Pancake Jagung Cicah Ayam Palembang

Pancake Jagung Cicah Ayam Palembang




ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi, hari ni kak Noor nak kongsikan menu sarapan pagi pulak,yang sangat simple dimple hanya pancake  atau senang cakap lempeng atau peknga kata orang Kedah, pancake,lempeng atau peknga sedap dimakan dengan lebihan gulai semalam, apa2 pun sedap janji lawan nya mesti yang agak pedas lah



Bahan nya pun memang dah selalu ada di rumah kita, untuk pancake ni pada kak Noor suka kasi hangus atau agak garing sikit, keras2 gitu baru best cicah ayam Palembang ni. Jom tengok resepi yang sangat mudah ni walaupun mudah tapi kalau kita makan masa panas memang sangat ENJOY HAHA...




RESEPI  :  Pancake Jagung
OLAHAN : Bicara Kak Noor

BAHAN


120 gm tepung gandum
1/2 sudu besar baking powder
1/2 cawan jagung dalam tin
1 biji telur dipukul sedikit
200 ml susu segara* agak-gak lah sekadar pekat
1 biji  bawang besar didadu
2 sudu ikan bilis ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa




CARA


  • Satu kan bahan kering campurkan jagung. ikan bilis dan telur yang telah di pukul dan kacau rata.
  • Masukan susu sedikit demi sedikit, garam dan gula.
  • Bancuhan jangan terlalu pekat dan cair.
  • Biarkan selama 10 - 15 minit
  • Panaskan non stick pan yang berukuran 4 inci dan letakkan sedikit planta, masukan adunan tadi sehingga rata dalam non stick pan tu, tutup biarkan api kecil.
  • Sudah kering permukaan pancake terbalikkan dan masaklah sehingga kekuningan.
  • Buatlah sehingga habis adunan.
  • Sedap dimakan bersama lebihan kari ke, sambal tumis atau ayam Palembang ni.






OK  SELAMAT  MENIKMATI   PANCAKE  YG   TAK   SEBERAPA  NI YA :)

12 comments:

  1. Datang tgok gambo je lah....kalau dpt ngap sekali kan best...hihi

    ReplyDelete
  2. alamakkk Kak Noor..sedap la plk tengok menu ni..like3x..

    ReplyDelete
  3. klu kasi kt zila sekeping x cukup nie kak nor:)

    ReplyDelete
  4. Kak Noor.... nak tapau 3 keping pancake... dapat kuah ayam palembang pun jadilah.... terliur ni!

    ReplyDelete
  5. Saya pun nak tapaw jugak...nampak sedap sangat...

    ReplyDelete
  6. pancake jagung...compem lemak manis ni..

    ReplyDelete
  7. perghhhh kak Noor..mau 3kpg sklai hadap aje ni..nmpk myelerakan sggh..

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Noor....

    Saya memang suka makan peknga... tapi saya suka rasnya manis makan camtu je... tak yah cicah sambal.... tapiiii... kalau sambal dia sedap pun saya suka. Selalunya jumpa yang sambalnya kurang sedap

    ReplyDelete
  9. wah sedapnya kak.kat umah ada jagung ni.ptg ni leh la buat camni.best2.

    ReplyDelete
  10. Camna nak nikmatinya... gambar je ni... air liur adelah meleleeeeeeeeeeeeh je ni.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home