia yang dah setengah abad ++ ni masih mampu menulis blog masakan yang pada mula nya untuk rujukan anak2 yang jauh di seberang lautan je, tapi akhirnya dah jatuh cintan cintun pulak dengan dunia blog ni, yang mesti di lawati setiap hari, walaupun takde entry baru tapi nak jugak tengok yang kenkawan lain, biasa lah tugas surirumah ni ada kala nya dapat goyang kaki je, tapi ada kala nya sampai lenguh kaki tu lah  jadi blog pun tak "feduli" jugak...

THANKS UNTUK BALQIS NAZID YANG MULAKAN SEMUA INI
KALAU TAK KAK NOOR TAK KENAL APA ITU BLOG, TAK RETI, PAYAH DAN SEMUA YG NEGATIF TAPI ALHAMDULILLAH SEKARANG DAH OK WALAUPUN TAKLAH SEPANDAI MANA MENGURUSI BLOG NI YG PENTING BOLEH JALAN SENDIRI TAK BERGANTUNG DENGAN ORANG HEEE..



Hari ni kak Noor nak kongsikan Resepi Chocolate Cake Pops yang maker nya di beli di negeri Queen tu, dah kebetulan ada mug Kate & William tu jadi biarlah entry kali ni akak kumpulkan semuanya kak sini Nenek Queen dan cucu2 nya baru adil kan ..



Chocolate Cake Pops

BAHAN
  • 125 gm butter sejuk
  • 125 gm gula caster
  • 2 biji telur gred B
  • 100 gm tepung naik sendiri
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu besar susu segar
CARA
  • Pukul butter dan gula sehingga kembang.
  • Masukan satu persatu telur kedalam adunan dan pukul lagi hingga sebati, boleh jugak guna mixer untuk memudahkan kita.
  • Ayak tepung dan serbuk koko kedalam adunan tambahkan susu dan pukul lah sehingga sebati.
  • Panaskan cake pop maker masukan sesudu atau sehingga penuh lubang maker tu dan tutup tudung, biarkan 4-6 minit atau sehingga masak.
  • Buatlah sehingga habis adunan
  • Sepatutnya kena salut coklat lagi kat kek comey ni tapi anak2 dah tak sabar nak makan, jadi nya lain kali je akak salut coklat lawa ok.



Sebelum ni akak dah buat mini donut guna acuan cake pop ni di sebabkan permintaan yang sangat tinggi dan laris bebeno jadi nya memang tak tunggu lama lah untuk yang second round nya..





Memang sedap di layan masa panas2 lembut dan mmmm enak bangat ni




Apa lagi di hidangkan dalam mug KATE & WILLIAM ni kan ada yang bekenan tak?
Kesuma Angsana cemana?? selalu buat entry Kate kan mesti tergoda kan heee
AMBIL LAH mug tu kalau mau ya sekali dengan cake pop tu gratis tu..



Sebenarnya memang banyak jugak lah akak beli mug dan yg lain masa ke UK June tahun lepas, memang geram sangat tengok benda2 ni semua termasuk Cake Pop Maker ni dan harga nya rasa nya tak mahal sangat lah mampu kita beli.

Kalau ada yang belum pernah tengok maker tu ni lah dia comey je, hanyak 6 biji sekali bako memang agak lambat lah apa lagi untuk Chocolate Cake Pop akak buat dua adunan supaya puas anak2 makan 



Ok tamat sudah cerita blog yang setahun jagung ni, maaf ya kalau sekiranya kak Noor ada membuat salah dan silap semasa 365 hari bersama adik2 tersayang, Insyaallah jika masa terluang pasti akak akan mengunjungi adik2 blogger semua walaupun hanya di alam maya ni.

15 comments:

  1. Assalamuaikum Noor,, hepi 1st bloggersary buat blog dapur kak noor.. tahniah semoga bersemangat lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumussalam Kak Wan, terimakasih banyak2 kerana KI sudi singgah di blog saya yg masih kureng segala nya ni, KI mmg hebat saya selalu rujuk blog Kak Wan tengok macam2 dan kak Wan mmg layak masuk majalah segala sangat kreatif, thanks lagi sekali yg sudi terbang ke sini :)

      Delete
  2. Asslmkm kak Noor.
    Happy anniversary. . Semoga terus semangat berblog. Share resepi dan cerita. Love u kak. :-)

    ReplyDelete
  3. memang rasa seronok kan kak noor, tau2 dah setahun...tahniah dan semoga terus berjaya

    ReplyDelete
  4. hepy 1st anivesry tuk blog dan tuannya....:-)
    anak sy msti suka kek cmni...comey je...senang nak ngap....kat msia ada ke jual maker ni....? cam x penah jumpa je kak....

    ReplyDelete
  5. Wah! Dah setahun umurnya dah pandai berlarilah ni Kak Noor...teahniah kak, moga terus rajin berblogging!

    ReplyDelete
  6. salam k.noor.. tahniah! dah setahun umur blog k.noor ya.. semoga terus berkarya di alam maya ni k.noor dgn menu2 yg best :)

    ReplyDelete
  7. Happy 1st bloggersary untuk Bicara Kak Noor dan tahniah untuk tuannya... semuga terus rajin berblogging dengan resepi yg enak2...

    x nak kek pop tu, tp nak mugnya je boleh? he he he

    ReplyDelete
  8. salam noor, hepi 1st anivesry utk blog dn tuannya...semoga terus rajin berblogging dgn rspi yg cedap2..(teringin sekali nk berblog tpi lum ada keyakinan lgi huhu...) zila66

    ReplyDelete
  9. tahniah kak,dah boleh berlari laju dgn blog kesayangan,moga terus aktif berblogging..cake pop tu cumil2...satu pop sekali masuk dalam mulut..bisa deh...

    ReplyDelete
  10. sorry lambat wish, btw tahniah Kak Noor, Happy 1st bloggersary..moga terus sukses dan berkongsi resepi dan petua pada kami semua lagi dan lagi dan lagi...

    ReplyDelete
  11. Lmbat ckit kmari kmari kak..hppy 1st anvsry moga lbh suksess kak nor..tq sudi brkongsi cerita dn resepi disini..

    ReplyDelete
  12. slm kak Noor..maaf kak lambt spi ke sini...
    TAHNIAH n hppy 1st bloggersary kak...semoga akan terus bkarya n sukses...

    ReplyDelete
  13. happy belated 1st bloggersary kak noor, salam ukhuwah dari saya di malaysia.... rasa-rasanya resepi kek pop ni boleh guna buble wafle maker kut...ape pendapat kak noor or keawan2 kat sini?

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home