Bingka Ubi Janji Di Tepati

Bingka Ubi Janji Di Tepati



ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam untuk semua adik2 kak noor yang sudi berkunjung ke blog kak Noor, entry sebelum ni kak Noor ada berjanji akan letakkan resepi bingka ubi, atau bengkang ubi, jadi malam ni kak Noor tepati janji tu hehee janji mesti di tepati kan betul tak???
Ok lah jom kita tengok resepi yang sangat mudah ni...




BAHAN
2 cawan ubi kayu di parut
1 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
2 sudu tepung ubi
1 sudu mentega
secubit garam
pewarna kuning, merah dan hijau


CARA

  • Tapiskan ubikayu yang di parut tu buangkan air nya supaya rasa pahit ubikayu tu akan hilang.
  • Gaulkan semua bahan-bahan dengan ubikayu tadi dan rasa lah kalau kurang manis boleh tambah sedikit lagi gula.
  • Tapi jangan terlebih gula dalam makanan biarkan lebih gula dalam senyuman hee
  • Bahagikan pada tiga bahagian dan warna, tapi boleh jugak buat satu warna je pun ok, ni dah kira terlebih rajin sikit ni hee
  • Untuk lebih mudah dan nampak lebih comel akak griskan acuan muffin, dan letakan selapis demi selapis aduanan tadi.
  • Bakar lah sehingga masak dengan suhu 250'C selama 30 minit atau sehingga masak.
  • Dah masak bolehlah di hidangkan dengan kopi panas atau sejuk jalan je kan...




MEMANG sedap bingka ni lebih lembut dengan gabungan tepung ubi dan mentega tu, tak percaya mesti kena cuba lah...



OKLAH salam penuh kasih sayang dari kak Noor untuk adik2 semua yang sudi meninggalkan jejak di blog akak ya, memang best membaca komen adik2 semua, bila letih2 buat kerja terasa lega bila membaca komen yang lucu2 tu heee, INSYAALLAH bila bekesempatan pasti akak akan menjejaki adik2 semua ya....


14 comments:

  1. assalam kak noor
    sedapnya kak, memang sgt2 sy suka he heee
    cantik kalernya, rajin la kak noor ni
    janji ditepati ye, ouwwhh kita tgh tunggu janji2 manis di Selangor ni he hee

    ReplyDelete
  2. salam kak noor...fiza mmg dok tunggu2 janji akak ni...ha sekarang ni fiza copy paste yer resepi akak ni...***wah gengster x...ha ha ha

    ReplyDelete
  3. Wah bagus lah Kak Noor ... "Janji Di Tepati"

    ReplyDelete
  4. cantinya bingka kak noor.nak jugakkkkk

    ReplyDelete
  5. amboi amboi amboiiii... rajinnyer melapisss... nak buat jugalah! doa2kan sy rajin juga melapis ye kak noor.. hihi... t.kasih resepinya ya..

    ReplyDelete
  6. cantik kombinasi colour ni kak noor..
    terus berganda nampak lazat

    ReplyDelete
  7. He he ehhh... kelakarlah Kak Noor.. ingatkan janji bn ke yang ditepati... rupanya janji bingka ubi

    ReplyDelete
  8. Mmg terserlah bila dh dipotong...ni yg x tahan ni...nk kena carik ubi ni....nak cari ubi...nk cari ubi..hehe

    ReplyDelete
  9. Wah,ala raibow gitu...seeeedap..

    ReplyDelete
  10. amboi kak noor , nama kuih kemain lagi but cantik kalernyer tu

    ReplyDelete
  11. Pada kakak bukan terlebih rajin tapi memang rajin Kak Noor. Cantik sangat. Buat kuih ni kalau kreatif pun menggoda jadinya.

    ReplyDelete
  12. Assalam
    Berseri bingka ni..colorful lagi.
    Kreatif laaa

    ReplyDelete
  13. Dah terpikat dgn bingka ni..habis ala2 pantang sy nti bolehlah try ..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home