Mini Donut Yang Gebus...

Mini Donut Yang Gebus...



ASSALAMUALAIKUM semoga adik2 blogger sihat walafiat ya, petang tadi akak sibuk dok delete entah apa2 masuk kat FB tu, ramai yg kena tag oleh video tak senonoh tu kabar nya lah, kalau ada diantara adik2 blogger yg kena tag tadi sorry ya, sebenarnya bukan akak tu, puas mendelete berjam jugak lah, buang satu timbul lagi satu, sampai tukar password FB pun masih tak laku jugak,  lepas tu biarkan saja dah lenguh tangan ni haha, pergi dapur buat donut kecik ni sebab dah lama di minta oleh anak kak Noor, makan donut puas hati hilang lenguh tangan semua..







APA YANG KITA PERLU KAN

230 gm tepung gandum
125 gm gula halus
1 1/2 tsp baking powder
125g mentega cair
180ml susu segar
1 biji telur di pukul 
Gula kastor untuk di tabur

CARA MEMBUAT NYA
  •  Campurkan semua bahan kering dalam mangkok besar dan gaulkan bersama dengan mentega cair, susu dan telur.  Pukul sehingga menjadi batter  yang licin. 
  •  Panaskan donut maker, dan gris kan sedikit dengan minyak dan masukan adunan batter dan tutupkan tudung maker, dan masaklah lebihkurang 4 - 6 minit sehingga donut menjadi perang. 
  • Letakkan gula halus dalam satu bekas dan gaulkan donut yang telah di masak ni dengan gula, atau boleh jugak di ayak didalam penapis untuk mencantikan dan melicinkan donut tersebut.
Jika suka boleh jugak kita letak kan jem atau apa2 filling kat dalam donut tadi sebelum di tutup tudung maker tu ya, tapi yang ni akak tak letak apa2 pun itupun anak2 dah cakap sedap sangat heee kalau letak filling memang tak cukup satu adunan ni..




AKSI DONUT

GEBUS GEBAS MACAM TUAN DIA


AMBIK LAH SEBAKUL TU FREE OF CHARGE 



JOM MAKAN DONUT 
MASA-MASA SENGGANG NI SURE TAK CUKUP SATU
HEHEEE

11 comments:

  1. amboi akak...bulat2 donatnya...puas saya memikir guna ape la cantik sangat bentuknya, ghupenye pakai maker eh... saya aritu buat donat pun tak berabis lagi...tak larat nak makan...

    ReplyDelete
  2. kalau dekat agaknya kak rose dah sampai dulu... angkat dengan bakul2 nya sekali... he he he

    ReplyDelete
  3. comelnya donut K.Noor ni, kebetulan petang tadi teringin sangat nak makan donut..tapi malaslah plk nak membuatnya..bila mood malas dtng ni, satu keje pun tak jadi..berkeroncong perut dibuatnya...last2 makan roti cicah nescaffe je...gasak lerrrrr..janji kenyang...sok nak wat donutlah...

    ReplyDelete
  4. Assalam kak noor.. Mmg gebus n chomel nampak tu.. :)

    ReplyDelete
  5. Comeynya dan yg best nya sb senang nak makan.

    ReplyDelete
  6. Naak...donut mulat tu...ni yg buat x tahan ni...nk mdonut gak lah....:-D

    ReplyDelete
  7. comeynya donut...!
    ptut ler cpat siapnya...k.noor guna donut maker rupanya.....:-)

    ReplyDelete
  8. budak2 mesti suka...cantik la bulatan dia..

    ReplyDelete
  9. Bulat kecil...bulatt besarrrr hehehehe..
    Come comeee

    ReplyDelete
  10. mesti best kan penghuni rumah Kak Noor kan, sentiasa dapat makan yang fresh dari dapur dan air tangan Kak Noor

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home