Mashed Potato Resepi Simple Masa Bizi-Bizian

Mashed Potato Resepi Simple Masa Bizi-Bizian


ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam untuk semua bloggers yang sudi singgah di blog usang ni, kesibukan tugasan tidak mengizinkan untuk kak Noor selalu bersantai kat sini, tapi kerinduan yang mendalam terpaksa ku gagahi dengan menu yang simple dulu untuk malam ni ya..

Jom tengok resepi yang sangat mudah ni..




Kentang Putar
Bahan-bahan:

§  10 biji kentang dipotong kiub
§  1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
§  ½ cawan fresh milk
§  1 sudu mentega
§  1 kiub ayam
§  Garam secukup rasa


Cara membuat:

1.    Rebus kentang dengan sedikit garam, dah empuk toskan dan tumbuk atau lenyek lah kentang sampai hancur.
2.    Boleh jugak gunakan hand mixer dan putar supaya lebih halus.
3.    Masukan sedikit garam, lada hitam dan susu dan mentega kedalam kentang tadi dan putar sampai sebati.
4.    Masukan kentang dalam acuan bulat dan terapkan lebih cantik ada bentuk daripada letakkan kentang gitu saja.
5.    Bolehlah dimakan dengan sos lada hitam.

Bahan- bahan sos lada hitam

½ biji bawang besar di potong kasar
1 batang leek di potong kasar
1 sudu planta
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap manis
½ sudu besar lada hitam tumbuk
1 sudu tepung gandum

Cara nya
1.    Rebus bawang besar dengan leek bersama ¾ cawan air
2.    Biarkan mendidih selama 15 minit, angkat dan tos kan.
3.    Ambil air rebusan masak lagi sekali, campurkan dengan planta, sos tiram, kicap, lada hitam dan tepung gandum.
4.    Perasa kan dengan garam dan tapis lagi sekali supaya lebih licin sos dan halus.




SEJAK cucu balik dari Australia, maktok memang busy bangat, macam-macam nak kena buat, yang pasti main dengan cucu lebih best dari masak hahahaa, tapi apa nak buat hidup mesti makan, jadi hari-hari memang MEMASAKKKK cuma tak sempat update je..

8 comments:

  1. Maktok dah bizi ulik cucu kan... Nampak sodap kentang putaq tu Kak Noor ;)

    ReplyDelete
  2. maktok sekarang asek berkepit dengan cucu ye... uiiiiii bestnya...bau baby, cium baby... jeles!

    ReplyDelete
  3. salam..

    nampak mudah dan senang ja buat ni..

    ReplyDelete
  4. Jangan manja-manjakan sangat cucu tu!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum aduh terg0da sungguh nmpk kentang putar tu...

    ReplyDelete
  6. Aah la kak nmpk sedapp.. tgk cara akak tulis tu mcm senang jer.. ;)

    Comey cucu mak tok hehehe

    ReplyDelete
  7. Assalam kak noor
    Tqqq kak he hee baru smlm ank bujang duk suh mama ni try wat mashed potato
    Cuti2 ni ank request mcm2
    Kuahnya tu yg tak reti, tq kak he hee nk try ni
    Amboii layan cucu comey mestilah seronok kak noor

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home